Nytt system for avlsverdiber egningen på NRF
Med færre innkjøpte kalver blir det enda viktigere å ha metodikk som gjør at det er de beste som blir valgt ut.
Avlskonsulent i Geno
anne.guro.larsgard@geno.no
Med dagens system med bruk av genomisk testa okser, har betydningen av kalvekjøpet blitt mye viktigere. Tidligere ble det kjøpt 300–400 kalver hvert år, og kun 10–12 av disse ble eliteokser basert på avkomsgransking. I dag kjøper vi kun 145 kalver per år basert på genotypeinformasjon, og minst 50 av disse blir eliteokser. Det å lykkes med å kjøpe de beste kalvene, er derfor helt avgjørende for den avlsmessige framgangen. Det er derfor blitt særdeles viktig å bruke den beste metodikken for å rangere seminokseemner i forbindelse med kalvekjøpet. Behovet for å beregne komplette avlsverdier har derfor nå økt fra tre ganger per år til minimum hver tredje uke.
Ferske avlsverdier på alle dyr hver tredje uke
Geno har det siste året jobbet med å rigge et system for å beregne avlsverdier på en automatisert og betydelig mer effektiv måte enn det som har blitt gjort tidligere. Omleggingen har vært nødvendig for å kunne gjennomføre fullstendige beregninger til hvert kalvekjøp. Fra februar 2017, vil det bli beregnet nye avlsverdier på alle NRF-dyr hver tredje uke. Disse vil bli brukt for å velge ut nye seminoksekandidater som er genotypet etter forrige kjøring. I tillegg vil det bli presentert oppdaterte verdier på alle NRF-okser i oksekatalogen på nett, samt på alle aktive NRF-hundyr i Kukontrollen (og på dem som er utrangert for mindre enn fem år siden).
Økt kvalitet på avlsverdiene på kyr
Fram til nå har avlsverdien på kyr blitt beregnet ut fra far og morfar sin avlsverdi. Ved overgang til dyremodell for alle egenskaper, får kua nå beregnet sin egen indeks basert på egne prestasjoner og prestasjoner til slektninger (mor, mormor, farmor, halvsøstre, «gammeltanter» og så videre). Dette gjelder for alle egenskaper som det også beregnes indekser på for oksene. Dyremodell-løsningene ble tatt i bruk i februar, og det er årsaken til at det da var en større endring i avlsverdiene på kyr enn det vi er vant til. Dersom kua eller kua sine slektninger er genotypet, vil denne informasjonen også inngå i beregningen, og øke sikkerheten betydelig. For slike dyr, vil en se en større endring i avlsverdi, enn for kyr som ikke er genotypet.
Kua vil etter hvert få presentert alle indeksene sine i Kukontrollen. Dersom kua har egen genotypeinformasjon inkludert i beregningen, vil dette markeres i dyrelista. Tilsvarende vil disse nye verdiene bli vist og tatt i bruk i Geno avlsplan.
God kvalitet og høy sikkerhet på kuavlsverdier er viktig for avlsarbeidet både for å sikre utlisting av de beste seminokseemner og for å ha grunnlag for å planlegge framtidas avlsdyr. Det betyr at dette er en endring som også har positiv effekt på den avlsmessige framgang. Når vi etter hvert skal rekruttere oksemødre for embryoproduksjon av seminokseemner, vil betydningen av en sikker avlsverdi på kyrne bli enda større.
Effektive beregninger
Mens det fram til nå har vært en relativt manuell jobb å beregne avlsverdier, er dette nå i stor grad automatisert gjennom moderne teknologiske muligheter. En komplett avlsverdiberegning for alle dyr og for alle egenskaper, tar nå totalt ni timer. I disse beregningene inngår det da per dags dato genotypeinformasjon på omkring 19 000 dyr (seminokser, seminoksekandidater og kyr), og fenotypeopplysninger på 3–4 millioner ulike kyr. Metodikken som brukes er den beste tilgjengelige, ved at den utnytter fenotype- og genotypedata simultant (ett-stegs metoden).
Kontinuerlig forbedring av kvaliteten og sikkerheten på avlsverdiene
Målet med avlsverdiene er å kunne rangere dyr ut fra avlsmessig kvalitet, basert på hvordan dyret sjøl og/eller dyrets slektninger presterer. Kunsten er å klare å skille variasjon som oppstår på grunn av fôring, stell og andre miljømessige faktorer, fra den variasjonen som styres av genetikken. Dette løses gjennom gode statistiske modeller. I avlsberegningssammenheng er dette et område for kontinuerlig forbedring. Desto mindre direkte informasjon det finnes om et dyr, desto mer følsomt vil avlsverdien til dyret være i forhold til modellen. Med avkomsgranska okser var avlsverdien betydelig mer robust i forhold til hvor god modellen var. For unge okser uten avkom og for kyr er avlsverdiene langt mer følsomme for dette. Det betyr at utvikling av gode modeller i avlsverdivurderingen vil være et viktig innsatsområde for Geno framover. Dette vil øke avlsframgangen betydelig (se ramme).
Dette vil øke avlsframgangen betydelig
Enda bedre utvalg av seminokseemne og høyere kvalitet på eliteokser
Best mulig utvalg av oksemødre. Dette blir enda viktigere med bruk av færre oksemødre og bruk av embryoteknikk.
Bedre kvalitet på indekser for alle egenskaper på kyr og dermed bedre grunnlag for god avlsplanlegging.