Q-bonden

Mjølkekvalitet Q-Meieriene i 2017

Redigert av
Thor M. Lindsø

thor.lindso@kavli.no

Hittil i år (januar – mai)

Klasse

Jæren

Gausdal

Elitemjølk

97,2 %

94,9 %

1. klasse

2,4 %

5,1 %

2. klasse

0,3 %

0

3. klasse

0,1 %

0

Antibiotika

0

0

Målsetningen til Produsenttjenesten er minimim 95 prosent Elitemjølk ved begge anleggene og ingen avregnet i hverken 2. eller 3.klasse. Som vi ser så er Jæren godt foran målsetningen for elitemjølk, mens Gausdal er like bak. Gausdal har ingen avregnet i hverken 2. eller 3.klasse (såkalt klassemjølk). I årets fem første måneder har vi ikke hatt noen tilfeller av antibiotikamjølk hos våre produsenter. Det er godt jobba, fortsett slik!

Vi startet i 2016 å hente mjølk i Valdres. Fra mai 2016 til og med mai 2017 har det kun vært Elitemjølk på mjølka fra Valdres. Det er så langt signert avtaler med 13 leverandører fra Valdres, med både små og store mjølkekvoter. De fleste av dem har også stølsmjølk som vi henter. Det gjør prestasjonene enda større da det blir oppstart både på stølen og når mjølkingen starter opp igjen heime på høsten.

Kyr fra Bøloghaugen Samdrift på Lesja.

Foto: Valeria Khvalynskaya.