Nytt fra Storfekjøttkontrollen
kristin.bruun@animalia.no
solveig.bjornholt@animalia.no
Registreringsfrister
Husk at kalver skal meldes inn enten i Storfekjøttkontrollen eller i Husdyrregisteret innen 7 dager etter at dyret ble merket. Kalven må merkes innen 21 dager etter fødsel, så innen 28 dager må kalven være registrert. Når det gjelder kjøp og salg, er fristen for å rapportere inn forflytningen 7 dager. Det er viktig at disse fristene overholdes!
Nye avlsverdier publisert
Når du har dette bladet i hånden er vårens nye avlsverdier publisert i Storfekjøttkontrollen. Du finner dem ved å se på oppslagstavlen din under «Siste innlesning av indekser». Klikk på linken for å komme inn på oversikt over alle indeksene. For mer informasjon om hva de ulike indeksene betyr, se tyr.no.
Opplæringsvideo
I tiden framover kommer vi til å legge ut noen opplæringsvideoer som blir tilgjengelige både på hjemmesiden (animalia.no) og på Storfekjøttkontrollens Facebook-side. Disse videoene vil vise hvordan man fyller ut de ulike registreringsbildene, og hvordan man kan endre registreringer/hendelser som man har lagt inn. Først ut er en kort videosnutt om hvordan man registrer kalving.
Okseliste
Okselisten er en lokal oversikt over hvilke okser du bruker. Når du skal legge til okser i okselista, er det letteste å bruke stamboknummer/seminnummer dersom oksen har dette. Dersom oksen ikke har dette, kan du legge den inn med opprinnelsesnummer på følgende måte: 01234567/1234. Du vil enkelt få opp alle okser som står som aktive i okselisten i en dropdown-meny når du skal registrere bedekning og kalving.
Innavlsrapport
Denne rapporten er et hjelpemiddel for å unngå paringer som gir avkom av for nært beslektede dyr. Innavlsrapporten tar utgangspunkt i alle innmeldte kuer/kviger i besetningen, og alle aktive okser i okselisten. Forutsetningen for at denne rapporten fungerer, er at alle dyrene er registrert med riktig og komplett slektskap i tre ledd bakover. Dyr som mangler informasjon om forfedre er markert med stjerne (*), og den beregnede innavlsgraden får også en markering dersom den er usikker på grunn av manglende informasjon i stamtavlen.
Rapporten viser hvor nært beslektet et potensielt avkom vil være hvis kombinasjonen av ku/kvige og okse gjennomføres. Rapporten tar kun hensyn til slektskap tre ledd bakover, men du kan øke antall generasjoner i søket øverst til venstre. De potensielle avkommene blir merket med ulike farger:
Rød: Unngå denne kombinasjonen, denne paringen/insemineringen resulterer i avkom med uønsket høy innavlsgrad (>12,5 prosent)
Gul: Vurder denne kombinasjonen, denne paringen/insemineringen resulterer i avkom med en innavlsgrad som noen mener er for høy, mens andre synes det er greit (> 6,3 prosent < 12,5 prosent)
Hvit: Kombinasjonen er OK, denne paringen/insemineringen resulterer i avkom med en innavlsgrad som er lav og godt innenfor det akseptable (< 6,3 prosent)
Dersom du ønsker å se felles aner for avkommet, kan du klikke på cellen, og det vil komme opp et pop-up vindu med oversikt over slektskapet og markering av eventuelle felles aner. Denne rapporten finner du under Rapporter > Innavl.