Avl

Genotyping av kuer øker sikkerheten på GS-indeksene

Tester viser at genotyping av kuer vil bli viktig for å øke sikkerheten på GS-indeksene.

Øyvind Nordbø

oyvind.nordbo@geno.no

Håvard Melbø Tajet

havard.melbo.tajet@geno.no

begge avlsforskere i Geno

Alle delindeksene for jureksteriør unntatt midtband har meget gode sikkerheter.

Foto: Solveig Goplen

Når det utvikles ny metodikk eller modellene som ligger til grunn for indeksberegningene forbedres, er det viktig å sjekke om de teoretiske beregningene stemmer med det mjølkeprodusenten opplever i fjøset. Dette kan gjøres ved noe vi kaller kryssvalidering. Metodikken går ut på at vi «kamuflerer» prestasjonen (fenotypen) på en del kuer, beregner indeksen og ser hvor godt indeksen klarer å spå (predikere) det kua presterer i fjøset, for eksempel mjølkeytelse, fruktbarhetsresultater eller eksteriør. Dette er et uttrykk for sikkerheten på indeksen. Avlsframgangen er en direkte effekt av denne sikkerheten. Arbeidet med å øke sikkerheten på indeksene står derfor helt sentralt i jakten på størst mulig avlsframgang.

Kryssvalidering

I det tidlige arbeidet med genomisk seleksjon (GS), ble alle historiske NRF-okser som var benyttet genotypa, og dette gav et godt grunnlag for å beregne avlsverdier. Den teoretiske forståelsen av GS sier oss at ved å genotype kuer med fenotyper registrert i Kukontrollen vil sikkerheten på indeksene øke. Kostnaden er stor, og spørsmålet er om forbedringene er marginale eller betydelige. I vinter hadde vi genotypet mellom 8 000 og 9 000 kuer. For å finne ut av verdien av dette har vi beregnet indekser med og uten disse kugenotypene. Deretter har vi kryssvalidert indeksene for å se om de bedre klarer å forutsi hvordan kua presterer i fjøset. Resultater for kg protein og fruktbarhet er vist i tabell 1.

Når det presenteres kryssvali­deringsresultater er det viktig å presisere at det er mange måter å gjennomføre dette på og at resultatene avhenger av metodikken. Man må derfor være varsom med å sammenligne kryssvalideringer gjort med ulike metodikk.

Tabell 1. Sikkerhet for indeks med og uten kugenotyper.

 

Sikkerhet uten kugenotyper

Sikkerhet med kugenotyper

Antall omløp, 1. til 4. laktasjon

0.711

0.734

KFI (dager fra kalving til første inseminasjon), 1. til 4. laktasjon

0.477

0.495

Mjølk, kg protein, 1. til 4. laktasjon

0.716

0.746

Kugenotyper øker sikkerhet fruktbarhet

Egenskapen antall omløp har en arvbarhet på litt under to prosent. Ved bruk av forenkla beregninger der vi ser bort fra gammel informasjon på fedre og morfedre og kun vektlegger datterinformasjon, vil GS-sikkerheten uten kugenotyping på en kalv tilsvare en avkomsgranska okse med 200 døtre, mens GS-sikkerheten med kugenotyper vil tilsvare en avkomsgranska okse med 235 døtre.

Basert på disse resultatene forventer vi at vil ha betydelig økning i GS-sikkerhet ved å fortsette arbeidet med genotyping av kuer.

GS-sikkerhet eksteriør og klauvhelse

I avlsplanlegging betyr jur- og beineksteriør mye for mange produsenter. I enkelte regioner er man også spesielt opptatt av klauvhelse. Det er derfor interessant å se på hvordan delindeksene for disse egenskapene gjør det i kryssvalidering. I tabell 2 under har vi presentert GS-sikkerheter for disse gruppene av egenskaper. Resultatene er relevante for genotypa kvigekalver, kuer og unge okser.

Vi ser at svært mange av disse egenskapene ligger godt over 0.6, noe vi regner som meget bra. Av jureksteriøregenskapene har midtbandindeksen lavest sikkerhet. Her jobber vi nå med å forbedre modellen, samt å inkludere 2. og 3. laktasjonsdata i beregningene. Foreløpige resultater viser tilnærmet dobling av arvbarheten og en korrelasjon mellom første og andre laktasjons midtbandeksteriør på ca. 0,95. Vi har altså all grunn til å tru at vi skal forbedre GS-sikkerheten med nye modeller. For klauvlidelser har vi begrenset med historiske data, og etter hvert som datamengdene øker vil sikkerhetene stige framover.

Tabell 2. GS-sikkerhet for jur- og beineksteriør og klauvhelse

Egenskaper

Sikkerhet på indeksen

Jurbalanse

0.670

Jurfeste bak bredde

0.657

Jurfeste bak høgde

0.661

Speneplassering bak

0.607

Jurfeste framme

0.647

Speneplassering framme

0.719

Midtband

0.538

Spenetjukkelse

0.689

Spenelengde

0.647

Jurdybde

0.721

Beinstilling bak

0.623

Hasevinkel

0.671

Kodeledd

0.707

Forfangehetsrelaterte klauvlidelser

0.393

Infeksiøse klauvlidelser

0.700

Korketrekkerklauv

0.533