Reportasje

Kjendiskokk mener bonden er utrolig viktig

Kjendiskokk, forfatter og mataktivist Claus Meyer var det store navnet under konferansen «Kokken, bonden og reiselivet», som ble arrangert i Lom i november.

Kjendiskokk, forfatter og mat­aktivist Claus Meyer, som var det store trekkplasteret på konferansen «Kokken, bonden og reise­livet», brenner for matvareprodusentens nærhet til de som skal spise maten. Bonden er derfor utrolig viktig, mener han.

– Ikke bare høyner den lokalt ­produserte maten kvaliteten på det daglige måltid, men også den generelle livskvaliteten som ligger i det å være selvforsynt. Dette gjelder kanskje først og fremst i lokalsamfunnet. Det er en egen verdi at maten produseres av noen du kjenner. Det gir rett og slett større mening, sier Claus.

Utfordringen ligger i at de fleste bor i byene og har distansert seg fra bonden, mener han. Derfor må vi gi maten tilbake sin historie og betydning. Og dette har Claus slått mer enn ett slag for i sitt liv.

Ønsket å revolusjonere det danske kjøkken

Etter å ha vokst opp i et Danmark hvor dansk matkultur var fremmedord, og måltidet først og fremst var noe som skulle ­gjennomføres mest mulig effektivt, hadde han en slags opp­våkning som 20-åring i Frankrike. Hans opphold hos bakeren Gui i ­Gascogne åpnet øynene hans for gastronomiens gleder.

Resultatet ble et ønske om å reise hjem og revolusjonere det danske kjøkken. Ikke for å få Michelin-stjerner, men for å påvirke ­kvaliteten i det daglige måltid. Med det edle formål å bringe kjærligheten tilbake i familien. Det har han klart, ikke bare i Danmark. En lang rekke prosjekter han har satt i gang gjennom sin veldedige Melting Pot Foundation som har som formål å bruke matskoler som et verktøy for positive sosiale endringer. Prosjektene har vært gjennomført med stor suksess i danske fengsler, og i fattige La Paz i Bolivia. Hans seneste ­prosjekt er gjennomført i Brownsville i Brooklyn, et av USAs fattigste nabolag.

Kjærligheten til maten

I hjertet av alle disse prosjektene ligger kjærligheten til maten, til den lokale råvaren. Og et ønske om at den moderne kokken skal ta et sosialt ansvar og leve etter ideen om at lokal kokekunst er viktig i seg selv. Og det å gi folk tilbake stoltheten ved sin egen, lokale matkultur. At når en befolkning kan være selvforsynt, blir ikke matproduksjon bare mer ­miljøvennlig, men også sunnere og mer meningsfylt.

– I Danmark ser vi nå en utvikling hvor folk i økende grad vil flytte ut på landet igjen. For å finne tilbake til det opprinnelige. Og stadig er det flere små matprodusenter som starter opp. Vi får tilbake den lokale pølsemakeren, møllen, bakeren. Disse er i ferd med å bli lokale og regionale fyrtårn som kan være med å skape nye arbeidsplasser og gi folk tilbake nettopp nærheten til matvareprodusenten, sier Claus.

Hva så med lønnsomheten? Det danske landbruket har i stor grad gått i retning av store enheter, på bekostning av den lille bonden. Også her i Norge er det markeds­krefter som trekker i denne ­retningen. Er det mulig for den lille bonden å overleve i dette landskapet?

— Ja, hvis kjøpekraften er til stede, mener han og legger til:

– Så lenge folk har betalingsevne og -vilje. Og med en gang maten får en historie, identitet og lokal forankring, da øker betalings­viljen, avslutter Claus.

Claus Meyer

Claus kaller seg selv en gastronomisk iverksetter. Den danske kokken og mataktivisten er grunnleggeren av det såkalte «Nye nordiske kjøkken», hvor han har utarbeidet en rekke retningslinjer for å gi nytt liv til et nordisk kjøkken basert på sesongbaserte råvarer fra Norden med egen identitet og særpreg. Ble verdenskjent da han åpnet restauranten Noma som innehar to Michelin-stjerner.

Gjennom forsknings-, rådgivnings- og formidlingsaktiviteter har han etter eget utsagn «jobbet for å bekjempe elendigheten og fremme mulighetene og kvalitetene i den danske matkultur» i mer enn 30 år. Han har vært involvert i en rekke matrelaterte forsknings­prosjekter med formål å bedre folkehelsen både hva gjelder sunnhet og trivsel. Han har også utgitt godt over 30 bøker.

Gjennom sin Melting Pot Foundation har han engasjert seg i fattige og utfordrende miljøer både i Danmark, USA og Bolivia. Han har restauranter og matrelaterte bedrifter verden rundt, som innehar totalt fire Michelin-stjerner.

Les mer på www.meyersmad.dk