Helse
Kontrollprogram BRSV/coronavirus

Hvorfor – hvordan – hva

Kontrollprogrammet er etablert for å redusere de betydelige kostnadene utbrudd av BRSV/BCoV påfører storfenæringa hvert år. For flere detaljer se her: www.animalia.no -> Dyrevelferd og dyrehelse -> Storfehelse/BRSV og BCoV kontrollprogram

Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Bekjempelse av BRSV/coronavirus kan spare storfenæringa for 150 millioner kroner i året. I tillegg kommer mindre antibiotikabruk og positive effekter for dyrehelse og dyrevelferd.

Foto: Rasmus Lang-Ree

BRSV og coronavirus vil hvis det ikke settes inn tiltak gi kliniske sjukdomsutbrudd i 200 besetninger hvert år. I tillegg vil 40 prosent av melkekubesetningene smittes årlig uten å få kliniske sjukdomsutbrudd. Hvert år dør mellom 5 000 og 10 000 kalver av luftveislidelser og diare. Totale årlige kostnader er beregnet til 150 millioner kroner. I tillegg til den økonomiske gevinsten vil kontroll på BRSV/coronavirus gi gevinst i form av bedre dyrevelferd og redusert antibiotikaforbruk.

Hvordan gjennomføres kontrollprogrammet

Alle melkekubesetninger som leverer til Tine har blitt kartlagt på grunnlag av tankmelkprøver fra mars 2016. Leverandører til Q-meieriene vil bli kartlagt i løpet av året. Kartleggingen er basert på funn av antistoffer mot de to virusene.

Rød status

Rød betyr at antistoff er påvist. Gå videre med nye undersøkelser:

  • Samleprøve (melk) av 1. lakta­sjonsdyr (trinn 2) – ikke ta med innkjøpte dyr

Eller

  • Blodprøver av kalver/ungdyr eldre enn seks måneder (trinn 3)

Gul status

Gul betyr at det ikke er mulig å trekke en klar konklusjon. Blir klassifisert som «røde» inntil nye analyser foreligger:

  • Samleprøve (melk) av 1. lakta­sjonsdyr (trinn 2) – ikke ta med innkjøpte dyr

Eller

  • Blodprøver av kalver/ungdyr eldre enn seks måneder (trinn 3)

Ukjent status

Ukjent betyr at ny prøve av tankmelk ble tatt ut i september

Grønn status

Grønn betyr at antistoff ikke er påvist

Grønne besetninger som har vært i kontakt med røde på fellesseter/fellesfjøs eller fellesbeiter med tett kontakt får status rød.

Fra rød til grønn:

  • Samleprøve (melk) av 1. lakta­sjonsdyr (trinn 2) – ikke ta med innkjøpte dyr

Hvis smittsom hoste eller diare for 1 – 2 år siden:

  • Blodprøve av kalver/ungdyr over seks måneder (ikke innkjøpte dyr)

Ammeku-/framfôringsbesetninger

Alle besetninger med ammekyr får tilbud om å ta blodprøve av fire ungdyr over seks måneder i løpet av høsten. Gjelder ikke de besetningene som også har melkekyr fordi videre oppfølging skjer på grunnlag av tankmelkprøvene. Unntak: Melkeku og ammeku er smittemessig adskilt.

Framfôringsbesetninger vil bli faset inn i kontrollprogrammet etter hvert som tilgangen på grønne besetninger blir større.

Hva betyr det å være rød

Selv om det er påvist antistoffer betyr det ikke at det er en aktiv infeksjon i besetningen, og det er ingen offentlige restriksjoner som blir pålagt. Røde besetninger kan sende dyr til slakt. De kan også selge livdyr, men smittestatus skal være kjent for slakteri/annen livdyromsetter. Livdyromsetning og personell inn og ut av besetning er de to viktigste smitteveiene for BRSV/coronavirus. Derfor viktig at grønne besetninger ikke får inn dyr fra røde besetninger.

Fra 1. januar 2017 innfører kjøttbransjen et felles regelverk som vil økonomisk premiere livdyr fra grønne besetninger med dokumentert god smittebeskyttelse.