Reportasje

Avslutningsmarkering på Hallsteingård

Det begynte med forslag om en pakke grillpølser og en enkel markering ute på plenen. Noen dager senere hadde 90 personer takket ja til invitasjon om å delta på avslutningsmarkeringen.

Harald Kleiva

Produksjonsavdelingen og Marked Norge i Geno og Cryogenetics

harald.kleiva@geno.no

Gjestene storkoste seg i festpyntet låve.

Foto: Cathrine Stadsvik

Hallsteingård Oksestasjon legges ned. Etter 56 års drift som oksestasjon for Norsk Rødt Fe og senere Geno, fases nå Hallsteingård ut som produksjonsanlegg. Etter styrevedtak om å gå over til genomisk seleksjon som kriterium for å velge ut avlsdyr, blir plassbehovet for avlsokser i Geno sterkt redusert. Dermed valgte styret og årsmøtet å legge ned Hallsteingård og samle all produksjon på Store Ree, både for Tyr og Geno.

Det som var og det som fortsetter

Fra 1961 og fram til våren 2017 var hovedproduksjonen oksesæd, men også sæd av råne, vær og bukk har tidligere vært produsert på Hallsteingård. Fra tidlig på 2000-tallet begynte frysing og lagring av laksemelke for rognselskaper og vill-laks for Miljødepartementet. De siste årene har Hallsteingård stått for sædproduksjonen på Tyr sine kjøttfeokser og en god del Geno Global-okser. Legenden Braut kom og fikk sin renessanse her. Det har i 15 år vært tett samarbeid med Sintef i utviklingen av SpermVital-sæden. Hele perioden har det vært et utgangspunkt og senter for sædruta i Midt- og Nord-Norge. Det som inntil videre blir igjen i Geno sine lokaler når fjøset blir tomt sommeren 2017, er senter for nevnte sædrute, og produksjonslokaler og hovedlager for Cryogenetics sin fiskemelke. En del av Heatime-teamet for Marked Norge i Geno med ansvar fra Møre til russer-grensa holder til her.

Ansatte fra alle 10-årene mellom 1961 – 2017

Det ble etter hvert invitert ansatte med følge både fra tidligere tider og nå, og enkelte inviterte seg selv. Styret og administrasjonen var representert, og til og med inseminørene fra Trøndelag Seminteknikerforening kom for å ta farvel med Hallsteingård. Vi ble hele 90 personer, og flere kunne det blitt om ikke folk var opptatt av våronn, konfirmasjoner, og diverse. Planen om å grille en 12-pakning pølser ute på plenen, ble raskt endret til å lage stort arrangement inne på «Gamlelåven».

Arrangementlokalet alle gjestene skal huske

Cathrine Stadsvik framførte Stjernerevyens monolog «Substitutt».

Foto: Inger Lise Ingdal

Geno-direktør Sverre Bjørnstad.

Foto: Inger Lise Ingdal

«Gamlelåven» ble tømt for redskap og lagervarer. Vegger og gulv ble vasket. Det ble satt opp en stor scene ved endeveggen, lange bordrekker pyntet med hvitt og rosa, lyslenker i taket, spotlights, norske flagg og blomster. Egen utstilling av gamle og nye Geno-effekter, og okseskinn spent opp på veggene. Koldtbordbuffét under paviljonger langs sideveggen der høylageret tidligere fylte rommet. Eget husorkester. Det hele ble krydret med hektisk aktivitet i luftrommet under taket der våryre svaler kvitret i kamp om partnere og boliger. Selv om rommet hadde naturlig ventilasjon og nærmest utetemperatur, ble det et fantastisk festlokale.

Lokal underholdning på scene og fra oksefjøs

Underholdningen sto egne ansatte og våre venner for. Flere flotte sangnummer og revynummer ble framført. Aksel Winsnes som solist på Erik Bye’s vise «Vår beste dag» var en sterk og overraskende opplevelse for publikum. Cathrine Stadsvik fremførte monolog som «Fantomet» og hvilke tanker ku-substituttet gjør seg ved å ta imot okse på okse på okse… Kostymet laget Hanne Winsnes i 2001! Røkter Amanda Ulleberg Koen avsluttet denne bolken med Portvegen 2 -låten «For siste gang», en meget følelsesladet sang for mange. Det ble vist flere filmer om oksene og Geno, og mange talere benyttet anledningen til å takke og fortelle om Hallsteingård sin betydning for medlemmer, for Geno, og historier fra ansatte gjennom mange tiår. Blomsterhilsener til både folk og fe ble utdelt. Etterpå ble alle invitert til besøksrommet for å beskue mønstring av oksene. Uttaksrommet ble fylt av både GS-okser, Geno Global-okser og dyktige røktere. 11033 Reitan 2 og 11039 Skjelvan ble mønstret sammen med sønnene sine som nå er GS-okser. Seansen ble avsluttet med tre okser side om side: 10177 Braut, 10617 Skei og 11833 Knappholen, holdt i grime av Amanda, Ronja og Vilde, og på undertegnedes kommando foretok både oksene og ansatte tre synkrone bukk mot besøksrom, som en slags TUSEN TAKK FOR OSS!

Hallsteingård-bildet på kaka ville ingen skjære i

Kvelden ble avsluttet med masse kaker, kaffe, quiz og enda med underholdning. Aksel viste slides-show fra tidligere tider, og undertegnede utfordret og fikk gleden av å akkompagnere direktør Sverre Bjørnstad på Frank Sinatra’s «My way». Avskjedsmarkeringen varte hele seks timer oppe på låven, og alle ga utrykk for at det var et verdig punktum for en lang og betydningsfull æra i for Geno i Sjetnemarka. Nå står utbygging av området snart for tur. At ingen turte å skjære i delen av storkaka der dekoren bestod av det offisielle bilde av Hallsteingård, sier litt om ærefrykt for området. Tiller Sykehjem ble derimot meget glad for den delen av kaken, som de fikk i gave påfølgende dag.

Kaka var stor og god, men bildet av Hallsteingård vilel ingen skjære i.

Foto: Harals Kleiva