Robotalternativ til gjødselskraper
Lely har utviklet en robot som samler opp gjødsel fra gangarealer med tette gulv og spyler gulvene med vann.
rlr@geno.no
Håland i Hå kommune i Rogaland
Ester og Asgeir Pollestad
Kvote på 431 000 liter
Avdrått på ca. 9 300 kg EKM
Areal på 700 dekar inkludert beite
Aktuell for utprøving av robot for møkkoppsamling og rengjøring av tette gulv.
Videreutviklingen av skraperoboten Discovery heter Collector og foreløpig er det bare tre slike som tusler rundt i norske fjøs i en testperiode. En av disse har Asgeir Pollestad fått, og han har prøvd den ut siden første uka etter påske.
Ikke fornøyd med skraper
Asgeir Pollestad bygde nytt fjøs i 2007/2008. Det ble lagt gummibelagte tette gulv i gangarealene og spalter foran melkeroboten og i kalvingsbingen.
- Jeg hadde tenkt litt på at det ble litt mye vedlikehold på gjødselskrapen for kjetting, trinser og drivhjul slites, sier Asgeir. – Da jeg fikk se en video på Facebook av Collectoren var jeg rask til å kontakte Fjøssystemer for å få prøve en slik en, for jeg så dette kunne være et alternativ til gjødselskraper.
Suger opp gjødsel og urin
Uka etter påske var det endelig klart til å starte opp den nye roboten, og Asgeir er imponert over hvor godt den gikk helt fra starten. Litt tilpasninger var imidlertid nødvendig. Rutene roboten skal gå må programmeres inn, men avansert programvare gjør at roboten «lærer seg» å takle endringer på ruten. Vakuumet som suger opp møkka ble i starten litt for stort slik at det hindret framdriften. Noen åpninger som tilførte litt falsk luft var det som skulle til, og etter det Har den gått veldig bra. Roboten har tre poser. To er fylt med vann da roboten forlater ladestasjonen, og dette bruker den til å spyle gulvet foran og bak seg. I den tredje posen suges det opp gjødsel og urin, og ettersom vannmengden minker blir det mer plass til det. Roboten tømmer lasten i en åpning i enden av fjøset med forbindelse videre til gjødsellager. Nå tømmer den seg også på spaltene foran roboten, men det skal rettes opp med programmering. Vannspylingen kan enkelt skrus på eller av via en app på mobiltelefonen, og er gulvene litt fuktige skrur Asgeir av den funksjonen.
Hver time
Roboten går en gang i timen i gangarealene, men foran fôrbrettet går den seks ganger i døgnet. Asgeir forteller at han programmerer den slik at den ikke går ved fôrbrettet en til to timer etter hver fôring for å unngå å forstyrre kyrne. På grunn av opphøyde overganger kommer ikke roboten over til ungdyra på andre siden av fôrbrettet, men dette er det på sikt planer om å gjøre noe med.
Slipper tsunami
Asgeir sier det ikke er tvil om at gulvene blir renere og tørrere med roboten enn med skrapene. Han synes også han kan se at klauvene blir tørrere. Spylingen gjør at gulvet blir mindre glatt siden den glatte møkkfilmen på gulvoverflaten vaskes vekk. Asgeir trekker også fram at roboten arbeider på en helt annen måte en skrapene. Etter en driftsstans kan det bli mye møkk og da skyver en skrape en tsunami av gjødsel og urin foran seg og over klauvene til kyrne. Roboten suger derimot opp gjødsel og urin og en unngå å bade klauvene.
Klauvhelse
Det er litt for tidlige å konkludere om klauvhelsa etter så kort utprøving. Asgeir forteller at de hadde litt problemer med klauvspalteflegmone etter oppstarten i nytt fjøs, men etter klauvskjæring to ganger i året roet det seg. Senere har det vært noen tilfeller av hornforråtnelse, og i 2009/2010 ble det satt inn klauvvasker i melkeroboten. Håper er at klauvhelsen blir bedre med den nye roboten, selv om det ikke var viktigste grunnen til nyanskaffelsen. Selv om roboten koster litt mer enn et skrapeanlegg er Asgeir sikker på at mindre vedlikehold og helsefordeler vil gi pluss i regnskapet. Han tror også at med denne roboten blir tette gulv i gangarealene igjen mer aktuelt.
15 – 20 neste år
Daglig leder Andrè Stenumgård i Fjøssystemer opplyser til Buskap at i løpet av året vil det være ti slike roboter i drift i Norge. I 2019 vil Fjøssystemer få tilgang til ytterligere 15 – 20. Prisen vil bli ca. 325 000 kroner.