Reportasje

Gift med kyrne

Alonso José Iglesias Toja oppnår imponerende 13 000 kg EKM med to melkinger om dagen.

Rasmus Lang-Ree

Tekst og foto

rlr@geno.no

Det brukes 10–15 kg sand i liggebåsene pr. ku og dag. Sanda fylles i båsene med maskin og manuelt jevnes det ut hver dag. Sanda koster 13 euro pr. tonn levert på gården (ca. NOK 124). Strø koster 90 euro (ca. NOK 856) pr. tonn.

Alonso José Iglesias Toja er kumann på sin hals. Kyrne får all oppmerksomhet, og god dyrevelferd er nok en viktig forutsetning for at han oppnår 13 000 kg EKM pr. ku med bare to melkinger i døgnet i fiskebeinsstallen (2x8).

Startet med 60 kyr

Alonso gikk inn i driften av gården sammen med faren i 2000. Da var besetningen på 60 melkekyr og nå er kutallet nesten firedoblet, og det er fire ansatte på heltid. Timelønnen ligger på 10 euro i timen (NOK 95). Lite areal gjør at mye fôr må kjøpes. Det er fire andre gårder i samme område slik at det ikke er noe ledig areal å få tak i før en kommer 5–7 kilometer unna gården. Da sier Alonso det er ­billigere å kjøpe fôr når leieprisen ligger på 28 eurodekar (NOK 266).

Lav melkepris

Alonso forteller at meieriet bare betaler for volum, og derfor er det ikke noe poeng å ha høyere fettprosent enn 3,6 som den ligger på nå. Meieriet betaler 30,5 eurocent (NOK 2,77) for melka, og Alfonso synes ikke det ser lyst ut for noen prisstigning den nærmeste tida.

Tar godt vare på kalvene

Rådgiveren spøker med at Alonso José Iglesias Toja er gift med kyrne. Han tar aldri tar ferie og har som prinsipp at de ansatte skal gå presis når arbeidsdagen deres er slutt uansett hva som står på.

Alonso er veldig nøye med at kalvene får fire liter råmelk med en gang de har kommet til verden. Etter åtte råmelksmåltider får kalvene tre liter melkeerstatning tre ganger om dagen fram til ca. 75 dager. Når kalvene avvennes eter de 2–3 kg kraftfôr om dagen. Etter avvenning flyttes de til binger sammen med tre andre kalver.

Hvorfor endre når det fungerer

På spørsmål om hvordan han oppnår en avdrått på 13 000 kg, svarer Alonso at han ­følger nøye med på kyrnes atferd. Han er også opptatt av at kyrne ikke skal oppleve stress. Derfor utsettes de for minst mulig endringer, og ingen roping eller høye lyder fra maskiner i ­fjøset. Rutinene i fjøset er så fastlagte at om Alonso reiser bort noen dager–som nok ikke skjer så ofte–vil ikke kyrne merke noen forskjell. På spørsmål om hvorfor han ikke melker tre ganger i døgnet, svarer Alonso:

Hvorfor endre noe når det fungerer godt?

Alonso inseminerer med amerikansk Holstein. Han ønsker en stabil høy avdrått gjennom hele laktasjonen framfor en kraftig topp.

Enkel kalveavdeling med hytter plassert mot ene ytterveggen.

Varme om sommeren er et større problem enn kulde om vinteren. Vifter i taket sørger for bedre luftutskifting på varme dager.

Vær glad i dyra

Alonso er en kar som bruker tid på faglig oppdatering framfor å kjøpe rådgiving. Han legger ikke skjul på at han bruker mye tid i fjøset og suksessoppskriften hans er enkel: Det viktigste er å være glad i dyra.

Sat Iglesias

  • 120 melkekyr

  • Avdrått på 12 959 kg EKM

  • Celletall 115 000

  • Livstidsproduksjon på 45 380 kg EKM

  • Areal på 650 dekar (130 er dyrket)

  • 80 prosent av arealet leid

  • Melkepris 32 eurocent (NOK 3,05)