Vi i TINE

Vi i TINE

Redigert av Ann Christin Slettvold

Ann.Christin.Slettvold@tine.no

Sporer og storsatsing i 2017

Det er igangsatt en offensiv satsing på reduksjon av sporeinnholdet i melk. Sporer er et problem for meieriindustrien, og TINE ønsker å hjelpe de som sliter med sporer. Fram til 1. oktober blir offensiv rådgivingshjelp finansiert av TINE Råvare.

Sporer, kilder og årsaker

Sporer fra anaerobe bakterier vokser uten tilgang på luft og sporer fra aerobe bakterier vokser med tilgang på luft. Kilden til de anaerobe sporene i fjøset er i all hovedsak fôr som ikke er optimalt, og årsaker til mye sporer i fôr kan knyttes til alt fra jordbearbeiding, utgjødsling, kutte-/stubbehøyde på gras, høstingsforhold, konservering, pakking og lagring. Kilder til aerobe sporer i fjøset er stort sett jord og skitt på dyr og/eller fôr eller urenheter i melkeanlegg inkludert tank.

Når det gjelder sporene fra de aerobe bakteriene («Sommersporer»), som oftest forårsaket av bakterien Bacillus cereus, er det først og fremt renhold av dyr og utstyr som er løsningen både på kort og lang sikt, og det å legge til rette for å forebygge at dyr, utstyr og fôr blir forurenset. Det er oftere en raskere vei til mål enn når utfordringen er sporer fra anaerobe bakterier.

Solid innsats nytter

Ved påvist anaerobe bakterier i melka, er det oftest utfordringer med «skjemt» fôr. Det er bakterier i gruppen clostridier som lager sporene, der det gjerne er smørsyrebakteriene som dominerer. Hva gjør man da? I de fleste tilfeller «florerer» det med sporer i fjøsluft og i møkka fra dyra (sporer som har passert gjennom dyras fordøyelse og havna i møkka). Er det slik, og du ikke har mulighet for å bytte til et godt fôr med lite sporer, handler det i dette akutte stadiet av problemløsingen om; omhyggelig renhold av fjøs og dyr, og sørge for å få redusert sporeinnholdet mest mulig i lufta der kyrne blir melka. Det er mange eksempler på at solid innsats nytter, men det finnes ingen «quick fix» hvis fôrlageret er fullt med fôr som inneholder mye sporer.

Finansiert rådgiving

Offensiv rådgivingshjelp skal gi en bedret situasjon og bedre økonomi for melkeprodusentene, og større verdiskaping i meieriindustrien. All rådgivning til TINEs melkeprodusenter innen sporeutfordringer blir derfor finansiert av TINE Råvare frem til 1. oktober.

Hvordan søke hjelp? Kontakt ditt lokale TINE Rådgiving kontor, ved melkekvalitets- eller nøkkelrådgiver, eller TINE Medlemssenter på telefon 51 37 15 00/e-post: medlem@tine.no.

medlem.tine.no kan du lese mer om «Sporer og storsatsing i 2017»

Hold sporene unna sommermelka – hold jura reine!

Sommerstid byr på utfordringer med aerobe sporer i melka. En fuktig sommer gir ekstra utfordring med å holde jur og spener reine og tørre til melking.

God melkeproduksjonshygiene i alle ledd er derfor spesielt viktig i de månedene kua er på beite.

Rene overflater uten belegg

Formålet med vask er å fjerne rester av organisk materiale som kan danne grobunn for belegg og bakterievekst. Kravet til vaskeprosessen er at alle overflater skal være synlig rene og uten belegg. Rester av rengjørings- og desinfeksjonsmidler skal være skylt ut etter vask og antallet av levende bakterier i anlegget skal være så lavt som mulig.

Melkeanlegget/gårdstanken er ren, når det ikke er synlige belegg og bakterieanalysene er lave (<20 000 Bactocount/ml melk). Alle rester av vaske- og desinfeksjonsmidler skal være skylt ut.

Er du i tvil eller har flere spørsmål omkring aerobe sporer og/eller vask, nøl ikke med å ta kontakt med din melkekvalitetsrådgiver!

Fem råd for å unngå aerobe sporer i melk

  • 1. Reduser smitterisikoen ved tørre drivningsveier til og fra beitet. Det beste er et fast og/eller godt drenert underlag. Samme krav må stilles til vann- og fôrstasjoner på beitet, for å unngå at jur og spener tilgrises med jord

  • 2. Grundig fuktig rengjøring av jur og spener før melking. Minimum en klut pr. ku. Bruk flere kluter hvis jur og spener er spesielt tilgriset

  • 3. Sjekk gårdstanken når den er tom og nyvasket for synlig belegg. Sørg for godt lys eller bruk UV-lys

  • 4. Sjekk at vask av melkeutstyr og gårdstank er optimal med tanke på de fire grunnpilarene for riktig vask: tid, temperatur, riktig vaskemiddeldosering og vanntrykk/vaskestrøm. Er det tilstrekkelig varmtvannskapasitet, blir vaskemiddel dosert som anbefalt, er vanntrykket og vaskestrømmen god, vaskes det lenge nok ved riktig temperatur?

  • 5. Klippe eller barbere jur etter behov