Reportasje

Intensiv drift med lite jord

Fernando Docampo Mosquera driver en intensiv melkeproduksjon med bare 2,4 dekar dyrket mark pr. melkeku.

Rasmus Lang-Ree

Tekst og foto

rlr@geno.no

Fernando Docampo Mosquera sammen med faren Marco.

Familiegården er organisert som et slags samvirke med Fernando sammen med mor og far som eiere. Tre ansatte pluss eierne tar seg av melkeproduksjonen med 217 melkekyr, mens alt arbeid ute på jordene er satt bort til entreprenører. Mange melkebruk i området gjør at det blir kamp om ledige ­arealer og høye priser. For kjøp betales det 2 000–2 500 euro pr. dekar (NOK 19 000–23 800), mens leieprisen ligger på 475 kroner. Med lite eget areal kjøpes det inn både grovfôr og kraftfôr. Fôrkostnaden til melkekyrne ligger på 22 eurocent pr. kg melk (NOK 2,10) og det betyr at fôret stikker av med 65 prosent av det Fernando får betalt for melka.

Ingen gjødselregler

Fernando forteller at det ikke er noen restriksjoner på spredning av gjødsel. Selv om ­arealet er lite, spres all gjødsla på eget areal. Gjødselspredningen er også satt bort til entreprenør. Med maisavling på nesten 1 400 kg tørrstoff pr. dekar, og grasavling på 620 kg tørrstoff, får Fernando et utbytte av jorda på over 2 000 kg tørrstoff pr. dekar. Da er grasavlingen fordelt på to slåtter som tas før ­maisen dyrkes. Husdyrgjødsla spres etter maishøstingen i oktober, ca. 1,5 måneder senere når graset begynner å komme og etter hver grasslått.

Litt mange kviger

Med ønske om å forbedre det genetiske nivået i besetningen har Fernando satt på mange kviger og også kjøpt inn en del embryo. Målet er å standardisere besetningen og heve avdråtten. Han innrømmer at så stort kvigeoppdrett er kostbart og derfor vil kvigetallet bli redusert framover. For ei kvige med svært god genetikk kan han få 2 000 euro (NOK 19 000), mens gjennomsnittsprisen­ ­ligger på 16 000 euro (NOK 15 200). For oksekalvene får Fernando 100 euro (NOK 950), mens ei ku som slaktes gir et oppgjør på 800 til 1 000 euro (NOK 7 600 til 9 500).

Liggebåser med sand

Også hos Fernando er liggebåsene fylt med sand. Det legges inn ny sand to ganger hver måned. Sanda legges framme i båsen og det er kyrne selv som drar den bakover. Melkekyrne er delt i tre grupper. Førstegangs­kalverne går i egen gruppe, mens de eldre kyrne er delt i ei gruppe for lav avdrått og ei gruppe for de høytytende. Det brukes ikke antibiotika ved avsining, men forsegling (Orbeseal).

Kvotene er ikke borte

Selv om kvoteordningen for melk er avviklet i EU, forteller Fernando at en del meierier har fortsatt med sin egen kvoteordning. Blant annet meieriet han leverer til ga bøndene ­kvoter basert på leveringen siste tre år før kvoteordningen i EU ble avviklet. Hvis en bonde ikke leverer kvoten et år, blir neste års kvote redusert.

Sand fylles framme i båsen to ganger i måneden og kyrne sørger selv for å dra sanda bakover.

Casa Fernando

  • 217 melkekyr

  • Avdrått på 10 751 kg EKM

  • Livstidsproduksjon på 33 000 kg EKM

  • Areal på 520 dekar dyrket (alt dyrket)

  • 21 prosent av arealet leid

  • Melkepris 34 eurocent (NOK 3,24)