Data fra Lely-robot rett inn i Kukontrollen
Nå kan alle medlemmer som har Lelys T4C melkerobot overføre data direkte til Kukontrollen. Så langt har ca. 85 prosent av Lely-kundene i Norge tatt i bruk NCDX®
Spesialrådgiver i Tine
tone.roalkvam@tine.no
Spesialrådgiver i Tine Rådgiving
viggo.mikalsen@tine.no
Tine har i samarbeid med de nordiske rådgivingsorganisasjonene, Seges i Danmark, Växa i Sverige, Proagria i Finland og Bændasamtok Islands/RML utviklet en felles nordisk løsning, NCDX®, for overføring av data mellom melkeroboter og de respektive landenes kukontroller. Nordisk samarbeid har lange tradisjoner. Selv om det er ulikheter i besetningsstørrelse og rammevilkår, er det likheter og felles interesser. Inngangen til samarbeidet er at det blir færre melkeprodusenter i de nordiske landene samtidig som utviklingskostnadene blir høyere. NCDX ® eies i fellesskap av de nordiske rådgivingsorganisasjonene.
Enklere for robotbrukene
Norden skiller seg ut ved høy andel melkeroboter og en høy tilslutning til de respektive landenes kukontroller. Behovet for en effektiv løsning for overføring av data fra besetningsstyringssystemene/melkerobot til Kukontrollen er felles. Målet er å gjøre det enkelt for melkeprodusentene som har melkerobot å registrere data til Kukontrollen for derigjennom å kunne tilby et godt tilbud til medlemmene.
Vi erfarer at når Norden opptrer sammen, møter vi respekt hos firmaene. Både Lely og DeLaval har undertegnet avtaler om overføring av data fra melkerobotene til Kukontrollen via NCDX®. Det er også interesse fra flere robotleverandører. Som den første av robotleverandørene i Norge har Lely tatt i bruk NCDX® for online overføring av data mellom melkeroboter/besetningsstyringssystemene/melkerobot og Kukontrollen.
Registreringer til Kukontrollen
Det er mulig å registrere de fleste opplysningene til Kukontrollen:
Melkeveiing
Ved registrering av ny kontroll, går du på medlem.tine.no; inn «Ny kontroll» og registrerer kontrolldato og eventuelle melkeprøver/etiketter. Deretter klikker du på knappen «Veiedata fra NCDX» og du får opp melkemengdene per ku beregnet på grunnlag av melkingene siste 96 timer.
Kukontrollprøver
Prøveuttaket skal alltid skje innenfor samme tidsrom som beregning av melkemengde, det vil si i løpet av de fire siste døgnene.
Insemineringer
Geno overfører insemineringene til Kukontrollen daglig, og dette overføres til roboten ved neste automatiske overføring, eller ved manuell import i LDEX (applikasjon for dataoverføring fra T4C til NCDX). Det er også mulig å registrere inseminering i robot, men det har vært en del mangelfulle registreringer ved dette, slik at vi blir nødt til å se på hvordan denne dataflyten kan løses i fremtiden.
Kalvinger
Kalvinger som registreres i Kukontrollen overføres til roboten på samme måte. Vi anbefaler at du registrerer kalvingen i appen «Mobil Assistent» eller på medlem.tine.no og importerer data i LDEX. Vi erfarer at det kan registreres ugyldig individnummer i roboten dersom en ikke er direkte oppkoblet mot Kukontrollen og Husdyrregisteret. Dette kan rettes i etterkant. Legg merke til at hornanlegg og størrelse fortsatt må registreres i Kukontrollen da det ikke er felt for dette i T4C.
Avsining
Avsining kan også registreres i begge systemer. Kukontrollen skal inntil videre ikke sende over avsining av enkeltspener til roboten.
Vi har erfart at det er noen viktige ting melkeprodusentene må passe på for at overføringen av data via NCDX ® skal komme godt i gang og flyte godt:
Datoformat på PC må være stilt slik at timer, minutter og sekunder skilles med kolon
LDEX skal være online med Tine hele tiden.
Timeren angir hvor ofte data overføres til/fra Kukontrollen. Vi anbefaler det laveste tidsintervallet, hver sjette time og at det er kryssa av for at timer skal være tilkoblet.
Viktige ting å passe på
Tine og NCDX-partnerne jobber løpende med forbedringer av systemet som blant annet vil innebære overføring av flere opplysninger. Kraftfôr må inntil videre registreres manuelt. Overføring av kraftfôr er under utvikling og kommer etter hvert.
Vi håper å komme i gang med samarbeidet med flere robotleverandører i løpet av høsten.