Smått til nytte

Smått til nytte

SpermVital-avtale med Tysklands største avlsselskap

SpermVital AS signerte i begynnelsen av mai en kontrakt med det tyske genetikkselskapet Masterrind om bruk av SpermVital-teknologien. Masterrind er Tysklands største avlsselskap for storfe og selger årlig ca. tre millioner sæddoser. Dette er et gjennombrudd på det europeiske markedet, og SpermVital AS tror at flere av de internasjonale genetikkselskaper nå vil få øynene opp for den patenterte teknologien som forlenge livet til spermier ved kunstig inseminasjon.

SpermVital har hatt en sterk salgsutvikling siden oppstarten i 2010. I 2016 økte omsetningen med 32 prosent og veksten forventes å øke ytterligere etter gjennombruddet i Tyskland. Markedsandelen i Norge er på 20 prosent og teknologien har fått en solid posisjon i Sveits, Østerrike, Spania, Polen og Kroatia, samt at det eksporteres NRF-sæd behandlet med SpermVital-teknologi gjennom Geno.

SpermVital investerer kraftig i forskning og utvikling og har for tiden en prosjektportefølje på 65 millioner kroner. Alle prosjektene er støttet av Norges Forskningsråd med inntil 50 prosent og skjer i samarbeid med både Sintef og Geno. Et av prosjektene går ut på å overføre teknologien til bruk på gris. Selskapet har nå totalt 20 ansatte.

Pressemelding

Ekstra omtanke

Kvægrådgiver Lars Kousgard minner om at været har betydning for fôret. Kyrne skal fôres med samme kg tørrstoff og samme tørrstoffprosent hver eneste dag. Ensilert grovfôr som utsettes for sol og regn krever justeringer. Derfor er rådet å ta tørrstoffprøver slik at blandinga justeres i henhold til været. Vitaminer og mineraler øker motstandskraft mot sjukdommer og det er viktig å være forberedt når det blir høy luftfuktighet, da øker risikoen for lungebetennelser. Dyregrupper med langt hårlag skal klippes over ryggen, for å bedre muligheter til temperaturjustering. Liggebåsene skal være rene og tørre. Juster mengden strø i forhold til været.

Ved bruk av husdyrgjødsel på eng, vær obs på at husdyrgjødsel inneholder sporer og bakterier som kan være sjukdomsfremkallende. Trolig er det større risiko ved å ta imot gjødsel fra andre. Det kan også være vanskelig å få rett gjæring i siloen dersom det er med gjødselrester. Blir pH for høy øker risikoen for høgt innhold av sporer i fôret.

Kvæg 3/2017

All italiensk melk merkes

Landbruksorganisasjonene i Italia har fått gjennom en ny lov om merking av all melk. Merkingen skal angi både hvor melken stammer fra og hvor foredlingen har skjedd. Melk fra Italia skal merkes med «Opprinnelsesland: Italia». Melk som ikke kommer fra Italia skal enten merkes med «Fra land i EU» eller «Fra land utenom EU». Det er krav om at merkingen skal være godt synlig og vil i tillegg til melk også gjelde all ost og yoghurt. Det italienske landbruksdepartementet tror den nye loven kan få stor betydning i markedet og da spesielt ostemarkedet.

www.atl.nu

Mjølkefeber og sommer

Mosjon og sollys er trolig gunstig for å forebygge mjølkefeber. Mosjon bidrar trolig til lavere hold. Det viser seg at hos økologiske jerseykyr synker frekvensen fra 12-14 prosent på etterjulsvinteren til 4-8 prosent i beitesesongen. De store rasene viser ikke samme reduksjon.

Kvæg 4/2017

Par-kalver eter mer etter avvenning

Virginia Dairy Pipeline skriver i en artikkel med henvisning til forskning ved Guelph at kalver som har vært oppstallet to og to har større opptak av kraftfôr etter avvenning enn kalver som har stått alene. Parkalver blir mer konkurransedyktige ved fôrbrettet og foretrekker å ete sammen med andre.

Hoard`s Dairyman 10. februar 2017