Fruktbarhet

Registrering av brunst på mobilen

Registrering av brunstsymptomer og brunststyrke på mobilen vil bli et nyttig verktøy i fruktbarhetsarbeidet.

Per Gillund

Fagsjef i Geno

pg@geno.no

Brunst kan nå registreres på mobiltelefonen. Husdyrkontroll-appen letter arbeidet med brunstregistering. Etter hvert vil det også komme varsling om at ny brunst kan ventes når det nærmer seg tre og seks uker etter siste registrering.

Foto: Solveig Goplen

God brunstregistrering er helt avgjørende for å få kalv i kua til rett tid, noe som har stor økonomisk betydning i mjølkeproduksjonen. Brunst kan nå registreres på mobiltelefonen, og dette er et nyttig og effektivt styringsverktøy i fruktbarhetsarbeidet. Brunstregistrering er en ny funksjonalitet som nylig ble lagt til i Kukontroll-appen. Her kan du registrere brunstyrke, blødning og ulike brunstsymptomer, som lagres og sendes til Kukontrollen. Det er en egen funksjon som viser tidligere brunstregistreringer. Det er også mulig å registrere drektighetskontroll i appen. For å oppdatere appen med den nye funksjonen trenger du bare å avslutte appen og åpne den på nytt. Etter hvert vil det også komme varsling om at ny brunst kan ventes når det nærmer seg tre og seks uker etter siste registrering. For den som ikke har Kukontroll-appen kan den lastes ned fra App Store eller Google Play. Betingelsen for å få tilgang til appen er medlemskap i kukontrollen.

Brunststyrke registreres

Figur 1.Gradering av brunststyrke er nyttig som en historisk informasjon om enkeltdyr og for videre forskning på brunst.

Ved å klikke på menypunktet Brunst kommer dyrelista opp, og det er mulig å registrere brunst på alle kyr og kviger som er eldre enn 12 måneder. Registrer deretter dato og brunststyrke (figur 1). Dette er en ny funksjon som er gradert som 1 (svak), 2 (middels), 3 (sterk) eller 4 (blødning). Gradering av brunststyrke er nyttig som en historisk informasjon om enkeltdyr. I tillegg vil registeringene være en viktig database for videre forskning på betydningen av brunststyrke i forhold til dyras fruktbarhet og for eventuelle genetiske relasjoner.

Brunstsymptomer og blødning

Figur 2. Sliming og rideaktivitet skal registreres. Andre brunstsymptomer og detaljer kan noteres i merknadsfeltet.

Det mulig å registrere blødning i appen. Dersom blødning registreres, er det ikke mulig å registrere brunstsyrke eller brunstsymptomer, og en styres direkte til lagring og sending av data. Sliming og rideaktivitet er de hovedbrunstsymptomene som ligger i menyen. Dersom en ønsker å registrere andre brunstsymptomer eller en mer detaljert registrering, er det et eget tekstfelt for slike merknader (figur 2). I hovedmenyen er det mulig å klikke på Tidligere, for å se på historikk på enkeltindivider. Geno anbefaler at du registrerer alle tegn på brunst så tidlig som mulig etter kalving. Den første brunsten etter kalving er ofte svak og usikker, og det vil som regel være for tidlig å inseminere. Men det er viktig å registrere symptomene for å ha en referanse i forhold til neste brunst, som ofte vil være tydeligere. Vi anbefaler å vente med inseminasjon til minimum seks uker etter kalving og det er en fordel at kua har hatt en brunst før inseminasjonsbrunsten. Alle kyr trenger å rense seg i børen etter kalving, og denne rensingen skjer i de første brunstene. Dersom kua har hatt fødselsproblemer eller sjukdommer i forbindelse med eller etter kalving, må en regne med å vente lenger enn seks uker før første inseminasjon.

Brunstobservasjon på drektige dyr

Det hender at drektige dyr viser svake brunstsymptomer. I noen tilfeller inntreffer også fosterdød og ny brunst hos dyr som er registrert drektige. Dersom drektighetskontroll er utført og positivt resultat er registrert i Kukontrollen, vil det ikke være mulig å registrere brunst på dette dyret. Ved observasjon av brunst på drektige dyr må den positive diagnosen endres før det er mulig å registrere brunsten. I slike tilfeller må ofte dyret drektighetskontrolleres på nytt for å avkrefte diagnosen. Resultatet av drektighetskontrollen kan rapporteres direkte i appen.

Kommunikasjon med Produksjonskontroll fruktbarhet

Produksjonskontroll fruktbarhet er en del av TBS Pluss-verktøyene (se egen artikkel i Buskap nummer 2 side 78). Dette er et analyse- og prognoseverktøy som gir en løpende fruktbarhetsoversikt med alle hendelser i forhold til brunst, inseminasjon, omløp og drektighet for hele besetningen og for enkeltindivider. Rapporterte brunster fra appen vil automatisk registreres i Produksjonskontroll fruktbarhet. I oversiktsbildet i figur 3 har kuhodene (individene i besetningen) ulik farge i forhold til status:

  • Hvitt hode: Det er ikke registrert brunst inseminasjon eller drektighet på kua.

  • Brunt hode: Det er registrert brunst som er rapportert

  • Blått hode: Kua er inseminert

  • Grønt hode: Kua er drektighetskontrollert med positiv diagnose og resultatet er rapportert

Når første brunst blir registrert vil hvitt kuhode endres til brunt. Dermed vil en få oversikt over når dyra viser sin første brunst, og hvor stor del av dyra som viser brunst til optimal tid etter kalving. Det er en tilsvarende oversikt for kvigene, som viser brunstregistreringer i forhold til kviga sin alder.

Figur 3. Produksjonskontroll fruktbarhet er et TBS Pluss verktøy som gir en løpende fruktbarhetsoversikt med alle hendelser i forhold til brunst, inseminasjon, omløp og drektighet. Ved registering av brunst i appen vil hvitt kuhode endres til brunt i dette oversiktsbilde.

Nye nøkkeltall for brunstobservasjon

Når en registrerer brunst regelmessig i appen gir dette grunnlag for beregning av to nyttige nøkkeltall.

  • Br av reell KFB forutsetter at brunst er innrapportert til Kukontrollen. Dersom brunst ikke er innrapportert, regnes 1. inseminasjon som første brunst.

For at Brunstobservasjonsrate og KFB skal gi et riktig bilde av brunstobservasjonene i besetninger, er forutsetningen at alle brunster blir registrert og rapportert. Riktige nøkkeltall avhenger også av at dyr som ikke skal insemineres, men er planlagt utrangert, ikke teller med i beregningen. Innen kort tid vil det komme verktøy i TBS som gjør det mulig å merke slike dyr, slik at de ikke vises i fruktbarhetsoversikten og ikke teller med i beregning av nøkkeltall.

Varsling om ny brunst kommer etter hvert

For å få fullt utbytte av appen bør en få varsling i forhold til dyr en har rapportert brunst på. En slik varsling skal utvikles og etter hvert bygges bygges inn i appen. En vil da få varsling om at ny brunst kan ventes når det nærmer seg tre og seks uker etter siste registrering. Dette er en viktig varsling for å skjerpe oppmerksomheten og dermed få med seg flest mulig av omløpene for ny inseminering. Varsling på 5-6 uker etter inseminasjon er samtidig en påminnelse om at individet er klar for drektighetskontroll hvis ikke ny brunst er observert. På sikt vil det også bli innebygget en funksjon for registrering av drektighetskontroll i appen.