Fakta om Dagros
Fakta er både interessant og morsomt. Fôringsrelaterte fakta om kua kan også være nyttig å ha i bakhodet i den daglige drifta når det gjelder å legge til rette for optimal produksjon.
Fagleder storfe
Felleskjøpet Rogaland Agder
Tekst og foto
ola.stene@fkra.no
Vomma rommer 150-200 liter og utgjør ca. 1/3 av kua. I vomma brytes fôret ned til enklere forbindelser ved hjelp av vommikrobene. Vommikrober er en samlebetegnelse for en stor mengde ulike bakterier, sopper og protozoer. I 1 milliliter vomvæske er det mellom 1 og 3 milliarder mikroorganismer, og med tanke på at det i vomma er 80-100 liter vomvæske blir det til sammen en god gjeng. Det er også greit å vite at disse mikrobene sørger for ca. 2/3 av kuas totale behov for energi og protein, så en skal ikke kimse av viktigheten av et godt vommiljø.
Eting og drøvtygging
Kua eter gjerne 10-14 måltider à 1,5 – 2 kg tørrstoff per dag. Det tilsvarer +/- 50 kg fôr om dagen, eller ca. 21-23 kg tørrstoff. Er grovfôret av god kvalitet bruker kua 5-6 timer i døgnet på å ete og 8-9 timer på å tygge drøv. Det går mer etetid hvis fôret er av dårlig kvalitet. Ei ku i høglaktasjonen tygger hver drøv 55-60 ganger før hun svelger og deretter gulper opp en ny drøv. Det varierer sjelden mer enn 2-3 tygg mellom hver drøv. Drøvtyggingen sørger for at det produseres 200-250 liter spytt. Spyttet bidrar til noe enzymatisk nedbryting av fôret og har en veldig viktig bufferfunksjon for vommiljøet. For at grovfôrnedbrytingen skal være optimal bør pH i vomma ligge over 6. Spyttet er basisk, mens det meste andre som kua får i seg er surt. Kua drikker 50-150 liter om dagen avhengig av størrelse, temperatur og mjølkeproduksjon. Det er gjerne fordelt kun på 5-6 ganger i døgnet så kua drikker mye om gangen.
Bakgrunn for tilpassing av rutiner
Slike fakta kan være en grei bakgrunn å ha med seg for tilpassing av daglige rutiner, viktigheten av godt grovfôr og god tilgang på rent vatn. Og det kan også være nyttige elementer for å vurdere driftsystemet fortløpende. Minst 70 prosent av kyrne skal ete eller tygge drøv til enhver tid. Tell antall tygg per drøv hvis du er i tvil angående vommiljø og sammenlign med gjødselkonsistens. Prøv å finne noen forbedringspunkter i fjøset, og se om kua responderer.