Forskjellig

Hudkvalitet og dyrevelferd

Norske storfehuder har et godt omdømme og oppnår gode priser. Kjøpere av norske storfehuder kommer likevel jevnlig med tilbakemeldinger om mange skader og feil. Fortsatt høy betalingsvilje forutsetter at kvaliteten er klart bedre enn for huder fra andre land.

Lars Christen Dørum

Leder Hudavdelingen i Norilia AS

lars-chr.dorum@norilia.no

Verdien av hudene gir om lag 2,5 kroner høyere utbetalingspris på storfekjøtt.

Foto: Privat

I visa Vømmøl`n fra Vømmøl Spelmannslag lyder en strofe;

Ja, du Jacob, du har vel mange minna i frå ditt musikalske liv

Æ har to i magan og eitt i ryggen og aill e gjort med kniv

Den strofen oppsummer også godt hva som er avgjørende for kvaliteten på en storfehud. Huden er en oppsummering av alle minner samla i fjøs og på beite gjennom livet. Her er det minner om møter med parasitter, innredningsdetaljer, spiker, piggtråd, horn og fastgrodd møkk.

Feil avsløres

Selv om storfehuder med pelsen på har vært en trend gjennom de siste åra er det en svært liten del av hudene som brukes til denne typen produkter. Nesten alle norske storfehuder garves til lær, og primært til lær som skal framstå som naturlig, der overflaten bearbeides lite med farging, innpressing av mønster og lignende. Her avsløres alle feil på huden. Det er derfor slike nakne lærprodukter som setter størst krav til hudkvalitet og som gir grunnlag for høyest pris. Fortsatt høye priser på norske huder forutsetter at de er foretrukket i denne delen av markedet.

Hva betyr hudverdien – økonomisk?

Hudverdien utgjør om lag 2,5 kroner av utbetalingsprisen på storfekjøtt. Det er isolert sett en begrenset del av kjøttprisen, men blir denne verdien borte blir på den andre siden dekningsbidraget i kjøttproduksjon vesentlig redusert. Utfordringen er at storfeprodusentene må ta et kollektivt ansvar for hudkvaliteten - bare på den måten kan omdømme og betalingsviljen for norske storfehuder opptettholdes.

Skadene

De vanligste feile på norske huder er:

  • Flekker og prikker som følge av parasitter. Dette skyldes i hovedsak lus, men stikkfluer kan gi milde varianter av denne typen skader. Dyr om har vært på beite kan ha flåttskader.

  • Arr, sår og skrap.

    Alle skarpe utstikkende innredningsdetaljer kan forårsake skade. Piggtråd er en kjent skadeårsak, men piggtråskader er et lite problem på norske huder sammenlignet med huder fra andre land. Horn gir skader på andre dyr og konsekvent avhorning kombinert med avl for kollethet er viktig for hudkvaliteten. Noen få huder har tydelige skader etter driving med gjenstander med spiss.

  • Sviskader etter møkk.

Normalt finnes denne typen skader på låret der møkkakene er kjent for å sitte, men unntaksvis finnes de også for eksempel under buken. Sviskader på grunn av møkk varierer fra fargeforandring til sår der hudvev er blitt borte.

Sår og arrskader er den hyppigst forekommende skadeformen, men parasittskadene betyr mest økonomisk fordi de forekommer over store deler av huden og på de mest verdifulle dele.

Dyrevelferd

Hudskader er også et tegn på dårlig dyrevelferd, parasitter, sår og møkkete dyr er uønsket og all mulig grunn til å gjøre noe med også ut fra et dyrevelferdsperspektiv. Opprettholdt verdi på huden og god dyrevelferd går hånd i hånd.

Dokumentasjon på hudskader fra en kjøper av norske huder. Bildene viser eksempler på typiske parasittskader.

Foto: Privat.