Reportasje

Nullbeite og eget meieri ved Cape Town

Melkeproduksjon ved Cape Town i Sør-Afrika er svært forskjellig fra kystområdene lenger øst. Her er det nullbeiting, høy ytelse og fjøs med moderne teknologi. Gjødsel separeres og brukes som strø.

Erling Mysen

Frilansjournalist

er-mys@online.no

Kyr på vei til melkestallen på Fair Cape ved Cape Town.

Vi er på Fair Cape gård og meieri, 35 km nord for Cape Town. Kald Atlanterhavsbris gjør livet levelig for mjølkekyr. Gården og meieriet eies og drives av de fem brødrene Loubser. De har 5 000 kyr og 25 000 dekar fordelt på to gårder. Buskap besøkte den største gården der drøyt halvparten av kyrne holder hus.

Melking tre ganger daglig

Melking skjer tre ganger daglig i en karusell med 64 plasser.

– I dag ville vi kjøpt en større karusell, men vi klarer det akkurat med 64 plasser, sier Melt Loubser. Kyrne er av rasen Holstein og avdråtten er 13 800 kg/ku. Melka har fett og protein­prosent på henholdsvis 3,8 og 3,1. Men FairCape har også et par hundre jerseykyr. Meieriet produserer halvparten av melka de trenger på egne gårder. Den andre halvparten kjøper de fra andre produsenter og betaler da ca. 5 rand pr. liter (ca. NOK 3,25)

Fullfôr med mais, lucerne og havresilo

Det er fullfôr med basis i mais og maissilo hos Loubser. Men det er også havre- og lupinsilo, lucerne, hvetehalm, avfall fra eple pluss soya i blandingen. Det brukes to ulike blandinger til melkekyrne. De med høyest ytelse får en spesialblanding. Utstyr som melkestall og fullfôrvogn er fra Israel. Det er også melkeproduksjonen i Israel eller California som ligner mest på det brødrene Loubser gjør.

– Cow comfort er noe av det viktigste å lære for en melkeprodu­sent, sier Melt.

I melkefjøset er det moderne teknologi som gir mye informasjon om hver eneste ku. Alle kyr veies for eksempel ved melking eller tre ganger daglig og det måles skritt og aktivitet. På jorda dyrker de 10 000 dekar hvete for salg og har 1 000 dekar vinproduksjon. Resten av arealet brukes til mais, lupiner pluss havre til silo. Jordprisen i området er 6 000- 7000 kr/dekar .

Kjønnsseparert sæd og ­separert gjødsel

Fair Cape Dairy har enkle, men likevel moderne fjøs. De fire «fjøsene» måler 150 x 50 meter, har bredt kjørbart fôrbrett og ingen vegger. Men taket er spesielt. Det er lagd slik at varm luft presses opp gjennom mønet. I fjøset kan det faktisk være opp til 10 grader kaldere enn utenfor på varme sommerdager. Fjøsene og melkestallen ble bygd i 2005 og kostet da nesten 70 millioner rand (ca. NOK 45 millioner). Liggebåsene strøs med separert tørrgjødsel. Også kjønnsseparert sæd brukes hos Loubser, men kun på kvigene. De ekspanderer fortsatt og trenger et overskudd av kyr. Oksekalvene selges ei uke etter fødsel. Prisen er 500 rand eller kun ca NOK 300 kroner. – Men markedet for melk i Sør-Afrika er bra, og det er gunstig å ha et meieri ved millionbyen Cape Town, sier Melt Loubser.

Karusell melking på Fair Cape. Totalt er det ca 55 ansatte i melkeproduksjon.

Melt Loubser er en av fem brødre som eier Fair Cape gårdene og meieri. Melt er meieridirektør. Han jobbet egentlig utenfor familiegården, men tok initiativ til at de startet meieri i 1995.