Oppdatering gir stor gevinst
En minnepenn plugges inn i USB-kontakt på Heatime-boksen og vips så er brukervennligheten kraftig utvidet.
rlr@geno.no
Alle Heatime-kunder har fått tilsendt minnepenn med oppdateringsprogram. Buskap har besøkt kjøttfebonden Roger Paulsen i Nes i Akershus for å høre om hans erfaringer med oppdateringen.
Enkel oppdatering
Oppdateringen, som er gratis – er ifølge Roger såre enkel og ikke noe å grue seg for. Han forteller at det var med en god skriftlig forklaring.
– Jeg gjorde som jeg ble forklart og det var ikke noe klunder.
For å få koplet Heatime til internett trengs kablet forbindelse, og det løste Roger med å etablere et mobilt bredbånd i fjøset. Nå når anlegget er koplet til nett kan han lese av alt som skjer på pc eller mobil hvor hen han er. Han forteller at han i sommer satt i Danmark på ferie og bestilte inseminasjon hos veterinæren.
Startet opp fra grunnen
Roger forteller at når han overtok Engeflan var det en korngård, men han ble lei av å drive med korn uten tørke, tresker og åkersprøyte. En venn satte han på tanken om å satse på ammekyr. Kjøp seks ammekyr og få tilskudd, var oppfordringen han fikk. Roger koplet inn Nortura-rådgiver som straks jekket opp planen, og i 2014 sto et nytt kaldfjøs med plass til 25 ammekyr og 60 dyr totalt klart.
– Jeg angrer ikke en dag på at jeg bygde nytt fjøs og satset på ammeku, sier Roger. Nå trapper han ned jobben på Eik-senter til 60 prosent for å kunne ha to dager hjemme på gården.
Han har også god hjelp av faren Anders. Planen er å bygge opp en ren charolaisbesetning, bli en aktiv avlsbesetning og satse på livdyrmarkedet. Da er det naturlig å bruke semin og slik dukket tanken om Heatime opp.
– Jeg leste om Heatime, kontaktet Geno og bestemte meg brått og gæli!
Roger forteller at det var mange skeptikere, som sa han han måtte bare prøve, men suksess hadde de ikke mye tro på.
Stor suksess første året
Roger forteller at forrige sesong inseminerte han 25 kyr og alle ble drektige. Riktignok var det noen som måtte ha flere inseminasjoner, men i det store og hele var brunstene gode og utslagene på Heatime klare. I år har det ikke gått like knirkefritt, og problemet har vært svake og utydelige brunster. Rogers teori er mineralmangel, og han planlegger å begynne å legge inn mineralbolus for å sikre seg. Han har også fem transpondere med drøvtyggingssensor (RuminAct). Men aktiviteten går opp under brunst reduseres drøvtyggingen, og erfaringen er at det er lettere å være sikker på at det er en brunst når drøvtyggingen også er registrert. Redusert drøvtygging er også en indikator på sjukdom og kan brukes til helseovervåking. Det skal også kunne brukes til å varsle kalving, men det har ikke Roger fått prøvd ut ennå.
Dette får du med oppdatering:
Tilgang til portalen HC24 (HealthyCow24) på pc/mobil
HC24 inneholder helserapport, kyr i brunst og daglig drøvtygging
Du kan følge med på Heatime fra alle steder med nett-tilgang på pc, pad eller mobil
Varslinger på sms
Alle oppdateringer av anlegget skjer automatisk