Q-bonden

Q-bonden

Redigert av
Thor Lindsø

thor.lindso@kavli.no

Q-Meieriene arrangerte produsenttur til Irland 23.- 26. oktober. Det var flest fra Jæren-området, 45 personer, og 8 fra Gausdal pluss Bent Myrdahl, direktør i Q-Meieriene og Karl Johan Ingvaldsen, administrerende direktør Kavli. Irland har omtrent like mange innbyggere som Norge, men de lager mat til ca. 30 millioner mennesker. De produserer vel 6 670 millioner liter mjølk (4,5 ganger det Norge gjør), men de eksporter om lag 85 prosent av sin produksjon. Det meste er smør (60 prosent) og ost (25 prosent). Ca. 15 prosent av produksjon går til konsum-mjølk. De aller fleste har konsentrert kalving fra februar til april. Irene bruker veldig lite kraftfôr og satser på mye beiting. Ikke så rart når det kan beites fra 9 -11 måneder, avhengig av hvor de bor i landet. Avdråtten er ikke den store, vel 5 000 kg pr. årsku. Det er og har vært tøffe tider for bøndene i Irland, men i det siste har mjølkebøndene tjent bra.

Bildet viser vår guide på turen, Sylvi fra Bergen og bonde Tom Dunne som driver melkeproduksjon sammen med sin bror. Sylvi hadde gifta seg og flytta til Irland for 30 år siden. Brødrene Dunn hadde i dag 350 kyr, og de ville øke til godt over 400 neste år. De hadde satset på å krysse inn NRF i sin holsteinbesetning. De starta med det for 7-8 år siden og var veldig godt fornøgd med det. Bakgrunnen var at de ønsket ei ku som kalver sjøl og er friskere. Med det meste av kalvingen på veldig kort tid var også den gode fruktbarheten på NRF avgjørende.

Bildet viser en okse av rasen Piemontese. Vi besøkte John Commins i Thurles som hadde importert rasen til Irland sammen med en kamerat for noen år siden. De hadde importert fra Italia. Det som er spesielt med rasen er at den gir veldig lite fett, faktisk mindre enn kyllingkjøtt. I tillegg skal den ha veldig høy slakteprosent. Kalvingsproblemer kunne det være. Ca. 80 prosent kalvet sjølve, og 15 prosent kunne måtte ha hjelp. Ca. 5 prosent måtte det til keisersnitt på.