NRF-kuas motstandskraft mot mastitt
Har en irsk forsker funnet årsaken til at motstandskraft mot mastitt er et fortrinn for NRF-kua sammenlignet med kyr av andre raser?
Spesialrådgiver i risikovurdering og dataanalyse i Tine
olav.osteras@tine.no
Sommeren 2016 hadde jeg gleden av å være opponent til en doktorgrad (PhD) ved University College Cork i Irland. Tittelen på avhandlingen til Susan Maye var «Undersøkelser av tilstedeværelse og aktivitet av innate immune komponenter, komplement i melk».
Det innate immunsystemet er det ikke-spesifikke immunsystemet som vi alle er født med. Altså ikke det som blir ervervet etter en infeksjon eller vaksinering. I dette medfødte immunsystemet er det et proteinsystem som heter komplement som er av vesentlig betydning. Komplementsystemet er en svært komplisert biokjemisk kaskadereaksjon hvor mange forskjellige proteinkomponenter er involvert. Det er også tre forskjellige systemer. I prinsippet skal dette systemet understøtte og hjelpe antistoff til å markere og merke sykdomsfremkallende bakterier slik at andre celler kan ødelegge dem. Disse proteinene i komplementsystemet blir laget i leverceller. Sentralt i dette komplementsystemet er et protein som er kalt C5a. Dette sammen med andre deler av komplementsystemet kan samle seg og hekte seg på bakterier og lage hull i deres cellevegg slik at de dør.
Målte indikatorer på komplementsystemet
Susan hadde målt indikatorer på komplementsystemet i forskjellige typer av melk og kjernemelk, samt innholdet av komplement fra melk med forskjellige celletallsnivå og fra kjertler og kyr som var eksperimentelt infisert med Str.dysgalactiae. Kyr med en infeksjon hadde en forhøyet verdi av komplement C5a i løpet av infeksjonen. En kan anta at dette er en av grunnene til at kyr som regel blir infisert bare med en type bakterier når de først er infisert. Det ble også påvist at melk med høyere verdier av komplement hadde en lavere veksthastighet dersom en prøvde å få E.coli til å vokse i melk.
Høye komplementverdier i NRF
Det mest interessante eksperimentet var imidlertid hennes forsøk med å måle komplementet C5a i melk med lavt celletall (altså friske kyr) fra forskjellige raser. Her kom det fram at NRF-rasen sammen med en lokal rase fra Irland–Kerry – hadde betydelig høyere verdier av komplement C5a i melk enn andre raser som Holstein, Frieser, Jersey, Holstein/Frieser og blanding Holstein/NRF. Blanding Holstein/NRF hadde et nivå som var mellom reinrasa NRF og Holstein.
Videre eksperiment viste at om en blandet slik melk med en spesiell stamme av E.coli, som var sensitiv for komplement, så ble veksthastigheten av E.coli betydelig lavere i melk fra NRF enn fra andre raser. Kerry kom som nummer to.
Kan forklare sjeldnere og mildere mastitter
Dette er svært interessant når vi vet at mastittbehandlingsfrekvensen i Norge har gått betydelig ned siden NRF/Geno etablerte en avl for økt motstandskraft mot mastitt. Vi vet også at NRF sin avl i hovedsak har vært retta mot alvorlige kliniske mastitter som nettopp er dominert av blant annet E.coli. Praktiske erfaringer fra veterinærer som har kjørt praksis i mange år er også at de kliniske tilfellene hos NRF-kua er mye mildere nå enn de var på 1970-80-tallet. Vi ser også fra statistikker over mastitt bakterier at Norge har hatt et bemerkelsesverdig mindre forekomst av E.coli mastitter enn andre land. Det kan være mange årsaker til disse forskjellene, men det er nærliggende å sette dette i en sammenheng med at det nå er påvist fra Cork i Irland at melk fra NRF kyr faktisk har et høyere innhold av C5a som er en del av det medfødte immunsystemet. Kanskje er dette en av effektene av den avl NRF har drevet de siste tiårene. Neste spørsmål er da om det er mulig å selektere direkte for disse komponentene i melk og om de har et optimumnivå? Det vil nok bli økende interesse for dette framover.
Interessant i barnematproduksjon
Et annet interessant aspekt er at det er interessant å produsere barnemat med melk som har høye verdier for komplement. Lite innhold av komplement i industrielt framstilt barnemat, sett i forhold til morsmelk, antas å være en av årsakene til mer diaré hos barn som går på morsmelkerstatning i forhold til de som får brystmelk ved amming. Sunn melk fra friske NRF-kyr skulle derfor være svært interessant som slikt råstoff i barnematproduksjonen, spesielt morsmelkerstatning