Få god oversikt over over klauvhelsa i egen besetning
Elektronisk innrapportering fra klauvskjærer gir best oversikt over klauvhelsa i besetningen.
Avlsforsker i Geno
Cecilie.Odegard@geno.no
Speialveterinær i Animalia
ase.sogstad@animalia.no
Som produsent er det flere fordeler ved å ha god oversikt over klauvhelsen i besetningen. En god måte å få oversikten på er å bruke klauvskjærer som har en elektronisk terminal, slik at klauvhelseregistreringene blir registrert direkte og automatisk inn til Kukontrollen og forhåpentligvis snart i Storfekjøttkontrollen.
Unngå ekstraarbeid
Fordelen med å bruke elektronisk klauvregistrering er at man selv, eller eventuelt rådgiver, slipper etterarbeidet med å registrere inn fra Helsekort klauv. Om man må registrere selv eller få rådgiveren til å gjøre det, kreves det ekstra arbeid i etterkant av klauvskjæringen. Det kan også føre til feilrapportering. Klauvskjærere rapporterer om at bare 25-35 prosent av deres registreringer i Helsekort klauv blir innrapportert til Kukontrollen.
Besetning- og individoversikt
Ved å bruke elektronisk innrapportering får både produsent (på medlem.tine.no eller klauvskjærer (i rapporter fra klauvskjærerprogrammet) oversikt over klauvhelsa både på besetningsnivå og på enkeltindivid. Dermed vil det være lettere å følge opp enkeltindivid som har behov for ekstra oppfølging, både for produsent og klauvskjærer. Klauvskjæreren kan ved et besøk se om det er enkeltdyr som trenger oppfølging siden sist klauvskjæring.
For å danne seg et bilde av hvordan klauvhelsa har utviklet seg i en besetning, kan man se på historikken fra tidligere besøk. Det å få en oversikt over statusen på klauvhelsa og om den endrer seg over tid, kan være med å forebygge problemer som kan oppstå. Oppdages en negativ trend kan det være enkle forebyggende tiltak som kan settes inn før klauvhelsa utvikler seg i feil retning. Forebyggende arbeid er viktig for å unngå at dyr blir halte. Det er tidligere vist at klauvlidelser har sammenheng med blant annet redusert melkeproduksjon og dårligere fruktbarhet.
Økt frekvens av enkelte klauvlidelser
Figur 1 viser frekvensen av de ulike klauvlidelsene av totalt innrapporterte registreringer siden starten i 2004. De siste årene har det vært en økning i frekvensen av enkelte klauvlidelser. For eksempel for hornforråtnelse og såleblødning har frekvensen økt med to prosentpoeng fra 2014 til 2018. De fleste klauvlidelsene vi har i Norge er ikke smittsomme, men de kan likevel oppstå på flere dyr i en besetning.
Krev dokumentasjon på klauvhelsa ved innkjøp av dyr
Smittsomme klauvlidelser er lett å få inn i besetningen, og viktig å holde god kontroll på. Det er vanskelig å bli kvitt en smittsom klauvsykdom hvis man først har fått den inn. Derfor er det viktig ved salg og kjøp av dyr at man har god kontroll på klauvhelsa i sin egen besetning og i den besetningen man kjøper dyr fra. Rutinemessige klauvskjæringer med innrapportering til Kukontrollen og Storfekjøttkontrollen gir mulighet for dokumentasjon på klauvhelsa i selgerbesetning. Dyret som selges bør også kontrolleres i klauvboks før salg. Dersom ikke informasjonen om klauvhelse er fullstendig i livdyrattesten, bør varsellampene blinke.
Langsiktig forbedring av klauvhelse
I et langsiktig perspektiv vil klauvhelsa bli forbedret gjennom avlsarbeidet. Klauvlidelsene som registreres via elektronisk innrapportering og Helsekort klauv er informasjon som inkluderes når avlsverdier for klauvlidelsene blir beregnet. Jo bedre og flere registreringer som er tilgjengelig i Kukontrollen, jo sikrere vil avlsverdiene bli. Vi ser at elektronisk innrapportering er med på å øke antall registreringer. Hvis man i tillegg har genotypet hunndyrene, vil disse få sikrere avlsverdier for klauvlidelsene, sammenlignet med dyr som ikke er genotypet.
Økt bruk av elektronisk innrapportering
Siden innføringen av elektronisk innrapportering har antall terminaler i bruk økt og i dag er det ca. 40 klauvskjærere som har og bruker terminal. Før 1.1.2017 var det kun sertifiserte klauvskjærere som kunne rapportere elektronisk, mens nå har alle klauvskjærere som er medlemmer av norsk klauvskjærerlag (NoKL) anledning til å kjøpe terminal og registrere klauvhelse elektronisk. Lista over sertifiserte klauvskjærere ligger på www.animalia.no.
Andelen av registreringer gjort via elektronisk innrapportering sammenlignet med innrapporteringer fra helsekort klauv har økt. Totalt er nå 66 prosent av alle klauvhelseregistreringer gjort via elektronisk innrapportering. Direkte elektronisk innrapportering er et godt tiltak for å øke antall klauvhelseregistreringer i Kukontrollen.
Klauvhelseindeksen
Klauvlidelsene har en egen delindeks som inngår i samleindeksen for NRF. Indeksen for klauvhelse består av en enkelt klauvlidelse og to grupper av klauvlidelser:
Korketrekkerklauv
Infeksiøse klauvlidelser, består av digital dermatitt, mild hudbetennelse, hornforråtnelse og klauvspalteflegmone
Forfangenhetsrelaterte klauvlidelser, består av såleknusning, blødning i såle, løsning i den hvite linje, byll i den hvite linje og tåbyll
Infeksiøse klauvlidelser og forfangenhetsrelaterte klauvlidelser er to samlegrupper som består av flere enkelte klauvlidelser. Disse enkeltlidelsene som er gruppert i samme gruppe har en gunstig genetisk sammenheng mellom hverandre. Det betyr at avler man for en av lidelsene vil de andre klauvlidelsene også ha en ønsket utvikling. Grupperingene av klauvlidelsene ble gjort fordi flere av klauvlidelsene har veldig lave frekvenser, og ved å gruppere dem vil det styrke avlsverdiberegningene, og dermed gi en større effekt enn om klauvlidelsene med lav frekvens hadde blitt vektlagt hver for seg.
Fordeler med elektronisk innrapportering
Elektronisk innrapportering sparer deg som produsent for arbeid. Registreringene skjer direkte via terminalen til Kukontrollen.
Registreringene på terminal gir både produsent og klauvskjærer oversikt over dagens status i besetningen, men også utviklingen av klauvhelsa over tid.
Rapportene på klauvskjærerterminalen gir godt grunnlag for en oppsummeringssamtale med klauvskjæreren ved klauvskjæringens slutt. Tema kan være hvilke dyr som må følges opp (for eksempel avtak bandasjer, veterinær), trend siden sist og nye diagnoser i besetningen. Rapportene på klauvskjærerterminalen gir god oversikt, og be gjerne klauvskjærer om å skrive ut eller sende dem på e-post.
Gir god oversikt over smittsomme klauvlidelser i egen besetning.
Registreringer i Kukontrollen og Storfekjøttkontrollen overføres automatisk til elektronisk livdyrattest og er med og sikrer at den som kjøper dyr kan unngå å kjøpe inn dyr fra besetninger med smittsomme klauvlidelser.
Registrering av klauvlidelser i Kukontrollen blir også brukt i avlsarbeidet, som gir en generell forbedring av klauvhelsa i NRF-populasjonen.
Det foregår diverse forskningsprosjekter som benytter klauvdata til å øke kunnskapen om klauvhelse i Norge.