ANIMALIA – Fagsenteret for kjøtt

Nytt fra Storfekjøttkontrollen

Redigert av
Mina Klaseie

mina.klaseie@animalia.no

Fordeler med medlemskap i Storfekjøttkontrollen

Storfekjøttkontrollen hjelper deg til å enkelt holde oversikt over dine dyr og hendelser i besetningen, og til å dokumentere at du har oppfylt forskriftskravene. Når du registrerer registreringspliktige hendelser i Storfekjøttkontrollen sendes disse automatisk til Mattilsynet.

Opplysningene du registrerer inn i Storfekjøttkontrollen brukes i det nasjonale avlsarbeidet på kjøttfe. Dette innebærer både registreringer på fødsler, vekter og helseopplysninger. Fra mai 2017 kan vi hente inn data automatisk fra elektroniske vekter av merket Tru-Test og Gallagher, som vi på sikt håper vil bidra til bedre vektregistreringer. Det er nå toveis-kommunikasjon for helseopplysninger (diagnose, medisin og dose) mellom Dyrehelseportalen og Storfekjøttkontrollen, som sender registreringer fra veterinær til produsent og omvendt. Du kan også hente ut helseattest for enkeltdyr og besetningen. Alt i alt gir dette deg god oversikt over helsestatusen i din besetning.

Storfekjøttkontrollen gjør det enkelt å holde oversikt over slektskap mellom dyr i din besetning. Animalia lanserte tidligere i år avlsplan for renrasa dyr, det vil si dyr med 75 prosent eller mer renrasa, som vi håper blir til nytte og glede i planleggingen av drifta. Vi får også inn avlsverdier på renrasa dyr av rasene Hereford, Charolais, Limousine, Aberdeen Angus eller Simmental. Storfekjøttkontrollen gjør det enkelt å stambokføre både hanndyr og hunndyr av kjøttferaser.

Nå i beitesesongen er det også verdt å nevne at Storfekjøtt­kontrollen har løsninger for beite og bingeløsninger, som hjelper deg med planleggingen av dyr ute.

Ekstra avlsverdiberegning

I mai ble det gjennomført en ekstra avlsverdiberegning som følge av en feil som ble oppdaget tidligere i vår. Feilen gjaldt dyr fra dyrehold som har vært gjennom kommunesammenslåing. Dette ble tidligere ikke fanget opp i avlsverdiberegningen, men skal nå være i orden. Det gjelder kun der det har vært endring i de åtte første sifrene i produsentnummeret. Du kan derfor oppleve justerte avlsverdier på slike dyr da de nå har fått beregnet nye verdier med flere bakgrunnsdata enn tidligere. Endring i de to siste sifrene (for eksempel ved overdragelse av gård) har ingen påvirkning.

Fôring/økonomi i Storfekjøttkontrollen

I slutten av mars arrangerte vi sammen med Sauekontrollen et felles møte med bønder og slakterirådgivere. I møtet ble det diskutert hvilke behov medlemmene har for bedre funksjonaliteter og rapporter rundt økonomi og/eller fôring i Storfekjøttkontrollen/Sauekontrollen. Vi tar med oss innspillene videre, og jobber nå blant annet opp mot Dataflyt i landbruket for å se på mulighetene for et samarbeid om utveksling av data. Dette vil spesielt dreie seg om økonomi og eventuelt slakt/livdyrdata. Målet er at data kun skal registreres et sted og deretter være tilgjengelig i flere kanaler hvor det finnes et rettmessig behov for det. Har du innspill rundt temaene kan du ta kontakt med Hanne Margrete Johnsen som leder dette arbeidet hos oss.

I disse dager jobber vi med…

Avlsplan for krysningsdyr. Denne håper vi å få lansert før sommeren. Avlsplanen som ble lansert tidligere i vinter var kun beregnet for minimum 75 prosent rasereine dyr.

God sommer! Hilsen alle oss i Storfekjøttkontrollen