Embryo – en ny stor mulighet
Embryo en ny stor mulighet til å øke avlskvaliteten i besetningen din. I denne artikkelen har vi prøvd å sammenfatte noen av de vanligste spørsmålene omkring embryo og hvordan man lettest kan lykkes med gode resultater og riktige valg.
Kommunikasjonskonsulent i Geno
hanna.storlien@geno.no
Et embryo fra Geno har de potensielt beste foreldrene i landet, både på morssiden og farssiden. En embryokalv vil representere de mest spennende genetiske kombinasjonene som NRF-avlen har å tilby.
Hvordan fungerer embryooverføring?
Vi bruker to produksjonsteknikker for embryooverføring. Foreløpig har vi kun tatt i bruk Multiple Ovulation Transfer (MOET), også kalt skylling. Det går ut på at kviga hormonbehandles slik at hun har mange eggløsninger samtidig den dagen hun skal insemineres. Sju dager senere skylles embryoene ut. Deretter vil de eggene som er befruktet fryses ned og er klare til å distribueres ut. Ved skylling vil det kun bli én embryokombinasjon (alt. avstamningskombinasjon) per donorkvige.
IVF
Den andre teknikken kalles Ovum Pick Up (OPU) og In Vitro Fertilisering (IVF). Det vil si at vi ved ultralyd går inn og tar ut ubefruktede egg fra eggstokken. Deretter vil de ubefruktede eggene modnes i ca. 24 timer i et laboratorium før de blir befruktet. Videre får embryoene utvikles på laboratoriet i sju dager før de blir fryst ned. En av fordelene med Ovum Pick Up er at man får muligheten til å lage flere kombinasjoner per donorkvige.
Embryo lagres på samme måte som oksesæd. Det legges på strå og fryses ned på flytende nitrogen. Embryoet kan tines, fryses og transporteres over lange avstander, og det legges inn i surrogatkua på dag sju etter brunst av veterinær.
Hva er riktig dyr å legge det inn på?
For å få et best mulig resultat må man først og fremst velge riktig dyr å legge inn på. Det mest optimale er ei kvige med best mulig fruktbarhet der en har god oversikt over brunsten. Det er lettest å lykkes på kviger, de har lettest for å ta seg ved vanlig inseminasjon og lettest for å ta imot et embryo. Det er viktig at kviga har god reproduksjonshistorikk, det vil si at hun har ei mor som lett har tatt seg kalv og ellers har slekt som er god på reproduksjon. Det er gunstig å spare kvigene med høyest avlsverdi og heller bruke vanlig inseminering/kjønnsseparert sæd på disse for å ta vare på den gode genetikken de har å bidra med.
En annen kategori med mottagerdyr er dyr som skal ha en siste laktasjon og som egentlig ikke er tenkt å ha med videre. Da kan man legge inn et embryo sett at dyret har rett hold og god fruktbarhet, og slakte kua etter at kalven er født. Det kan være en fin måte å avslutte en karriere for ei ku på.
Riktig hold
Det er også viktig med riktig fôring. Hold og holdutvikling er veldig viktig. Er dyret overvektig, taper det for mye hold når det tar seg kalv enten det gjelder vanlig inseminering eller embryo. Da er sjansen for at embryoet overlever mye mindre. Silo og proteinrikt kraftfôr i tillegg til litt halm for vomfyll gir optimal fôring. God dekning av vitaminer og mineraler er også essensielt. Hvis fôringa ikke er optimal går det utover fruktbarheten.
Mulighet for en siste sjanse
Hvis du har ei litt eldre ku som du plutselig oppdager at har blødd uten at du har registrert noen brunst, så er det mulig å gi henne en siste sjanse, eller en «second chance», ved å legge inn et embryo på dag sju etter brunst. En «innhenter» da 14 dager ved å legge inn embryo og kan oppnå kalving til ønsket tidspunkt. Denne muligheten er spesielt gunstig ved konsentrert kalving da man kan opprettholde det kalvingstidspunktet man ønsker og slipper forsinkelser. Men det er viktig å velge kyr med rett hold og som har god reproduksjonshistorikk.
Hvorfor kjøpe embryo?
En embryokalv vil representere de mest spennende genetiske kombinasjonene som NRF-avlen har å tilby.
Det er den raskeste måten å forbedre hundyrgenetikken i egen besetning. Du kan få topp genetikk fra ei relativt dårlig ku i besetningen. På den måten vil du effektivt heve avlsverdien på besetningen.
De som legger inn embryo vil være med i avlstoppen. Embryoproduksjonen vil rekruttere fremtidens seminokser, så om du kjøper et embryo kan du være den som leverer fremtidens eliteokse. Blir det kvige får du først og fremst et utmerket produksjonsdyr i tillegg til at hun kan være aktuell som ny embryokvige (donor).
For Geno og NRF-avlen betyr det veldig mye for avlsframgangen. Vi forventer at ved å innføre embryoproduksjon øker avlsframgangen med 20 prosent.
Hvor finner jeg en embryooversikt?
Nå i starten vil det blir lagt ut en liste på nettsiden til Geno under fanen «Brunst og semin» «Produkter» «Kjøp av NRF-embryo» der det blir publisert hvilke kombinasjoner som finnes, hvilke områder de finnes i og hva vi kan forvente av dem innen de ulike egenskapene. Denne listen vil bli oppdatert jevnlig så man har oversikt over hvor mange doser som er tilgjengelig til enhver tid. Likevel er det gunstig å sjekke opp med veterinæren som kan overføre embryo tilhørende ditt område om de har dosen du ønsker tilgjengelig i sin dunk.
På sikt vil embryooversikten ligge som en egen fane under oksekatalogen på web.
Hvor kan jeg få tak i embryo? Og når kommer embryo i mitt område?
Hvis du er interessert i å få lagt inn embryo i din besetning må du ta kontakt med en veterinær som kan overføre embryo tilknyttet ditt område. Nå i starten er det seks veterinærer som har erfaring med embryoinnlegg fra før som benyttes. I oppstartsfasen, før vi er kommet opp i full produksjon, kan vi derfor ikke tilby embryo i alle deler av landet (se faktaboks).
Hvis det ikke er tilbud om embryoinnlegg i ditt område vil vi etter hvert utarbeide ei venteliste på våre nettsider som du kan skrive deg opp på. Ventelisten vil antyde i hvilket område interessen for embryoinnlegg er størst. Det området som melder størst interesse vil bli prioritert når et nytt område skal åpnes for embryoproduksjon.
Områdene der Geno kan tilby embryo
(veterinær i parentes)
Haugalandet og Jæren (Tjerand Lunde, tlf.: 930 68 000)
Trøndelag (Marie Rathe, tlf.: 909 35 505)
Gudbrandsdalen (Eiliv Kummen, tlf.: 970 10 135)
Østfold (Marianne Myhrer, tlf.: 416 40 815)
Romsdal med omland (Jon Hølmo, tlf.: 928 26 115)
Sør-Rogaland (Vidar Nedrebø, tlf.: 416 42 502)
Ikke alle områdene har fått tilgang enda, følg med på hvem som har fått tilgang på www.geno.no.
Vil du vite mer om embryoproduksjon eller har du noen spørsmål? Gå inn på «Embryo - ofte stilte spørsmål» under «Okser og avl» på www.geno.no.