Elektronisk storfemerking – effektivt og sikkert
Med elektroniske øremerker kan du som storfeeier effektivisere flere av de mest vanlige arbeidsprosessene dine. Samtidig åpnes det flere muligheter for sporing og dokumentasjon, og kvaliteten sikres gjennom hele verdikjeden.
Leder HR og kommunikasjon i OS ID
marie.bakaas@osid.no
Ut over 1900-tallet ble metodene og produktene for øremerking av husdyr stadig mer profesjonaliserte og bedre tilpasset moderne og mer automatisert gårdsdrift. Det største teknologispranget kom med de elektroniske øremerkene, som så dagens lys på 1980-tallet. Elektroniske storfemerker har vært på markedet i Norge siden tidlig på 2000-tallet, og i 2010 ble de godkjent som offisielle øremerker. Nå i 2017 innførte som kjent storfenæringa krav om at alle nyfødte kalver skal merkes elektronisk; det vil si ha RFID-brikke innstøpt i ett av øremerkene. Tiltaket ble først og fremst innført for å effektivisere identifisering og for å håndtere feil og endringer ved innmelding og slakting.
Utviklet og produsert på Os i Østerdalen
I over 80 år har OS ID bidratt til å sørge for sikker identifikasjon av husdyr. Dette er et ansvar som forplikter, fordi øremerket er dyrets identitetsbærer for eier, meierier, slakterier, rådgivningstjenester, veterinærer og myndigheter. Merkets eierkode og dyrets individnummer inngår i all dataflyt mellom disse aktørene. OS ID har selv utviklet den elektroniske merkeløsningen CombiE®, basert på RFID-teknologi. CombiE® består av flere produktgrupper, tilpasset forskjellige merkebehov og husdyrslag.
Brukes i alle ledd i verdikjeden
Elektronisk merking legger grunnlaget for elektronisk datainnsamling og -behandling i alle ledd i verdikjeden. Ved fødsel, fôring og mjølking; ved veiing, kjøp, salg og forflytninger av dyr; ved veterinærbehandling, rapporteringer og ved slakting – elektroniske øremerker er et nyttig og nødvendig hjelpemiddel i alle disse prosessene. For produsenten kommer elektroniske merker også til nytte ved bruk av mjølke-, fôrings- eller veieutstyr som benytter samme RFID-teknologi for identifisering av dyr.
Følger bransjestandard
Alle OS IDs elektroniske øremerker er ICAR-godkjente. Dette betyr at de følger de internasjonale ISO-standardene for elektronisk merking av husdyr. Det vil også si at merkene fungerer sammen med elektroniske vekter, avleserutstyr, mjølkeroboter, fôringsautomater, kalvedrikkautomater og sorterings- og skilleanlegg som følger standardene.
Effektivt og sikkert
De elektroniske storfemerkene spiller på lag med automatiseringa som skjer rundt om i norske fjøs. De viktigste fordelene ved elektronisk øremerking er at kvaliteten på data sikres og risikoen for feil blir mindre, samtidig som gårdbrukeren sparer mye tid på å slippe å lese av og registrere dyrenummer manuelt.
Fôring og mjølking
De elektroniske øremerkene kan brukes til å styre fôring både i mjølkestall, mjølkeroboter og fôringsstasjoner. Ved å hente inn og gjøre deg nytte av informasjonen fra disse installasjonene kan du få bedre kontroll på kostnadene og bedre helseovervåking av individet og flokken, og du kan tilpasse fôrmengde og -type til det enkelte dyret. Samtidig åpner RFID-teknologien for enklere og sikrere registrering i storfekontrollene, for eksempel ved inseminering og paring, drektighetskontroll, kalving og helseregistreringer.
Veiing
Elektroniske storfemerker kommuniserer med en lang rekke elektroniske vekter. Elektronisk veiing er raskt og effektivt, og du får bygd opp et bredt og pålitelig datagrunnlag som gjør at du kan følge opp hvert individ bedre, for eksempel når det gjelder fôring og tilvekst.
Utnyttes best i et system
Full effekt av de elektroniske storfemerkene får du altså når merkene brukes i ett system med avleser, pc-programvare og infrastruktur for dataflyt, som automater og roboter. Slik blir den elektroniske datainnsamlinga og -behandlinga svært effektiv.
Med elektroniske øremerker som utgangspunkt for management, altså innsamling og behandling av data på gårdsnivå, åpner det seg også svært gode muligheter for dataflyt mellom gården og husdyrkontrollene for storfe, slik man har fått det til på småfesida. Dette vil kunne gi betydelige løft for deg som storfeeier, ikke minst fordi du vil få bedre oversikt over dyra dine og deres produksjon, fra fødsel til slakt. Det blir også enklere for deg å analysere resultatene i egen besetning og sette deg nye mål. Også på overordnet nasjonalt nivå vil en slik dataflyt gi store fordeler, for eksempel når det gjelder avlsarbeid.
Med blikket framover
Elektroniske øremerker gir effektiv og sikker innhenting av data på individnivå. Når vi kombinerer individdata med framtidas teknologi for fenotyping, altså overvåking av individets helse, prestasjoner og atferd, og genotyping (DNA-analyse), vil vi ikke bare kunne oppnå full sporbarhet fra jord til bord. Vi vil også få svært god oversikt over den samla storfepopulasjonen i Norge. Dette kan i sin tur legge til rette for enda friskere og mer produktive dyr og mer kostnadseffektiv drift for storfeeieren.
OS ID
Teknologibedrift som utvikler, produserer og selger øremerker for husdyr og produkter for merking av hest, kjæledyr og fisk
Alle øremerker utvikles og produseres ved bedriftens anlegg i Os i Nord-Østerdalen, der morselskapet OS ID er lokalisert
70 prosent av øremerkene som produseres på Os eksporteres
På www.osidbloggen.no kan du i posten «Teknologiske muligheter med elektroniske storfemerker» se filmer som viser bruk av elektroniske storfemerker til veiing, sortering og skilling. På bloggen finner du også mye annet stoff om elektronisk øremerking.