Norsk-svensk klauvskjærersamling
Den 24.-26. januar var til sammen 30 svenske og 43 norske klauvskjærere samlet på Gardermoen til årsmøte med påfølgende faglig påfyll. Det at årsmøtene i Norsk klauvskjærerlag og Svensk klövvårdsförening ble arrangert på et hotell hindret ikke klauvskjærerne våre i å boltre seg på et møterom med beskjæring på slakteklauver.
Spesialrådgiver klauv-, kalve-, og ungdyrhelse i Tine rådgiving
ase.margrethe.sogstad@tine.no
Noen av verdens fremste forskere på klauvhelse-problematikk sto på lista over forelesere på samlingen. Dagen før var det nemlig møte i nordisk klauvforskernettverk, så den 25/1 startet dagen med forelesning av Nynne Capion, Københavns Universitet, som presenterte 5-punktsplan for håndtering av digital dermatitt (se artikkel side 64).
Mange aktuelle spørsmål
Etter forelesningen til Nynne Capion var det workshop om digital dermatitt med innledning av Terje Fjeldaas fra NMBU. Det kom opp mange aktuelle spørsmål og problemstillinger, blant annet rundt diagnostikk, hvordan få avdekket og registrert alle tilfeller, behandling, hvordan redusere risiko for smittespredning og anbefalinger for kjøp og salg. Christer Bergsten, Sveriges Landbruksuniversitet, og Lotta Christvall, Växa Sverige, hadde en nyttig seanse med diagnostikk på bilder, der alle kunne benytte sine mobiler til å «stemme» på den rette diagnosen.
Kontrollprogrammet
Harald Holm, prosjektleder på BRSV/BoCoV-prosjektet presenterte prosjektet i korte trekk og poengterte klauvskjærernes ansvar for å redusere risikoen for smittespredning. Andre poster på programmet denne dagen var opplæring og sertifisering av klauvskjærere i Norge og Sverige, HMS ved klauvskjæring og presentasjoner fra et par kommersielle aktører.
Praktiske øvelser – med døra stengt!
Den 26/1 ble alle delt inn i grupper med klauvskjæring på slaktebein, klossing, bandasjering og bruk av hovkniv, sliping av kniver og demonstrasjon av klauvskjærerterminaler for innrapportering av klauvhelsedata. Kanskje ikke så rart at vi ble spurt om å holde døra ut mot resepsjonen mest mulig lukket.