Vi i TINE
Ann.Christin.Slettvold@tine.no
Smittesikring av livdyrhandel
Norge har en unik husdyrhelse med hensyn til smittsomme sjukdommer. God dyrehelse er det beste grunnlaget for å produsere varer av god kvalitet på en effektiv måte. Dette er et konkurransefortrinn Norge har.
Du som bonde er den viktigste bidragsyter til å bevare denne fordelen. Det er dyreeiers ansvar at smittevernet i besetningen fungerer til enhver tid.
Smitteveier
Det finnes mange smitteveier. Noen er åpenbare mens andre er vanskeligere å forutse. For de fleste sjukdommer har vi god kunnskap om smitteveier og dermed gode muligheter for å beskytte dyra. Selv om en dyresykdom ikke er farlig for mennesker, kan mennesker spre smitte fra dyr til dyr og land til land.
Det finnes mange eksempler på at store utbrudd av alvorlig smittsomme dyresykdommer skyldes at smitte er spredd med mennesker eller ting de har tatt med seg. Faren for å spre smitte avhenger av hva man har vært i kontakt med. Det er ofte vanskelig å vite hvor smitten finnes, og erfaring viser at det kan ta tid før den blir påvist selv om den er tilstede. Tenk føre var og «legg igjen» så mye eventuell smitte som mulig før du går inn i fjøset ditt.
Din egen smittevernsjef
Du er ansvarlig for smittevernet i egen besetning. Det er du som setter krav til de ulike personer som skal inn i din besetning. Du må veilede eget personell i smittevern og rutinene de skal følge. Det er viktig å ha en egen smittevernplan i besetningen.
Innkjøp av livdyr
Å kjøpe livdyr vil alltid være forbundet med en risiko for å få inn smittestoffer (virus, bakterier eller parasitter) i besetningen. Vi ser at spredning av smittsom hoste (BRSV) og diarè (corona), digital dermatitt og Str.agalactiae kan spre seg mellom besetninger ved innkjøp av livdyr. Det er nødvendig å forbedre smittevernet i mange besetninger. Hvordan kan vi opptre for å minimalisere denne risikoen?
– Les mer om smittesikring og livdyrhandel på medlem.tine.no
Aktuell tjeneste fra TINE Rådgiving
FrisKUs – for deg som vil bevare god helse eller prioritere bestemte forbedringsområder og ha kontinuitet i det forebyggende helsearbeidet. Gjennomgang og implementering av rutiner sikrer god dyrehelse og dyrevelferd i hele produksjonen.