Dokumentasjonen for SV-teknologien har blitt vurdert
Styret i SpermVital as besluttet vinteren 2018 å få foretatt en uavhengig gjennomgang av dokumentasjonen for SpermVital-teknologien på grunn av forskjell mellom analysene av Kukontroll-data og de vitenskapelige forsøkene selskapet har gjennomført.
Administrerende direktør i SpermVital as
Nils.Christian.Steig@spermvital.com
Nå har forskerne i Link Medical, et selskap som til vanlig jobber med analyser for farmasøytisk industri, foretatt en evaluering av tilgjengelige data fra Kukontrollen og sammenholdt dette med data fra selskapets vitenskapelige studier. Konklusjonen fra Link Medical er at det er de vitenskapelige studiene som er best egnet vurdere teknologien og hvilke fordeler den kan ha i praktisk bruk.
Forlenget levetid dokumentert
På bakgrunn av rapporten fra Link Medical konkluderte styret med at SpermVital-teknologiens fortrinn – spermienes forlengede levetid – er godt dokumentert og at selskapet skal fortsette markedsføringen basert på dette fortrinnet.
Teknologien gir ingen garanti for økt drektighet, men ved ellers like forhold er det godt dokumentert at drektighetsgraden er minst like god som for ordinære sæddoser.
Gode tilbakemeldinger fra Genos medlemsundersøkelse
Geno gjennomførte i januar 2018 en medlemsundersøkelse for blant annet å kartlegge bruken av SpermVital i det norske markedet. 90 prosent av alle melkeprodusenter i undersøkelsen har benyttet SpermVital i 2018 og 84 prosent av dem som har benyttet SpermVital er litt fornøyd, fornøyd eller veldig fornøyd med teknologien.
Undersøkelsen viser at de norske bøndene bruker SpermVital i størst grad ved:
1. Inseminering tidlig i brunsten
2. For å erstatte dobbelt inseminering
3. For å få problemkyr drektige
4. For å øke drektighetsprosentene generelt
Internasjonal framgang
2017 ble det endelige gjennombruddsåret internasjonalt for SpermVital. I januar 2017 tok tysk/østerrikske Alpengenetik i bruk teknologien på sine Brown Swiss-okser. Alpengenetik er merkenavnet til en gruppe mindre selskaper som samarbeider om markedsføringen av Brown Swiss i Tyskland og Østerrike. SpermVital-dosene produseres på oksene til et tysk selskap som holder til i Memmingen i Sør-Tyskland. De ville starte forsiktig og bestilte 4 000 doser for å teste interessen i markedet. Det tok ikke lang tid før en ny bestilling måtte sendes.
Det neste selskapet som bestemte seg for å ta i bruk SpermVital var tyske Masterrind. Det er Tysklands største avlsselskap på Holstein, og et selskap som blir lagt merke til i holsteinverdenen. Ei bjelleku i bransjen. Selskapet selger ca. tre millioner doser årlig. Kontrakten ble signert på vårparten og salget av SpermVital-doser fra selskapets okser tok til i november.
I juli bestemte så ABS, Genos samarbeidspartner på det internasjonale markedet og markedsleder i Storbritannia, seg for å tilby SpermVital-sæd fra sine egne holsteinokser i Europa. ABS kjenner SpermVital-teknologien godt fra sitt salg av NRF-sæd. SpermVital har vært et viktig verktøy for å komme inn på det internasjonale markedet med NRF-sæden. Også ABS startet opp salget av Holsteinsæd med SpermVital i november.
AWE, Island og BVN
Deretter fulgte det belgiske selskapet AWE. Også dette er et meget stort avlsselskap som har spesialisert seg på Belgisk Blå. Hovedanvendelsen for Belgisk Blå i Europa er kryssavl på holsteinkyr for å få økt kjøttfylde på kalvene. AWE selger årlig fire millioner doser, så dette er også et betydningsfullt selskap.
Det islandske seminmarkedet er vel kanskje Europas minste, men også islendingene ville ha SpermVital. Totalt foretas det ca. 30 000 inseminasjoner på Island årlig, men islendingene tar vare på sin islandske rase med stort alvor og den spredte bebyggelsen gir også der praktiske utfordringer når det gjelder inseminasjon.
Siste selskap ut i 2017 ble det tyske BVN. Besamungsverein Neustadt (BVN) er det største selskapet innen Flechviehgenetikk, eller Simmental, som vi ofte kaller rasen i Norge. Flechvieh er en stor rase i både Østerrike, Sveits og Tyskland. SpermVital har to østerrikske selskaper som kunder fra før og det har nok bidratt til interessen fra det tyske selskapet.
SpermVital har nå flere av de ledende avlsselskapene i Europa som kunder. Selskapet arbeider nå aktivt får å få selskapene til å tilby et godt sortiment av SpermVital-sæd, men dette er krevende da det er stor etterspørsel etter den mest attraktive genetikken også som ordinære doser.
70 prosent eksportandel
Pr. andre kvartal 2018 er nesten 70 prosent av alle SpermVital-doser solgt utenlands. På basis av norske storfebønders vilje til å ta i bruk ny teknologi har SpermVital utviklet seg til et selskap som blir lagt merke til i det internasjonale seminmarkedet.
SpermVital mottar stadig vekk henvendelser fra avlsselskaper fra hele verden, men har valgt å ta skritt for skritt og etablere en solid markedsposisjon i de markedene hvor man har gått inn. Både markedsføring og opplæring av teknikere, veterinærer og bønder krever målrettet innsats og det har vært viktig å ikke gape over for mye.
Det sveitsiske selskapet Swissgenetics har tilbudt SpermVital-sæd siden 2013, og teknologien fikk raskt en solid posisjon. I 2018 har salget fortsatt å øke. Det samme gjaldt for Spania, Østerrike, Kroatia, Polen, Finland og flere andre markeder. Tilbakemeldingene fra kundene er unisone; SpermVital er et godt hjelpemiddel i en hektisk hverdag med stort arbeidspress og mye å passe på.