Reportasje

Alle satser Maxammon

Det var flere nyheter på Storfe 2016 sin utstilling. Den største var trolig at alle fôrfirmaene viste sin egen Maxammon-variant med alkalisk behandling av korn. I tillegg til LocAvore selges Maxammon gjennom Fiskå Mølle.

Erling Mysen

Frilansjournalist

er-mys@online.no

Erlend Røhnebæk og firma LocaVore var først ute med MaXammon. Salget av Maxammon er over doblet siste år. Og nå kommer Felleskjøpet og Norgesfôr med egne varianter.

Siste år er produktet også solgt gjennom Felleskjøpet. Men nå har felleskjøpene fått sin egen variant. FK ProAmmon ble presentert på Storfe 2016. FK ProAmmon-bygg er et valsa korn som er behandlet med propionsyre, ammoniumpropionat og urea. Når urea spaltes til ammoniakk i vomma, stiger pH. Sammen med grov partikkelfordeling vil dette stimulere til et godt vommiljø. ProAmmon kan brukes både til mjølkekyr og okser. Det kan brukes alene eller inngå i grunnrasjon i fullfôr.

Alkakorn

Norgesfôr sin Maxammon kom i september og heter Alkakorn, også det basert på urea pluss tilsetningsstoffer som soyabønner, enzymer og mineraler pluss urea. Maxammon har tilsetningsstoffer som soyabønner, maisgluten, hvete og enzymer. Alkakorn tilbys i flere varianter, Alkakorn 30 som er krossa korn og Alkakorn 150 som er en pellets som skal tilsettes korn eller råvare. Til forskjell fra Maxammon er Alkakorn en enkomponent blanding ferdig tilsatt urea. Maxammon er en tokomponent løsning der en tilsetter urea for seg. – Et poeng med både Alkakorn, ProAmmon og MaXammon er betydelig økt proteinprosent i kornråvaren. Dermed kan andelen av norsk korn i fôrrasjon økes. Det i seg selv er et godt argument.

Byggefirmaene godt representert

Ellers var selvsagt byggefirmaene godt representert på Storfe 2016. Her var flere danske aktører, men også noen norske. En av dem heter SISU. De er mest kjent for maskiner, men de siste tre årene har de også satset på bygging. SISU kan tilby nøkkelferdige fjøs både til storfe og hest.

Tre på Storfe16

Erling Mysen

Frilansjournalist

er-mys@online.no

Elise Bostad

er mjølkeprodusent i Snåsa i Nord-Trøndelag i samdriften Bostad og Granemo. De har i dag 26 kyr i båsfjøs med full framfôring av okser. Elise har studert husdyrfag i Danmark og også tatt doktorgrad på lønnsomhet i kjøttproduksjon på storfe i Sverige. I fjor flyttet hun tilbake til hjemgården og tok over drifta. Nå har samdriften tenkt bygge nytt løsdriftsfjøs med robot. – Jeg har derfor deltatt på bolken med investering og ledelse. Mange bra foredrag der. Deltagelsen på Storfe 2016 gav meg dessuten troen på at det er rett å satse på mjølk og kjøtt i Snåsa, sa Elise.

Sivert Mauset

har drøyt 50 ammekyr av rasen Limousin i nybygd fjøs hjemme på gården i Surnadal i Møre og Romsdal. Sivert er også rådgiver i eget selskap med spesialfelt økonomi ammekyr og fôringsokser. På Storfe 2016 likte han best de utenlandske foredragsholderne Leroy, Driessen og Bach. – Men det kunne godt vært flere spesialforedrag rettet mot ammekyr og færre generelle innledningsforedrag, syntes Mauset.

Kristoffer Thonerud

har økologisk mjølkeproduksjon i nybygd robotfjøs i Spydeberg, Østfold. – Storfe 2016 var et fint arrangement. Du treffer mange kollegaer, og det var flere veldig gode foredrag, sier Thonerud. Han likte spesielt hollenderen Driessens foredrag «Cow Signals» pluss «Hva koster grovfôret» med Tine-rådgiverne Henriksen og Jerkø.