Reportasje

Erstatter halve kraftfôret med eget korn og bønner

I Østfold er de økologiske produsentene med i et prosjekt for og erstattet soya med egenproduserte proteinvekster. Kristin og Jens Håkon Bjerke i Marker dyrker både bønner og høstraps.

Erling Mysen

Frilansjournalist

er-mys@online.no

Sandtorp Øvre i Marker i Østfold

  • Kristin og Jens Håkon Bjerke

  • Kvote på 317 000 liter

  • Avdrått på 7 700 kg

  • Økologisk melkeproduksjon

Aktuelle som deltakere i Økofôr Østfold

Det er november med kalde frostnetter, men på Sandtorp Øvre i Marker går kyrne fortsatt ute. – Vi ser an været, men stenger trolig ikke fjøsdøra før i desember, sier Jens Håkon Bjerke. Han og kona Kristin har økologisk mjølkeproduksjon ved svenskegrensa øst i Østfold. Gården er også en av landets nyeste mjølkebruk. Kristin og Jens Håkon kjøpte Sandtorp Øvre på det åpne markedet i 2007. De første årene hadde de ammekyr. I 2009 ble det åpning for nye mjølkeprodusenter, og de fikk kjøpt 150 000 liter i kvote fra staten. I dag har de 317 000 liter og robotmelking. Men mjølka produseres på mer eget fôr enn hva som er normalt i norske fjøs.

Bønnene ble tresket midt i oktober på 19 prosent. På så lav vannprosent har de aldri tresket bønner tidligere.

Kristin og Jens Håkon Bjerke i Østfold kjøpte gård uten kyr på det frie markedet for ni år siden. I dag har de stor økologisk mjølkeproduksjon.

Rundballer, korn og proteinvekster

De første årene hadde Bjerke fullfôrvogn. – Men det krever både en stor traktor og det sliter mye på traktoren. Nå har vi rundballer, kraftfor og en korn/proteinblanding vi mikser selv, sier Jens Håkon.

Og avdråtten er nesten den samme som før eller 7 700 kg pr. ku. Kraftfôret de kjøper er Økologisk Drøv N fra Norgesfôr (nytt slag i år som kan produseres på norske råvarer). Men halvparten av normal kraftfôrmengde erstattes med en miks av bønner, hvete og havre. – Vi ønsker å produsere mjølk på en mest mulig bærekraftig måte, og vi ønsker å utnytte de ressursene vi har best mulig. Bruk av mer norske råvarer og mindre importert soya er dessuten bra for omdømme av norsk landbruk og melkeproduksjon, tror Kristin. Hun er med i ledergruppa for prosjektet Tine Økofôr Østfold. – Det er veldig interessant og lærerikt, sier Kristin. – Det er også en fordel for både gården, jorda og mjølkeproduksjon at en har et vekselbruk med gras, protein- og kornvekster, mener Jens Håken.

Hver eneste dag starter Jens Håkon Bjerke opp en JCB 530–70 med firehjulsstyring på Sandtorp Øvre. Spesialtraktoren fra 1998 kostet 130 000 kr og brukes til fôring og rundballehåndtering.

Driver 16 gårder

Selv om dette er Østfold er både klima og arrondering klart mindre gunstig her ved svenskegrensen enn områdene lenger sør og vest. Det blir både mye skogkanter og ofte små skifter. Gården Sandtorp pluss et bruk til de eier er til sammen 284 dekar. Men Bjerke driver i alt 1 100 dekar fordelt på 16 gårder. – Mye er ikke egnet til annet enn gras. En gård på 16 dekar har for eksempel tre skifter. Men bortsett fra småbruket der Kristin kommer fra, er alt samlet innenfor en radius på 12–13 kilometer, opplyser Jens Håkon.

I 2016 hadde de 800 dekar eng og beite og 300 dekar korn/proteinvekster på jorda. Avlingene ble ca. 210 kg for bønner, 250 for spelt, 300 kg for havre og 330 for rughvete. Vekstskifte der det dyrkes korn er normalt seksåring og med rekkefølgen, bønner, vårspelt med gjenlegg og tre år eng/beite etterfulgt av havre. Men i år har de sådd høstraps for første gang og trekker trolig også dette inn i vekstskiftet. Høstraps bør sås ca. 1 august og kommer da etter eng. Også grovfôravlingene har vært gode i år. – 2013 var et elendig grovfôrår, og det var tomt for rundballer da vi startet førsteslåtten i 2014. De siste tre åra har derimot vært gode avlingsår, og vi har som mange andre for mye grovfôr, opplyser økobøndene på Sandtorp.

Økomølle i Østfold?

I dag kjøper Bjerke kraftfôr fra Norgesfôr i Vestfold og dit leveres også økologisk korn. – Men vårt håp er at det blir ei økologisk mølle i Østfold, sier Kristin. I Østfold er faktisk en fjerdedel av mjølkeproduksjonen økologisk. – Det er et veldig fint økomiljø her i fylket. Vi har ofte treff og har vært på turer både til Sverige, Sveits og Trøndelag, forteller Kristin. Og målet for både henne og Jens Håkon er at gårdens produksjon, eller hele den økologiske produksjon i Østfold, skal være mest mulig bærekraftig.

Tine Økofôr Østfold

Tine har i samarbeid med de økologiske melkeprodusentene i Østfold og Felleskjøpet Agri startet et prosjekt hvor målet er økt økologisk produksjon og det med minst 95 prosent norske råvarer. En del av prosjektet er også at den ernæringsmessige sammensetningen av denne mjølka blir best mulig. Her er raps i fôret trolig en nøkkel. – Minimumsfaktoren for å få til 95 prosent norske fôrråvarer er protein. Proteinvekster er derfor en sentral del av prosjektet, sier prosjektleder Harald Volden i Tine.

Østfoldbøndene ser på både dyrking av åkerbønner, toasting (varmebahandling) av disse bønnene (for å bedre fôrverdien), dyrking av høstraps og bedre grovfôrkvalitet. Det siste går særlig på høstestrategier og slåttetidspunkt. Prosjektet skal også teste samdyrking av lupiner og vårhvete. Østfold er fylket med prosentvis størst andel økologisk melk i landet, men målet er en enda større andel pluss at en får til mer samarbeid med andre gårder når det gjelder husdyrgjødsel og vekstskifte. Fra i høst deltar også landbruksrådgivingen i prosjektet og økt kompetanse/ bedre rådgiving blir en del av dette.