Val av slaktetidspunkt på NRF – oksar
Tørken over store delar av Noreg har skapt utfordrande fôrsituasjonar for mange denne sesongen. Rune Lostuen, produktsjef drøvtyggar i Felleskjøpet, har reist rundt til tørkeramma område og delteke på mange møte for å gi råd om korleis dette kan løysast på best mogeleg vis.
Frilansar Buskap
oddf-van@online.no
Når det er grovfôrmangel, kan det vera freistande å senda dyr til slakt på eit tidlegare tidspunkt enn planlagt for å spara på fôret. I denne artikkelen vil me sjå på eit konkret tilfelle i ein besetning med 14 oksar fødde i oktober 2017, der alternativa er å slakta dei no (1/12-18) samanlikna med å venta til februar eller mars 2019.
Viktig å oppretthalda så normal produksjon som råd
Det er viktig å vita kor mykje grovfôr ein har, finna ut om ein treng å kjøpa fôr, og vidare ha ein plan for å fordela fôret utover heile innefôringssesongen. — I utgangspunktet vil eg råda alle til å oppretthalda ein så normal produksjon som mogeleg, presiserer Rune. Han seier vidare at ein samstundes kan ta ut dyr som ikkje produserer som forventa, og at ein kan levera oksane litt lettare enn vanleg, men dei skal vera slaktemodne. For NRF betyr dette at ein bør oppnå ei slaktevekt frå 270 kg og oppover, og på denne måten ta ut mykje av potensialet i dyret på vekt/klasse.
Intensiv framfôring med høge kraftfôrrasjonar
Når ein skal spara på grôvfôret, så bør ein auka kraftfôrandelen. Det er kjent for dei fleste at når kraftfôrandelen aukar, så et dyra mindre grovfôr (substitusjonseffekten). Ved å velja ein intensiv fôringsstrategi med relativt høge kraftfôrrasjonar, vil også framfôringstida bli kortare og det totale fôrbehovet som dyra treng for å bli slaktemodne verta mindre. — I dette tilfellet ville eg ha gitt oksane relativt høge kraftfôrrasjonar, og då må dei få kraftfôr med mykje fiber (til dømes Formel biff intensiv), seier den rutinerte sjefen for drøvtyggarar i Felleskjøpet.
Økonomiske vurderingar
Rune har rekna på eit konkret eksempel med 14 NRF-oksar fødd i oktober 2017 med gjennomsnitt slaktevekt på 249 kg etter brystmål 1/12-18. Eigar vurderer sterkt å senda oksane så raskt som mogeleg til slakt på grunn av lite grovfôr. Alternativa er å ha oksane til 1. februar eller 1.mars der fôringa er basert på store kraftfôrrasjonar på om lag 8 kg Formel biff intensiv per dag og om lag 70 prosent appetittfôring med grovfôr. Med ein slik fôrplan reknar ein med at oksane veks 1 200 gram per dag. Det er lagt inn grovfôrpris på 2,60 kroner per FEm og 3,31 kroner per kg for kraftfôret. Kalkylane viser ei forventa gjennomsnittleg slaktevekt på 286 kg 1. februar eller 305 kg 1.mars. Når fôrkostnadene er trekt ifrå vert forventa auka slakteutbyte 9 800 kroner totalt eller 700 kroner per okse ved å venta med slaktinga til 1. februar. Tilsvarande tal er 18 600 kroner eller 1 328 kroner per okse ved å venta til 1. mars. — Her er det også lagt inn i reknestykket at feittklassen aukar noko ved å utsetja slaktetidspunktet, og det er lagt inn sonetilskot 2, seier Rune.
Positivt for økonomien å utsetja slaktetidspunktet
Sjølv om ein har lite grovfôr, så viser dette reknestykket at det lønnar seg å utsetja slaktetidspunket og heller fôra intensivt med høge kraftfôrrasjonar og noko redusert grovfôrtildeling. — Det er sjølvsagt viktig at ein har plass til oksane i fjøsen, og at ein har nok grovfôr til å halda dei i to eller tre månader ekstra på 70 prosent av normal grovfôrmengde, seier den stødige rådgivaren til slutt.
Fødselsdato |
Truleg slaktevekt 1.12 utifrå brystmålberekningar kg |
---|---|
18.10.17 18.10.17 15.10.17 18.10.17 30.09.17 18.10.17 14.10.17 8.10.17 17.10.17 9.10.17 23.10.17 18.10.17 4.10.17 17.10.17 |
241 256 222 229 253 245 256 285 245 268 241 229 289 222 Snitt 249 kg |
Fôring |
Desember |
Januar |
Februar |
---|---|---|---|
Formel Biff Intensiv kg |
7,7 |
8,1 |
8,5 |
Grovfôr, middels kg tørrstoff |
2,6 |
2,8 |
2,9 |
Forventa gjennomsnittleg slaktevekt 1.febuar |
Forventa gjennomsnittleg slaktevekt 1.mars |
---|---|
286 kg |
305 kg |
Forventa auka netto slakteutbyte |
Forventa auka netto slakteutbyte |
+ 9 800 kr |
+ 18 600 kr |
+ 700 per okse |
+ 1 328 kr per okse |
I dag |
01.mar |
01.feb |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Produksjonsinntekter |
Pris kr/kg |
Sum |
|||||
Oksekjøt |
Klasse |
kr. 46,73 |
kr. 11635,77 |
kr. 14710,15 |
kr. 13564,98 |
||
Kvalitetstilskot (kvalitet O) |
40 % |
2,5 |
kr. 249 |
kr. 381,25 |
kr. 357,50 |
||
Kvalitetstilskot (kvalitet O+) |
0% |
7,5 |
kr. - |
kr. 915 |
kr. 429 |
||
Sum Produksjonsinntekter |
kr. 11884,77 |
kr. 16006,40 |
kr. 14351,48 |
||||
Sone 2 |
4,95 |
Sonetilskot 2 |
1232,55 |
1509,75 |
1415,7 |
||
Tal dyr |
14 |
kr. 183642,48 |
kr. 245226,10 |
kr. 220740,52 |
|||
Differanse |
kr. 61583,62 |
kr. 37098,04 |
|||||
Meirkostnad fôring med lengre oppfôringstid | |||||||
Kroner grovfôr |
570 |
450 |
|||||
Kroner kraftfôr |
2500 |
1500 |
|||||
42980 |
27300 |
||||||
kr. 18603,62 |
kr. 9798,04 |