Når grovfôråret er utfordrende
Enten det er for lite eller for mye grovfôr bør kvotefylling ha første prioroitet.
Fagrådgiver fôring i Tine
lars.terje.nyhus@tine.no
Noen har for lite grovfôr og andre har for mye. For noen kan det være at naturkreftene har spilt et puss med mye nedbør eller overvintringsskader, som gjør at man får for lite grovfôr. Hos andre er det reduksjon i kvota som resultat av lavere forholdstall eller en planlagt strategi for å øke mengden grovfôr som gjør at man har for mye. Om man har for lite eller for mye grovfôr vil kvotefyling være første prioritet. Selv med ganske store mengder kraftfôr gir dette brukbar lønnsomhet.
Volum framfor kvalitet
Når avlinga svikter av en eller annen årsak er det vanlig at man i det året planlegger å høste volum fremfor kvalitet. Som en del av planen er det underforstått at man skal kjøpe en del kraftfôr. Dette grovfôret er ofte rikt på fiber og fattig på protein. Kraftfôrvalg i en slik situasjon tilsier et kraftfôr med en god del protein, samt at man må ta hensyn til at man skal opp i store mengder kraftfôr, så det må være en del vombestandige næringsstoffer. Fra Felleskjøpet sitt sortiment kan man da for eksempel ende opp med Elite 70 eller Premium 70 om man skal ha bare ett kraftfôrslag. Har man mulighet for to kraftfôrslag kan Premium 70 kombineres med Elite 80 eller andre kraftfôrslag for å justere seg inn på riktig urea i mjølk. Å bruke det dyreste og edleste kraftfôret til de dyra som trenger det mest samt et noe rimeligere kraftfôr til dyr i seinlaktasjonen samt ungdyr, øker fleksibiliteten og betaler seg på sikt. Med dette grovfôret som har en Nel20 på 5,19, blir det årlige kraftfôrforbruket til ei 2. kalvsku som mjølker 8 500 kg EKM, med 75 prosent appetittfôring, 4 162 kg kraftfôr.
Lite grovfôr – god kvalitet
Andre som har for lite grovfôr satser kanskje på å høste kvalitet selv om de vet de kommer til å få for lite grovfôr. Dette grovfôret kjennetegnes med relativt lite fiber (NDF) og relativt høge verdier av protein. Disse bøndene har kanskje to-tre strategier i bakhodet. Den ene er å kjøpe grovfôr av god kvalitet hvis dette er tilgjengelig til en god pris. Hvis slikt grovfôr ikke er å oppdrive er alternativ strategi å bruke kraftfôr. Hvis man har mulighet bare for ett kraftfôrslag vil man fra Felleskjøpets sortiment ende opp med Premium 90 eller Elite 90. Vombestandige kraftfôr med moderat innhold av protein. Hvis man har mulighet for to kraftfôrslag blir det aktuelt å kombinere enten ren betefiber med de ovennevnte kraftfôrene eller hvis man skal opp i de største mengdene bruke grovfôrerstatter kombinert med Elite 90 eller Premium 90. Med 75 prosent appetittfôring av et grovfôr som har 6,55 MJ i energiverdi, blir mengden kraftfôr til ei ku som skal mjølke 8 500 kg på 3375 kg.
Rikelig med grovfôr
Noen bønder ender også i en situasjon med rikelig med grovfôr. Kanskje har deler av kvota havnet på andre hender eller kvota blitt redusert med forholdstallet eller andre årsaker. Andre har klart å øke avlingene og ønsker på den måten å være mer selvforsynt med fôr og ikke kjøpe inn mer en nødvendig kraftfôr. Hvis utgangspunktet er et middels grovfôr med 6,19 MJ i energiinnhold, og et moderat proteininnhold, må man finne et kraftfôr som egner seg godt ved moderat kraftfôrforbruk, og gir rom for et høgt grovfôropptak. Dette kraftfôret må inneholde en del lettfordøyelig stivelse og samtidig være konsentrert med tanke på energi. Fra Felleskjøpets sortiment peker Basis 80 og Basis 90 seg ut som meget godt egnet i denne sammenheng hvis man skal ha bare ett kraftfôrslag. 2.kalvskua som mjølker 8 500 kg med 110 prosent apetittfôring vil ha et behov for 2 674 kg kraftfôr. Dette betinger selvsagt at bonden har gode rutiner for å sikre et så stort grovfôropptak. Endags fôrkontroll for å bekrefte at man klarer så stort grovfôropptak er nøkkelen for å kontrollere at man vil lykkes. Hvis fôropptaket er for lavt kan man sette inn flere tiltak eller endre rutiner for å prøve å øke grovfôropptaket. Ved hjelp av fôreffektivitetsmålinger kan man også få et mål på om fôropptaket er tilstrekkelig og at man ikke kommer i en situasjon der dyra mobiliserer for mye.
Hvis man har rikelig grovfôr over flere år, vil jeg anbefale at man prøver å høste litt tidligere for å øke kvaliteten på fôret til over middels. Da vil grovfôropptaket øke ytterligere og kyrne ha større mulighet ved hjelp av substitusjonseffekten å klare å øke opptaket av grovfôr når de blir utfordret med redusert kraftfôrtilgang.
Butikk i kjøp av fôr for de fleste
Hva kan en gi for fôr før det ikke lønner seg å produsere mjølkekvote eller utnytte ledig areal til kjøttproduksjon på okse?
kristoffer.skjostad@tine.no,
Fagrådgiver økonomi Tine
Beregning gjort med marginalbetraktning for produsent i distriktstilskudd sone B for mjølk og 2 for kjøtt. Det er brukt gjennomsnitt fôrpris. Det er ikke tatt hensyn til spart arbeidskostnad.
Skjæringspunk for snitt fôrpris for mjølkeproduksjon: 7,00 kr pr. FEm. Regner en med 50 prosent grovfôr og 50 prosent kraftfôr (pris 4,00 kr pr. FEm), vil marginalt skjæringspunkt for grovfôr inn på fôrbrettet være omlag 10,00 kr pr. FEm. Over det, vil det være en utgift å produsere mjølk.
Til sammenligning vil skjæringspunkt for snitt fôrpris for kjøttproduksjon på okse være 5,50 kr pr. FEm. Regner en også her med 50 prosent grovfôr og 50 prosent kraftfôr, vil marginalt skjæringspunkt for grovfôrpris være omlag 7,00 kr pr. FEm.
Det marginale skjæringspunktet vil selvsagt variere fra produsent til produsent. Dette er bare et eksempel og husk at eventuelle faste kostnader er det ikke tatt hensyn til.