Suksesskriterier som gir god økonomi
«Best case» er et utplukk i Trøndelag som er basert på viktige parametere i Mjølkonomi. Kriteriene er å være blant de fem beste på flest mulig av de åtte kriteriene. Inger- Lise og Geir Håvar Ingdal var blant de fem beste på seks av åtte kriterier.
Tekst og foto
solveig.goplen@geno.no
Ingdal Øvre i Agdenes kommune i Trøndelag
Inger-Lise og Geir Håvar Ingdal
Økologisk mjølkeproduksjon
Kvote: 126 000 liter
19,8 årskyr
8 000 kg EKM
90 MJ i grovfôropptak i 2017 målt i Kukontrollen
Aktuelle for å toppe lista på «best case» i 2016 – et utplukk av Mjølkonomitall og for å la kalvene amme mor i tre måneder. Kyrne mjølkes i tillegg.
Buskap møter Inger Lise Ingdal i full sving i fjøset. På Ingdal Øvre i Lensvik blir mye gjort litt annerledes. Garden drives økologisk, og i tillegg er Inger Lise særlig opptatt av å finne metoder for å gi dyra enda bedre dyrevelferd. Motivasjonen er mer trivsel for dyra og bedre økonomi for bonden. Inger Lise har en røkter på full tid som er en kjempedyktig kar. Med stor arbeidslyst gjør han arbeidsoppgavene slik Inger Lise bestemmer uten å stille noen spørsmål, eller argumentere for at det er en unormal metode. Ett eksempel er at hos Inger Lise og Geir slippes alle kalver fram for å drikke melk fra mor i hele mjølkeforingsperioden på tre måneder. Hver uke får kyrne full kroppsvask med lunkent vann. Og beiting, ja det er noe av bærebjelken i mjølkeproduksjonen på garden. Det blir det penger av. Fokus på god beitedrift der fôrrasjonen inne tilpasses beite gjennom sesongen, ja det er noe av det viktigste for det økonomiske resultatet, mener Inger-Lise.
Sterkt team
Geir Håvar og Inger Lise er et robust og sterkt team med helt klar ansvarsfordeling. Karrieren for Inger Lise som bonde startet i 1985, hun var livredd, men nysgjerrig. Hun var hjelpepleier og jobbet i hjemmesykepleien og hadde naturlig nok en stor interesse for å holde både dyr og mennesker friske. Med sin entusiasme og arbeidslyst bestemte hun seg for at hun ville ha arbeidsplassen sin hjemme. Med små barn og en mann som var engasjert i sagbruket på full tid passet det bra. Med sin sterke Pippi Langstrømpe-filosofi «Dette har jeg aldri gjort før, men dette skal jeg nok klare» så gikk hun i gang som heltidsbonde i 1994.
Tillitsvalgt i samvirke
Snart ble hun kontaktet av ulike valgkomiteer. Flere ville dra veksler på hennes engasjement og mente at hun absolutt var ei dame de ville ha med i styrer. Dette ble et dilemma, for hjemme var det egne barn i tillegg til fjøset. Samtidig hadde hun lyst på disse utfordringene og tenkte at hun kunne ha noe å bidra med. Løsningen ble en fast kar i fjøset, som kunne være der når Inger Lise hadde møtedager. Hun vil fremheve ung arbeidskraft. Hun har så god erfaring med slik hjelp, de er fleksible og arbeidsomme – nei bedre arbeidshjelp kan en ikke få tak i. I dag sitter Inger Lise i styret i Geno som nestleder, noe som innebærer mange reisedager i året.
Hvorfor omlegging til økologisk
På slutten av 90-tallet skrantet kalvene og flere kyr kasta kalv. Veterinærene prøvde alt både vitaminer og antibiotika, ingen ting nyttet. Inger-Lise var på jakt etter andre metoder for å få bukt med problemene. Styrking av immunforsvar var noe av det hun var svært opptatt av. Med sin erfaring fra hjemmesjukepleien hadde hun erfart hvor mye det betyr at mennesker og dyr har noe å stå imot med når en blir utsatt for smitte. Hun søkte mot alternative metoder og var innom homøopati. Her kom hun i kontakt med økologiske melkeprodusenter og nysgjerrig og vitebegjærlig som hun var så var ikke veien til omlegging lang.
Inger-Lise så ikke problemene, bare muligheter. Nå gleder hun seg over er at stadig flere unge bønder er interessert i økologisk landbruk og gjerne tar i bruk metodene der de økologiske bøndene er først ute med. Det siste nå er høstrug sådd om våren sammen med italiensk raigras som gir et flott beite og som forebygger kløvertretthet. Det å så flere arter sammen er en metode som økologene bruker for å oppnå tett plantedekke og i tillegg utnytte vekstsesongen. I tillegg satser en ikke alt på ett kort. Det ser en godt nå i år for rugen står frisk og fin, mens raigraset er nærmest fraværende.
Ute hele året
Med båsfjøs så er lufting av kyr et must gjennom hele året. Og mange har nok lagt merke til freske fraspark i løssnø fanget gjennom kameralinsa av Inger- Lise. Matlyst er noe både kyr og folk får etter en luftetur, da går det ned ekstra med grovfôr. Selv om sesongen i år ser ut til å bli temmelig tørr så er ikke det normalt noe problem i Lensvik. På «best case»-statistikken kan kyrne på Ingdal Øvre skilte med et grovfôropptak på 77 MJ (11 FEm) per ku per dag. Det blir det normalt svært bra med penger på bunnlinja av. For hver liter mjølk som produseres er kraftfôrkostnaden 1,37 kroner, noe som gjør at de topper statistikken på den parameteren også. Det betyr at mjølk minus fôrkostnader per liter blir 4,17, noe som også gjør at de topper utplukket på det kriteriet. 156 MJ (22 FEm) kraftfôr per 100 kg EKM er også et pent tall.
Framtida på Ingdal
– For kort tid siden var det bondebryllup i Ingdalen med feiring tre dager til ende. Og brudeparet Marte og Hans Ingdal står etter hvert klar for å ta over. Inger- Lise har fått i oppgave å bygge framtidsbesetningen, men fjøsbygging, det vil de unge ta hånd om selv. Og Inger-Lise viser gjerne fram de virkelig gode mordyra. 624 Molly etter 11039 Skjelvan, 604 Annie etter 10617 Skei er to som Inger-Lise er virkelig stolt av. Begge er GS-testet med henholdsvis 23 og 11 i avlsverdi. Slike kyr er verdifulle for framtidsbonden.
«Best Case» basert på Mjølkonomi 2016
Produsent |
Grovforopptak MJ pr ku pr dag |
MJ kraftfôr pr 100 kg EKM |
Avling MJ pr dekar |
Kraftfôrkostnad pr liter |
Oppnådd melkpris |
Melk minus fôr |
DB uten tilskudd kr pr liter |
Brutto grovfôrkostnad øre pr MJ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ingdal |
77 |
156 |
2 398 |
1,37 |
5,82 |
4,17 |
3,76 |
41 |
Xxxxx |
68 |
192 |
4 821 |
1,60 |
6,01 |
4,15 |
3,93 |
42 |
Xxxxx |
74 |
162 |
3 459 |
1,36 |
5,55 |
3,87 |
3,71 |
46 |
Xxxxx |
72 |
198 |
3 098 |
1,46 |
5,89 |
4,02 |
3,91 |
70 |
Xxxxx |
62 |
213 |
2 944 |
1,51 |
5,48 |
3,65 |
3,36 |
36 |
1 = best på 6 av 8 parametre, 2 = best på 4 av de 8 parametrene, 3 = best på 3 av de 8 parmetrene, 4 = best på 3 av de 8 parmetrene, 5 = best på 3 av de 8 parmetrene
Produsent |
Grovforopptak MJ pr ku pr dag |
---|---|
XXX |
85 |
XXX |
81 |
XXX |
79 |
Produsent |
Avling MJ pr dekar |
---|---|
XXX |
5 471 |
XXX |
4 821 |
XXX |
3 518 |
XXX |
3 513 |
Produsent |
Melk minus fôr kr pr liter |
---|---|
Ingdal |
4,17 |
XXX |
4,15 |
XXX |
4,02 |