GENO Medlemsinfo

GENO Medlemsinfo

Avlstoget

Redigert av
Eva Husaas

eva.husaas@geno.no

Nå går det unna i Geno! Vi har flere avlstiltak for din besetning enn noen gang før. Dette er verktøy som vil gi raskere avlsframgang, forbedre økonomien og bidra til å gi deg en enklere hverdag. Så, for å ikke spore av eller bli stående igjen på perrongen – hopp på Avlstoget!

Les mer om avlstoget i Buskap nummer 7 i 2018 og på geno.no.

NRF-embryo tilgjengelig for kjøp i noen områder

Det er seks områder som skal få tilgang til embryo i nærmeste fremtid; Trøndelag, Østfold, Haugalandet og Jæren, Gudbrandsdalen, Romsdal med omland og Sør-Rogaland.

Trøndelag var det første området som fikk tilgang til NRF-embryo, deretter fikk også Østfold og Gudbrandsdalen tilgang.

Områdene får tilgang fortløpende, så snart det er produsert et stort nok antall embryo.

Følg med på geno.no for fortløpende oppdatering på hvilke områder som er åpnet for kjøp av embryo.

Hvorfor kjøpe embryo?

Et embryo fra Geno har de potensielt beste foreldrene i landet, både på morssiden og farssiden. En embryokalv vil representere de mest spennende genetiske kombinasjonene som NRF-rasen kan tilby. Ønsker man å forbedre genetikken i besetningen sin, er kjøp av embryo den raskeste veien til målet.

Embryo gir deg også en unik mulighet til å være med på å kunne levere fremtidens eliteokser.

Hvilke kyr bør man bruke embryo på?

Kviger vil være gode mottakerdyr. De har generelt god fruktbarhet og man kan forvente gode resul­tater. Bruk av embryo åpner også for en såkalt «second chance» for kyr med god reproduksjons­historikk, men som ikke ble inseminert ved brunst. Da kan disse få en ny sjanse ved at de blir surrogatmor til en embryo-kalv.

Les mer om kjøp av embryo samt hvilke embryo som er tilgjengelige på Genos nettsider under menypunktet «Brunst og semin»/«produkter»/«kjøp av NRF-embryo» og på side 42.

Markedsuker

Geno gjennomfører markedsuker i de ulike områdene. Det er sterkt ønskelig at produsentlagene planlegger Geno-aktiviteter innenfor disse ukene.

De områdene som er igjen i 2018 er:

  • Uke 46: Trøndelag

  • Uke 48: Telemark, Østfold, Vestfold, Buskerud, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland

Ta kontakt med Agnete Børresen via epost: ab@geno.no.

Les mer om dette på geno.no under menypunktet «medlem»/«aktiviteter i produsentlaget».

Høstmøter 2018

Høstmøtene for 2018 legges til uke 43 og 44 etter følgende plan:

Uke

Dato

Tid

Sted

Område

43

23. oktober

09.30-16.00

Surnadal

Midt

43

24. oktober

09.30-16.00

Steinkjer

Midt

43

24. oktober

09.30-16.00

Bergen

Sørvest

43

25. oktober

09.30-16.00

Bryne

Sørvest

44

30. oktober

09.30-16.00

Øyer

Øst

44

31. oktober

09.30-16.00

Hønefoss

Øst

44

29.–30. oktober

12.00-12.00

Tromsø

Nord

Husk smitterisikoen ved utenlandsreiser

Det er fortsatt ferietid og mange reiser utenlands. Når du reiser til andre land, er det en viss risiko for at du får med deg smittestoffer hjem. For den som steller eller har omgang med husdyr hjemme, er det spesielt viktig å ta forholdsregler.

Dersom du har vært i kontakt med utenlandsk dyrehold, skal du vente minst 48 timer fra du kommer tilbake til Norge til du har kontakt med norsk dyrehold. Selv om du ikke har vært i direkte kontakt med dyrehold i utlandet, kan det være vanskelig å vite om du har vært i kontakt med smitte. Det er derfor en god forholdsregel å unngå kontakt med dyr de første 48 timene etter hjemkomst.

Kommer du fra områder med munn- og klauvsjuke, skal det gå minst 72 timer før du har kontakt med norsk dyrehold. Grunnen til dette er at munn- og klauvsjukevirus kan overleve i luftveiene til folk i inntil tre døgn. Klær, støvler og annet utstyr som er brukt i besetninger i andre land må ikke brukes i norske husdyrrom.

Respekter forbudet mot å ta med kjøtt, egg og melkeprodukter fra land utenfor EU. Hvis du har med deg matvarer som det er lov å ta med til Norge fra andre land, vær nøye med å håndtere matrester slik at de ikke kommer i kontakt med husdyr.

Faren for å bli smittebærer avhenger av hvilke kontakter en har hatt. Det er ofte vanskelig å vite hvor smitten finnes. Tenk føre-var og «legg igjen» så mye eventuell smitte som mulig før hjemreisen! Dette betyr å dusje så nær hjemreisen som mulig, rense/vaske sko og pakke klær og sko med usikker smittestatus i plastposer under transporten hjem. Etter hjemkomst er det viktig å vaske klær og sko og unngå å bruke dem når du er i kontakt med dyr. Klær som ikke kan vaskes, kan eventuelt henges bort i «karantene» ei uke.

Les mer om smittevern i egen besetning på geno.no under menypunktet «brunst og semin»/«fagstoff».