Kalvingstid og økonomi
rlr@geno.no
Hvilket kalvingstidspunkt som gir best økonomisk resultat var tema for en artikkel av forsøksleder Eivind Elstrand i Buskap og avdrått nummer 4 i 1967. Elstrand viser til forsøk fra Norges landbruksøkonomiske institutt som har konkludert med at kyr som kalver i høst- og vintermånedene gir en god del høyere avdrått enn de som kalver om våren og sommeren. Forskjellen mellom oktober - og junikalvinger er på hele 928 kg melk. Når økonomien trekkes inn viser det seg at september måned er den mest lønnsomme kalvingsmåneden for «gjennomsnittsprodusenten». Tapet pr. årsku ved kalving i juli i stedet for september er på 309 kroner. Variasjoner i melkeprisen gjennom året klarer ikke å kompensere for inntektssvikt grunnet lavere avdrått hos sommerkalvere sammenlignet med kyr som kalver høst og vinter, skriver Elstrand. Heller ikke sparte fôrkostnader hos vårkalverne veier opp for avdråttsforskjellen. – Det er med andre ord en kombinasjon av større variasjon i grunnprisen og en bedre sommerfôring som er de viktigste virkemidler til å få en jamnere forsyning av mjølk til meieriene gjennom året, avslutter Elstrand.