Alkalisk korn og effekt på vommiljø og fordøyelighet
Våren 2018 presenterte vi foreløpige resultater fra vår mastergrad om effekten av alkalisk korn i kraftfôr til drøvtyggere (Buskap nummer 2 i 2018). Mastergraden er nå levert, og vi har tatt for oss flere interessante funn i tillegg til anbefalinger om videre bruk av alkalisk korn til mjølkekyr.
Sivilagronom husdyrernæring
Sivilagronom husdyrernæring
Ole.Anders.Fjeldberg@strandunikorn.no
En alkalisk kornråvare er i dette tilfellet et resultatet av reaksjonen mellom korn og produktet Home n’ Dry®. Dette produktet inneholder urea og ulike reaksjonsfremmere. I produksjonen av alkalisk korn, blir korn blandet med Home n’Dry® og vann, og blandingen blir lagret under plast i tre uker.
Hva som skjer
Reaksjonen som skjer øker mengden «ikke-protein-nitrogen» (NPN) i kornet ved å danne ammoniumsalter fra urea. Drøvtyggere har en unik evne til å omdanne og bruke NPN til syntese av mikrobeprotein og som igjen øker proteinverdien av det alkaliske kornet. I tillegg har alkalisk korn høy pH, noe som er gunstig for vommiljøet og dermed motvirker sur vom. Konsentrert alkalisk korn er proteinrikt og kan brukes som råvare i kraftfôr til drøvtyggere.
Forsøk ved NMBU
Forsøket med alkalisk korn ble gjennomført i perioden mars til mai 2017 ved stoffskifteavdelingen ved Senter for husdyrforsøk ved NMBU på Ås. Seks mjølkekyr med vomfistel (åpning til vomma) i tidlig- til midtlaktasjon ble brukt. Forsøket ble finansiert av Norgesfôr AS, Strand Unikorn og Landbruksdirektoratet (Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri).
Kraftfôr A |
Kraftfôr B |
Kraftfôr C |
|
---|---|---|---|
Bolus |
6,33 |
6,24 |
6,22 |
Elektrode |
6,09 |
6,13 |
6,02 |
Fôring i forsøket
Det ble brukt grovfôr med middels kvalitet til alle kyrne og tre ulike forsøkskraftfôr.
Kraftfôr A: Kraftfôr tilsatt alkalisk kornråvare.
Kraftfôr B: Positiv kontroll. Kommersielt kraftfôr til høytytende mjølkeku.
Kraftfôr C: Negativ kontroll. Kraftfôr med kornråvare tilsatt bygg og urea.
Alle blandingene ble optimert til å ha likt innhold av energi og protein, basert på NorFor og Tine OptiFôr. Kraftfôr A og C ble også optimert likt for stivelse, sukker og «ikke-protein nitrogen». Det ble målt pH og gjæringsmønster i vom (ammoniakk og flyktige fettsyrer), i tillegg til fôropptak, fordøyelighet av næringsstoffer i rasjonen, melkeytelse og sammensetning i mjølka.
Hver ku testet alle tre kraftfôr
Forsøksperioden var på 63 dager fordelt på tre perioder fordelt på 21 dager hver. Forsøkene var designet som et ombytteforsøk der hver ku testet alle tre kraftfôrene i løpet av forsøket. Videre var periodene inndelt i fem dager innkjøring, ni dager med fast fôrnivå for registrering av fôropptak, fordøyelse og produksjon, og til slutt syv dager med opptrapping av kraftfôr til påbegynt sur vom. Grovfôr ble tildelt etter appetitt, og kraftfôrnivået var på 11 kg før opptrappingen startet. Resultatene som presentert her er fra dagene med fast fôrnivå.
Kraftfôr A |
Kraftfôr B |
Kraftfôr C |
|
---|---|---|---|
Eddiksyre |
67,9 |
66,3 |
64,1 |
Propionsyre |
20,9 |
20,6 |
18,4 |
Smørsyre |
12,0 |
11,6 |
12,9 |
Iso-smørsyre |
0,7 |
0,7 |
0,7 |
Valeriansyre |
1,5 |
1,5 |
1,5 |
Iso-valeriansyre |
1,1 |
1,1 |
1,1 |
Sum Syrer |
104,1 |
101,7 |
98,6 |
Ammoniakk |
10,8 |
9,9 |
10,7 |
Målemetodene av pH i vom ga ulike svar
Vår forrige artikkel om alkalisk korn indikerte at fôring med kraftfôr B ga gjennomsnittelig høyere pH i vom. Dette ble funnet ved bruk av elektrode i vom. I forsøket ble også pH registrert med bolus i nettmagen. Dette er en metode som sannsynligvis ikke registrerer alle endringene i vommiljøet like effektivt, men kan være en god indikasjon på det som skjer i vomma. Som tabell 1 indikerer er pH i nettmagen rundt 0,2 enheter høyere enn målt med elektrode i vom. Tabellen viser også tallmessig høyere pH i nettmagen ved fôring av kraftfôr A i forhold til de to andre kraftfôrene. Dette er interessant, men ingen klare forskjeller, og det kan derfor ikke dras noen tydelig konklusjoner basert disse funnene.
Høyere syreproduksjon med alkalisk kraftfôr
Det ble i forrige artikkel diskutert om funnene med tallmessig høyere grovfôropptak og høyere fordøyelighet av næringsstoffer i kraftfôr ved fôring med kraftfôr A ville gjenspeiles i andre resultater i forsøket, for eksempel sammensetningen av flyktige fettsyrer i vom. Som vist i tabell 2 ble det funnet tallmessig høyere syreproduksjon ved fôring med kraftfôr A. Dette som følge av høyere produksjon av propionsyre og en tallmessig høyere produksjon av eddiksyre, som er viktige energisubstrater i mjølkeproduksjonen. Produksjonen av propionsyre øker med andelen stivelse i fôrrasjonen som igjen resulterer i redusert pH i vom, men resultatene tilsier at dette ikke er tilfellet i dette forsøket. Økt innhold av eddiksyre kan relateres til økt gjæring av fiber i vom og slikt sett kan dette være en direkte sammenheng med tidligere observasjoner om økt grovfôropptak.
Nitrogenoverskudd med kraftfôr A og C
Som vist i tabell 2 ble det funnet en tallmessig høyere andel ammoniakk i vom ved bruk av kraftfôr A og C. Årsaken til dette er raskere frigjøring av nitrogen i vomma fra NPN. Både kraftfôr A og C inneholdt tilsatt NPN, og det er mulig at alt dette ikke blir utnyttet i mikrobensyntesen, da det ble funnet forskjeller med større mengder nitrogen utskilt i urin ved fôring med kraftffôr A og C. Det kan være at dette nitrogenoverskuddet kunne blitt utnyttet bedre hvis vommas mikrober hadde fått tilpasse seg rasjonen i lengre forsøksperioder. Det er også mulig at andelen importert protein i kraftfôr med tilsatt NPN kan reduseres ytterligere dersom dette ikke påvirker utnyttelsesgraden av nitrogen i vom. Dette bør undersøkes videre i forsøk med lengre varighet.
Ingen forskjeller i melka
Det var forventet at funnene av høyere fordøyelighet og produksjon av flyktige fettsyrer ville påvirke mjølkekvaliteten, spesielt med tanke på fettinnholdet som påvirkes av eddiksyreproduksjonen. Det ble derimot ikke observert noen klare forskjeller hverken på mengde eller næringsinnholdet i mjølka ved fôring med de ulike kraftfôrene. Det kan tenkes at perioden med fast fôring er for kort, og at det dermed er for raske fôrskifter til at effekten av det alkaliske kraftfôret har på produksjonen av eddiksyre rekker å påvirke fettsyntesen i mjølka.
Forsøk 2: In-sacco forsøk med standardkyr
I tillegg til hovedforsøket ble nedbrytningskarakteristikk av alkalisk korn undersøkt i et in-sacco forsøk, en metode som måler nedbrytningsgraden av et fôrmiddel i vom etter faste tider. For å bestemme nedbrytningskarakteristikken for en råvare blir ikke-lakterende kyr fôret etter en standarddiett for vedlikeholdsnivå (fast prosedyre). Følgende to råvarer ble undersøkt:
Råvare 1: Konsentrert alkalisk kornråvare: Alkakorn 150 (bygg + Home n’Dry lagret tre uker under plast).
Råvare 2: Bygg Home n’ Dry. Bygg blandet med Home n’ Dry, men uten lagring.
Lagringsprosessen fører til mer nedbrytbar fiber
En av hypotesene for hvordan alkalisk korn virker er at stivelsen blir brutt ned saktere i vomma enn stivelse i ubehandlet bygg. Dette er funnet i tidligere forsøk der lutet korn er sammenlignet med vanlig korn (NorFor FeedTable). I tillegg er det en hypotese om at selve lagringsprosessen resulterer i økt fordøyelighet av fiber i råvaren. Det var derfor forventet større andel nedbrutt fiber og lavere nedbrytningshastighet for stivelse for alkalisk korn enn for bygg + Home n’Dry (ikke lagret). In sacco- målinger viste at etter 96 timer i vom hadde Alkakorn 150 høyere andel fordøyd NDF (fiber) i vom (Figur 1), men det ble ikke funnet forskjeller i nedbrytningshastigheten for stivelse. Konklusjonen er dermed at lagringsprosessen ved produksjonen av Alkakorn 150 fører til høyere andel nedbrytbar fiber sammenlignet med bygg tilsatt Home n’ Dry®, slik at alkalisk korn vil kunne bidra til å øke fordøyeligheten av fiberet i råvaren. Dette gir en økt energiverdi av råvaren.
Vær obs på overfôring med protein
Ved bruk av alkalisk korn til høytytende mjølkekyr er det som alltid viktig med god kontroll over grovfôrkvaliteten. Grovfôr med høyt innhold av løselig protein i kombinasjon med alkaliske kornprodukter kan føre til overfôring av nitrogen. Det er ikke anbefalt å bruke ammoniakkbehandlet halm sammen med alkaliske kornprodukter uten først en grundig beregning av NPN i rasjonen. Bruk fagfolk til å beregn andelen alkalisk kraftfôr i fôrrasjonen for å optimalisere fôringa.
Kan ersatte importert protein og karbohydrat
Det er vanskelig å trekke endelige konklusjoner da det er få statistisk sikre forskjeller mellom kraftfôrene. Resultatene fra forsøket med lakterende kyr indikerer et høyere grovfôropptak og høyere totalfordøyelighet av næringsstoff ved fôring med kraftfôr tilsatt alkalisk korn. Kraftfôr tilsatt alkalisk korn ga tallmessig høyere syreproduksjon i vom uten negativ påvirkning på pH eller totalfordøyeligheten av næringsstoff.
Resultatene fra forsøkene viser at alkalisk korn brukt i kraftfôr kan, ved å erstatte importert protein og karbohydrat, bidra til kraftig økning av norske råvarer i rasjonen til mjølkekyr uten negative effekter på vommiljø og produksjon. Funnene her bør undersøkes i videre studier med flere dyr og lengre forsøksperioder der effekter på helse og utslipp av klimagasser også bør inkluderes.