Stoler på aktivitetsmåleren
Mikael Wøien tror at hvis en skal bruke aktivitetsmåler i brunstkontrollen det er viktig å stole på systemet og ikke lage egne regler for når det skal insemineres.
Organisasjonskonsulent i Geno
eva.husaas@geno.no
Wøien søndre Gran kommune i Oppland
Mikael Wøien
Produksjon av melk, korn og potet.
Melkekvote på 315 000 liter
40 årskyr
Avdrått på 8 500 kg EKM
Mikael Wøien driver en hadelandsgård med melk, korn og potet, der melkeproduksjon er den viktigste inntektskilden. For noen år siden bygget han nytt fjøs. Dette var nødvendig for å utvikle produksjonen. Mikael Wøien har drevet gården i 25 år.
Hva var bakgrunnen for at du investerte i aktivitetsmåler?
– Jeg kjøpte Heatime RuminAct fordi besetningen begynte å bli så stor og jeg vet at fruktbarheten er noe av det viktigste for å få en god økonomi i melkeproduksjonen, svarer Mikael. – Når besetningen ble større, og jeg i tillegg fikk innleid hjelp på gården, følte jeg at jeg måtte ha hjelp, så da ble dette et viktig hjelpemiddel for meg. Det finnes flere aktivitetsmålere. Jeg valgte Heatime, og har lært meg til å stole på den og er veldig fornøyd. Den har gitt meg både trygghet og gode fruktbarhetsresultater i besetningen. Vi ligger på godt under snittet på insemineringer per drektighet og godt over snittet på FS-tall, og jeg tror dette skyldes mer Heatime enn meg.
Hvordan bruker du aktivitetsmåleren?
– Jeg følger med på dyra, bruker Heatime-skjermen som brunstkalender og er innom og ser på den hver dag. På skjermen får jeg opp insemineringsdato og kalvingsdato. Jeg prøver å sette på transponderen så tidlig som mulig så jeg tidlig får opp ulike avvik i aktivitet på dyra. Alle som skal insemineres bruker transponder, både kviger og kyr. Jeg har nå 17 transpondere, og 40 årskyr pluss kviger. For sikkerhets skyld sitter transponderen på til etter drektighetsundersøkelse, altså mellom 45–60 dager etter kalving. Jeg setter på transponderen på 25–30 dager etter kalving. Da blir systemet kalibrert og jeg lar dem få en brunst før jeg inseminerer. Jeg prøver å inseminere mellom 60–90 dager etter kalving. Jeg mener at dette er det beste tidspunktet å inseminere.»
Bruker du mye tid på brunstkontroll etter at du skaffet aktivitetsmåler?
– Brunstkontrollen min har blitt slappere. Jeg stoler helt på systemet, og jeg tror dette er en forutsetning for at Heatime skal gi gode resultater. Det er viktig at du faktisk stoler på systemet og ikke lager dine egne regler om at nå tar den feil, at det er altfor tidlig eller altfor seint i forhold til ridninger eller hva det måtte være. Jeg stoler helt og holdent på den og jeg tror det er helt riktig.
Når brunstalarmen går om morgenen så vet jeg at jeg har 25 timer på meg. Jeg vet samtidig at det ideelle insemineringstidspunktet er mellom 7–17 timer og vet også at jeg har mulighet til å bruke SpermVital. Når de viser brunst om morgenen ringer jeg inseminøren og bruker SpermVital, fordi jeg da vet at det er for sent å inseminere dagen etterpå. Hvis alarmen derimot går om kvelden har jeg bedre tid på meg. Da kan jeg ringe neste morgen og bruke ordinær sæd. Det fungerer veldig godt, og gjør det mye enklere å planlegge. Jeg er veldig godt fornøyd, og jeg tror jeg tjente inn kjøpesummen på Heatime i løpet av to år. Sparer du penger, så tjener du penger.
Fruktbarhetsresultater
FS-tall: mellom 90–100
Kalvingsintervall: 11,9 måneder
Antall insemineringer per drektighet: 1,3