Frieserutprøvingene
rlr@geno.no
Senere direktør i NRF, Andres K. Ødegård, oppsummerer resultatene av forsøk med innkryssing av Frieser (Holstein Frieser) i NRF-populasjonen i Buskap og avdrått nummer 4 i 1968. For melk kommer frieseravkommene ut med 1,3 prosent høyere avdrått i kg melk. Høyere fettprosent hos NRF gjør at når det medregnes er forskjellen bare 0,7 prosent. For jur skriver Ødegård at frieserdøtene har større frekvens av baktunge jur, mens NRF har mest marispener. Ser vi på totalvurdering av jur (jurpoeng) er det ingen forskjell mellom NRF og frieserdøtrene. Utmjølkingsegenskapene kommer best ut for friserkrysningene, mens NRF har litt høyere prosent drektige. Ødegård konkluderer slik:» Totalt sett ligger altså frieseravkommet praktisk talt på linje med NRF, og har såleis alt sett under ett ikke så mye å tilføre NRF-populasjonen».