Antibiotikaforbruket synker
Den årlige rapporten om bruk av antibiotika til husdyr og resistens dokumenterer at Norge er i en unik situasjon.
rlr@geno.no
NORM-VET (Norsk overvåkingsprogram for antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler) kommer hvert år med en rapport som oppsummerer status i kongeriket for bruk av antibiotika til dyr og resistens. Rapporten for 2015 bekrefter at forbruket av antibiotika til norske dyr og fisk er lavt og synkende. Fra 1993 er forbruket av antibiotika til behandling av produksjonsdyr gått ned med 39 prosent. Fra 2010 til 2015 har forbruket gått ned med sju prosent når en korrigerer for endringer i biomasse. Norge utmerker seg også med at bare ti prosent av totalforbruket av antibiotika brukes til dyr, mens ni tiendedeler går til mennesker.
Mer bruk av smalspektrede antibiotika
Det er ikke bare totalforbruket, men også hvilke typer antibiotika som anvendes som er viktig for resistensutvikling. Smalspektrede preparater er fordelaktig fordi de mer målrettet angriper de mikrobene som forårsaker sjukdommen, mens bredspektrede virker på veldig mange mikrober i tillegg til de sjukdomsframkallende. Andelen smalspektrede penicillinpreparater har økt fra 19 prosent i 1993 til 59 prosent i 2015, og det er et viktig bidrag til redusert resistensutvikling. Dessuten er forbruket til dyr lavt av tre typer antibiotika som Verdens helseorganisasjon (WHO) mener har kritisk betydning for menneskers helse.
Lite resistens hos storfe
Prøver av storfe og storfekjøtt viser at 95 prosent av bakteriene er fullt følsomme for antibiotika. I tillegg er det slik at de resistente bakteriene en finner som regel bare er resistent mot en type antibiotika, men følsom for andre typer. Funn av overførbar resistens mot kritisk viktige antibiotika er fortsatt på et meget lavt nivå. Mens fire svinebesetninger har fått påvist og blitt sanert for MRSA (meticillinresistente Staph. aur) i 2015, er dette påvist i under en prosent av prøvene fra 179 melkekubesetninger.
Norge er i en unik situasjon i Europa både når det gjelder bruk av antibiotika til husdyr og resistens mot antibiotika. I 2017 vil det komme en ny rapport fra EFSA (European Food Safety Authority), med sammenlignbare tall for totalforbruk av antibiotika til husdyr i en rekke europeiske land.