Reportasje

40 år med Agromek i Herning

Jubileumsutstillingen samlet 560 utstillere, og 49 av utstillerne hadde vært med alle ganger siden oppstarten.

Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Tekst og foto

Gjødselvogn med 36 meter bommer og slepeslanger.

Agromek er Nord-Europas største landbruksmesse, og det er en posisjon danskene ønsker å opprettholde. Et land som produserer mat til tre ganger egen befolkning er sårbar for handelsrestriksjoner, og det ble ikke lagt skjul på at det er bekymring for at den nye presidenten i USA dreier utviklingen i verdenshandelen i en mer proteksjonistisk retning. På det faglige området ble det presentert en rekke nyheter, men på storfeområdet var det denne gangen ikke de helt banebrytende innovasjonene vi fikk se. Automatisering og presisjon kan være stikkord for mye av det som ble presentert. De store maskiners tid er heller ikke forbi. Gigantiske gjødselvogner med spredebommer på 36 meter forteller at marktrykk ikke er det som vektlegges mest av alle.

Hygienisk melkefôring

Calvex presenterte en hygienestasjon som sørger for automatisk rengjøring av melkefôringsautomat for kalv. Bakterietallet skal ifølge firmaet reduseres med 80 prosent og risiko for smitteoverføring fra kalv til kalv reduseres vesentlig. Pris DKK 40 000. Calvex presenterte også en enhet for frysing og tining av råmelk til DKK 12 870.

Skinnegående fôrmikser

One2Feed er på vei inn i det norske markedet med en skinnegående fullfôrmikser. Thomas P. Jørgensen la vekt på at fullfôrmikseren er i rustfritt stål og meget solid utførelse. Han trakk også fram et svært lavt energiforbruk – ca. to kilowatt pr. tonn med fôr.

Kalvingsvarsler

Afimilk er opprinnelig en aktivitetsmåler fra Israel der programvaren er utviklet til å varsle om kalving opptil fire timer på forhånd. Varsel kommer på sms eller epost og det gis også varsel hvis kalvingen ikke kommer i gang, men kua fortsatt har kalvingsatferd. Afimilk hevder det gis varsel i 95 prosent av tilfellene på eldre kyr og 70 prosent for førstekalvere. Moocall var også til stede med sin kalvingsvarsler som monteres på kurumpa. Det er et irsk system som noen storfeprodusenter i Norge har anskaffet seg.

Fra Jæren med utvendig fôrbrett

Egil Byberg fra Forsand i Rogaland hadde tatt turen til Herning for å presentere sitt patentsøkte utvendige fôrbrett. Fôrbrettet har hydraulisk vippbar bakkant slik at det kan vippes helt opp slik at fjøset blir tett. Fordelen er spart byggeareal og tid til fôrskubbing. Dessuten unngås kjøring i fôret. Egil Byberg kunne fortelle om god interesse for løsningen han har utviklet. De som er interessert kan se en film om fôrbrettet på www.bybergteknikk.no/forbrett

Ventilasjon til kalveavdelinger

Ventilasjon i kalveavdeling er en utfordring, og Rotor presenterte en løsning som har sin opprinnelse i USA. Det en ventilasjonsløsning som kommer i tillegg til annen ventilasjon. En vifte blåser luft inn i et takmontert rør laget av duk med åpninger som lages tilpasset det enkelte rom. Målet er å gi frisk luft nede der kalvene er uten å skape trekk. Firmaet kunne fortelle at de hadde solgt seks anlegg i Norge.

Registrerer fôrutnytting

Allflex viste en fôringsboks beregnet på ammekubesetninger, der fordelen er kontinuerlig registrering av hvert enkelt dyrs fôropptak. Tanken er at registrering av fôrutnytting skal effektivisere avlsarbeidet i besetningen og redusere fôrkostnadene. Det kreves en boks pr. fôrslag.

Boks for overgangskyr

Scippers Danmark presenterte en boks beregnet til spesiell oppfølging av overgangskyr. Samtidig med at ei ku rundt kalving får ulike typer spesialfôr står hun må ei matte med desinfeksjonsmiddel for å forebygge klauvsjukdommer.

Helsepris

Kua er høyst tilstedeværende på Agromek, med eksteriørutstilling for de ulike rasene og utdeling av sunnhedspris som kombinerer bra eksteriør, høy avdrått og helse/fruktbarhet. Tanken bak er å premiere ikke bare kyr som ser bra ut, men som også produserer mye melk og er billige i drift. Vinnerkua fra Lars Remme Larsen har kalvet sju ganger, har et snitt på 12 071 kg EKM og er økologisk.

Ny type vannmadrass

Vannmadrasser har aldri blitt noen stor slager i norske fjøs. På Agromek presenterte Staldmæglerne AS en ny type vannmadrass med en 3,5 millimeter lateksmatte under og en toppduk med en vannlomme. Prisen ble oppgitt til DKK 1 250 for båsbredde på 1,20 meter.

Spenedypp godkjent for økologisk

Stald Kemi presenterte nye spenedyppmiddel som er godkjent for økologisk driftsform i Danmark.

Flere og flere merkeordninger

Flere og flere ønsker å profilere vare med spesielle kvaliteter. Coop har sitt eget merke for god dyrevelferd samtidig som den danske stat har en offisiell merkeordning. Det har kommet merker som profilerer kjøttprodusert uten bruk av antibiotika. Økologisk mat står sterkt i Danmark og nå har det også kommet et økopluss-merke som kombinerer økologisk produksjon med ekstra god dyrevelferd. Fra enkelt hold har det kommet bekymringer for at det blir komplisert for forbrukeren å orientere seg mellom alle merkene.