Helse

Prøvetakingskampanje

Nå kartlegges smittestatus i alle storfebesetninger.

Harald Holm

Prosjektleder for Kontroll­programmet for BRSV/BCoV

harald.holm@animalia.no

Ut første kvartal 2019 er det gratis analyse av prøver ved Tine Mastittlaboratoriet. Langt flere burde sørge for å få tatt prøver!

Foto: Rasmus Lang-Ree

Spredningen av virusene BRSV-og BCoV er redusert med 25 prosent på to år. Det utgjør en besparelse for næringa på om lag 20 millioner kroner. Prosjektet for bekjempelse av BRSV og BCoV vil prøveta alle storfebesetninger med avlsdyr vinteren 2018/2019.

Får tilsendt utstyr

Før november får alle storfeprodusenter med avlsdyr, tilsendt utstyr for uttak av prøver. Ammekuprodusentene får utstyr til blodprøver, og melkeprodusenter får utstyr til samlemelkprøve av førstelaktasjonskyr. Veiledning for ­prøvetaking følger sendingen.

Prøvetaking

I ammekubesetninger tas blodprøve av fire kalver over seks måneder. I melkekubesetninger tas melkeprøve av fire førstegangskalvere eller blodprøver av fire kalver over seks måneder.

Prøvene analyseres for antistoff mot virus. Når antistoff ikke påvises indikerer det at dyra ikke har vært i kontakt med virus.

Gratis analyse i 2018 og første kvartal 2019

Ut første kvartal 2019 er det gratis analyse av prøver ved Tine Mastittlaboratoriet i Molde. Prøver fra melkekubesetninger kan sendes inn med tankbilen. Prøver fra ammeku­besetninger må sendes med posten.

Både melkeku og ammeku

I besetninger med både melke- og ammekyr vil normalt smittestatus være den samme i hele besetningen. Dersom du etter diskusjon med din veterinær mener at mjølkekuenheten og ammeku­enheten er smittemessig atskilt, skal du ta prøver i begge enheter.

Hvorfor skal alle ta prøve?

Ut fra alle prøvene som er sendt inn vet vi at bortimot åtte av ti besetninger er virusfri. For å forebygge smittespredning er det veldig viktig å vite hvor det kan være virus. Spesielt ­trenger livdyrformidling og inntransport av slakt denne informasjonen for å smittesikre transport av dyr. Det samme gjelder for veterinærer, inseminører, rådgivere og annet servicepersonell. Det er også positivt og motiverende for deg som dyreeier å få svar på at det ikke er virus i besetningen.

Det siste året har store områder av landet ikke hatt de to virusene. Det gjelder Nord-Norge, store deler av Østlandet og store deler av Trøndelag. Det er kun Vestlandet som har hatt relativt stor spredning. Hvis alle gjøre en liten innsats vil vi antakelig få enda mindre spredning kommende vinter.

Hva kan du gjøre for å ­forebygge?

Virus dør ut av seg sjøl. Svært få besetninger har virus etter en varm sommer. Du skal kun tenke på hvordan du unngår å få inn virus på nytt. Virus kommer inn med livdyr og folk. Må du kjøpe dyr er det viktig å sjekke status i selgerbesetning og kun kjøpe fra grønne besetninger. Isolert oppstalling av innkjøpte dyr i tre til seks uker vil også redusere risiko for at dyra sprer eventuell smitte. For å hindre at folk drar med seg smitte er det viktig å ha ei smittesluse, der det skiftes klær og skotøy. Det må også være mulig å vaske hender og utstyr. Lykke til med prøvetaking!