Ny metodikk gir sikrere avlsverdier og øker seleksjonsresponsen
Ett-trinns genomisk seleksjon (ssGSBLUP) gir ikke bare sikrere avlsverdier, men gjør at alle dyr får genomiske avlsverdier, og seleksjon kan skje på tvers av generasjoner.
marte.holtsmark@geno.no
havard.melbo.tajet@geno.no
Oyvind.Nordbo@geno.no
Alle avlsforskere i Geno
I 2016 og 2017 er/vil det bli gjennomført en rekke tiltak som vil bedre sikkerheten på de beregnede avlsverdiene og dermed presisjonen i seleksjonsarbeidet.
Seleksjon av sønner etter unge GS-okser
Ved første avlsverdiberegning i februar 2016 ble ssGBLUP-metodikk (se faktaboks) tatt i bruk. Dette medførte at sikkerheten på avlsverdiene økte betydelig for dyr uten mange avkom med dataregistreringer. Sikkerheten på ssGBLUP-avlsverdiene til unge eliteokser er noe dårligere enn det man har oppnådd for avkomsgranskede okser (varierende for de ulike egenskapene), men en halvering av generasjonsintervallet gjør at man totalt sett oppnår betydelig økt genetisk framgang.
Kjøp av seminokseemner basert på ssGBLUP
Per i dag kjøpes seminokseemner inn basert på tostegs GBLUP-avlsverdier (se faktaboks), som har lavere sikkerhet enn ssGBLUP-avlsverdier. For å sikre at vi skal kunne kjøpe inn seminokseemner basert på ssGBLUP, holder vi på med å automatisere beregningene, slik at de kan kjøres hver andre til tredje uke. Innkjøp av seminokseemner basert på ssGBLUP vil trolig være på plass i første halvdel av 2017. Når vi beregner ssGBLUP-avlsverdier på seminokseemner som er kjøpt inn på tostegs GBLUP-avlsverdier, ser vi at enkelte av de kalvene vi har kjøpt faller i avlsverdi. Når vi går over til å bruke den beste GS-metodiken i alle seleksjonstrinn, vil vi gjøre et enda riktigere kalvekjøp, og dette vil gi en økt genetisk framgang. Dette gjelder spesielt for de egenskapene der den nye ssGBLUP-metodikken løfter sikkerheten mest sammenliknet med tostegs GBLUP-metodikken.
Sikrere ku-avlsverdiers betydning for seleksjonen av seminokseemner
I løpet av første halvdel av 2017 går vi over til å publisere fullverdige avlsverdier for alle levende NRF-kyr, -kviger og -kukalver i Kukontrollen (se artikkel side 10). Spesielt for genotypa kyr vil disse avlsverdiene ha betydelig høyere sikkerhet.
Den økte sikkerheten på avlsverdiene til de genotypa kyrne får en direkte effekt på utlistingen av seminokseemner som skal genotypes. Utlistingen av seminokseemnene skjer på basis av foreldremidlet til kalven, det vil si gjennomsnittet av avlsverdien til far og mor til kalven. Når sikkerheten på avlsverdien til mor øker, så øker også sikkerheten på foreldremidlet til kalven. Dette betyr at man kan forvente at den gjennomsnittlige avlsverdien til seminokseemnene som genotypes øker ytterligere.
Sikrere rangering av kyrne innen besetning med genotyping av hunndyr
I Geno avlsplan rangeres kyrne basert på avlsverdi før det settes opp forslag til eliteokser for hver ku. Med høyere sikkerhet på kuindeksene (på grunn av genotyping kombinert med ssGBLUP) vil forskjellen mellom kuavlsverdiene innen besetning øke, og rangeringen av kyrne innen besetningen bli mer presis. For at det skal produseres gode seminokseemner etter alle eliteoksene blir det essensielt at alle eliteoksene får tilgang til kyr med høye avlsverdier. Vi ønsker derfor i 2017 å gå inn og endre paringsstrategien i Geno avlsplan. En slik endring vil også kunne gi en jevnere kvalitet på alle kalvene som fødes i besetningen.
Metoder for beregning av avlsverdier
-
BLUP
Er den tradisjonelle metoden for beregning av avlsverdier. Bruker informasjon om fenotyper og forventet slektskap ut fra stamtavle til å beregne avlsverdier.
-
To-stegs GBLUP
Man beregner først tradisjonelleavlsverdier ut ifra stamtavle og fenotyper. Man bruker så avlsverdiene til avkomsgranska okser sammen med genotypedata til å beregne genomiske avlsverdier på alle genotypa dyr
-
ssGBLUP
(også kalt singlestep eller ett-trinns genomisk seleksjon) Samme som tradisjonell BLUP, men informasjonen om slektskapet mellom dyr beregnes ut ifra genotypedata, og blir derfor mye mer presist. Alle dyr vil da få genomiske avlsverdier, noe som muliggjør seleksjon på tvers av generasjoner og gir best mulig utnyttelse av data.