Geno

Medlemsinfo

Redigert av
Eva Husaas

eva.husaas@geno.no

www.geno.no

Toralv Waagen og Kristin Waagen fikk diplom for oksen 11874 Saghaug, Harald og Sigrid Johanne Muan Skagemo for oksen 11825 Maugjerdet, Svein Kvam for oksen 11878 Kvam, Astrid Husby for oksen 11826 Meland, Ola Joar Sundli (sittende) for oksen 11848 Sundli, Kari Astrid og Jens Sandrød for oksen 11866 Sandrod og Kjell Vegard Furunes for oksen 11873 Steine.

Foto: Kristin Groven

Datoer for eliteokseuttak i 2018

Det blir fire eliteokseuttak i 2018. Det første er i januar, deretter i april, september og november. Datoer knyttet til disse eliteokseuttakene finner du også på www.geno.no under menypunktet «Okser og avl»/«Avlsverdiberegning»/«Datoer for eliteokseuttak».

Eliteokseuttak i 2018

1-2018

2-2018

3-2018

4-2018

Frister for innrapportering av eksteriørdata

28. januar

3. april

3. september

5. november

Offentliggjøring av nytt eliteokseuttak

11. januar

25. april

19. september

21. november

Oppdatert oversikt over eliteoksene i oksekatalogen på web

11. januar

25. april

19. september

21. november

Nye eliteokser er på plass i Geno avlsplan

11. januar

25. april

19. september

21. november

*Utkjøring av sæd fra nye eliteokser starter

15. januar

2. mai

1. oktober

3. desember

Papirkatalogen leveres posten og sendes ut sammen med Buskap fra

5. februar

14. mai

15. oktober

10. desember

* De nye oksene er ute i alle dunkene i løpet av en 6-ukers periode fra utkjøringen starter.

Storfetreff i Orkanger 2018

12. og 13. januar var bønder fra Midt-Norge for tredje gang samlet til Storfetreff på Bårdshaug herregård i Orkanger, i regi av Geno-utvalget i midt.

Det var et variert program med dyktige innledere, og mange engasjerte bønder i salen. Fagtemaene for treffet var «Praktisk bruk av avlsplan» v/Avlsrådgiver Hans Snerting (Tine), «Fruktbarhet og foring» v/Knut Ingolf Dragset (Geno), «Embryoproduksjon/GS testing» v/Simon Reisvaag (Geno), «Hvor går Geno videre?» Status ved Inger Lise Ingdal (styremedlem, Geno).

Om kvelden var det festmiddag med overrekkelse av 9 avls­diplomer for okser fra oppdrettere i midt-Norge. Også 100-tonnere ble det overrakt diplomer til, faktisk hele 7 stk.

Harald Kleiva hadde tatt med gitaren og underholdt oss med sang. Med seg hadde han også Cathrine Stadsvik, skuespiller i Sjetne Teaterlag. Hun framførte monologen «Substitutt», som handlet om hvordan det har vært å være «fantomku» på Halsteingården, noe som fikk latteren til å sitte løst. Mange fikk seg en god kuprat utover kvelden og det ble knyttet nye bekjentskaper.

I løpet av treffet var det innom ca. 60 personer i alderen 10 til 92 år.

Inger Lise Ingdal var den perfekte vert for dagene og fikk alt til å gå på skinner.

Oppsummert var det to trivelige dager på den gamle trønderske Herregården, og vi gleder oss allerede til neste treff.

Treffet ble avsluttet med fjøsbesøk hos Inger og Jomar Dybdal på Holme.

Smittevern i egen besetning

Det er mange ting du kan gjøre for å unngå å få inn smittsomme sykdommer og mange gode rutiner og løsninger for å få til god smittebeskyttelse. Du er smittevernssjef i egen besetning.

Det er viktig at alle som kommer på besøk i fjøset går inn via en smittesluse, som består av tydelig definert ren og uren sone. Det viktigste er å bytte fottøy og overtrekksklær. Dette kan være engangsutstyr, eller klær og sko som tilhører besetningen. God håndhygiene er også viktig.

Livdyr bør kun kjøpes av besetninger med kjent smittestatus. Ved levering av dyr til liv eller slakt, er det viktig at dette gjøres på en måte som gir minst mulig smitterisiko. Utlastingsrom/utlastingsrampe er løsninger som gir god smittebeskyttelse.

Personer som har vært i utlandet skal ikke ha kontakt med besetningen før det har gått minst 48 timer. Har personen vært i ett land med utbrudd av munn- og klauvsjuke skal det gå minst 72 timer.

Reiser du utenlands bør du dusje så nær hjemreisen som mulig, rense/vaske sko og pakke klær og sko med usikker smittestatus i plastposer under transporten hjem. Etter hjemkomst er det viktig å vaske klær og sko og unngå å bruke dem når du er i kontakt med dyr. Klær som ikke kan vaskes, kan eventuelt henges bort i «karantene» ei uke.

Husk at det er mulig å kjøpe smittevernsutstyr i Genos nettbutikk.

Les mer på www.geno.no/smittevern