Avl

Hvor stor skal NRF-kua bli?

NRF kua er betydelig mindre enn holsteinrasen og en del mindre enn de røde rasene i våre naboland. Med dagens seleksjonsrespons gjennom vårt avlsmål vil NRF-kua vokse seg enda større, og spørsmålet er om det er ønskelig.

Håvard Melbø Tajet

Avlsforsker i Geno

havard.melbo.tajet@geno.no

Kyr fra trerasekrysningsopplegg (NRF x Fleckvieh x Holstein).

Foto: Elly Geverink

I dag har NRF kua en gjennomsnittlig krysshøyde på 136 cm. Dette er betydelig mindre enn holsteinrasen og en del mindre enn de røde rasene i våre naboland. Samtidig er NRF større enn jerseyrasen. Når vi ser på dagens seleksjonsrespons basert på vektingen av egenskapene i avlsmålet, ser vi at NRF-kua vil vokse seg større i årene som kommer dersom vi ikke legger restriksjoner, eller gjør korrigeringer avlsmålet. Dette skjer selv om vi ikke direkte vekter egenskapen i avlsmålet, fordi krysshøyde er positivt korrelert med andre egenskaper som har betydelig vekt i avlsmålet. Avl både i retning av høyere mjølkeytelse, tilvekstevne, magrere slakt og bedre jurdybde vil gi dyr med høyere krysshøyde.

Større ku – større ­fôrkostnader

På grunn av den positive sammenhengen mellom krysshøyde og andre egenskaper i avlsmålet er det derfor viktig at vi diskuterer hvilken retning vi ønsker å utvikle NRF-kua. Tilbakemeldingen fra det globale markedet er at NRF-kua har en optimal størrelse i dag. I USA viser beregninger at det er en økonomisk gevinst på minst 75 dollar eller NOK 615 ved å bruke NRF sammenlignet med ren Holstein. Av dette utgjør reduksjon i fôrforbruket ca. 40 prosent. Dette dreier seg i all hovedsak om at vedlikeholdsbehovet er lavere, på grunn av at NRF-kua er mindre. Når vi legger norske produksjonsvilkår til grunn, utgjør en økning i krysshøyde på 10 cm en økt fôrkostnad på mellom 1 100 og 1 200 kroner per ku per år.

Økt krysshøyde gir mer ­kalvingsvansker

Vi ser også en klar sammenheng ­mellom krysshøyde og kalvingsvansker og dødfødsler. Hvis krysshøyden blir større som en respons av dagens seleksjon, får vi økte kalvingsvansker og dødfødsler som skyldes at kalven har for stor beingrind.

Nordic Cattle Genetic Evaluation (NAV) rapporterer at de ser at økt kroppsstørrelse er negativt for total­økonomien. Da er ikke økte fôrkostnader tatt med. De nevner spesielt negativ effekt på fødsels­egenskaper, holdbarhet, bein, fruktbarhet, jurhelse og andre sjukdommer.

Krysshøyde har en positiv effekt på jurdybde. Mange norske mjølkeprodusenter vektlegger at juret ikke skal være for lavt og opplever selvfølgelig fordeler her ved høye kuer.

Figur 1. Genetisk trend for krysshøyde på NRF. Høy indeks betyr høy krysshøyde

Veien videre

Hvordan kan vi finne en best mulig løsning for utfordringen med kroppsstørrelse og spesielt krysshøyde? Dersom vi for eksempel ikke vektlegger krysshøyde i avlsmålet, vil vi få ei NRF-ku som vokser for hver generasjon (figur 1). 10 indekspoeng tilsvarer 1,7 cm økt krysshøyde. Foreløpige analyser viser at ved å vekte lav krysshøyde med rundt seks prosent, kan vi unngå at NRF-kua blir større. Samtidig vil dagens vekting av jurdybde på 20 prosent av jurindeksen som igjen er vektet 18 prosent i samla avlsverdi, sikre at vi får framgang på jurdybde.