Reportasje

Unge okser i O+

Fokus på kalvens første leveuker gir penger i lommeboka.

Hos Lisbet Børset Dahle og Svein Magne Dahle i Isfjorden ved Åndalsnes har de endret fôringsregimet etter at de leste en sak i Buskap som fikk dem til å sperre opp øynene: Kalver får for lite mat. Her leste de om at kalver skulle ha appetittfôring med mjølk. Lisbet skrev ned oppskrifta på en huskelapp og den følges til punkt og prikke. Er en etterpåklok så kan en stille et stort spørsmål ved at en faktisk har trodd at kalver bare kunne drikke to liter per gang. Når Lisbet og Svein Magne reflekterer over dette så tenker de på lam og ammekalver som dier mor. Det går da helt fint – hvordan kunne de da stole på rådene om at to liter var maks rasjon, og at skulle de få i kalven mer enn to liter så måtte de dele rasjonen?

Så mye mjølk de orker

Endring i kalvefôring har gitt resultater.

Lisbet følger oppskrifta fullt ut, hun gir kalvene rett og slett så mye mjølk som de orker å drikke, noen drikker tre og noen drikker fem liter per mål. Og resultatet er kalver som skyter fart. Brystmål avslører at de fort kan være 60-70 kg ved avvenning ved 5 ukers alder. Strategien er appetittfôring i de tre første ukene, deretter 6 liter i uke 4 og 3 liter i uke 5 sikrer en gradvis overgang til kraftfôr. For å underbygge at kalvene tar mye kraftfôr så viser de til at de har målt opptak hos kalver som er mellom to og tre måneder på over to kilo per kalv per dag. Et annet viktig tips er å få kraftfôret opp i riktig etehøgde for kalven, det stimulerer til tidlig opptak. De er vant med mjølk i «jurhøgde» og da er det ikke lett å oppfatte at kraftfôr skal de ned på fôrbrettet for å ete. Kalvene får kalvekraftfôr i to måneder før de gradvis kommer over på Elite 80 fram til utslakting.

Sparer framfôringstid

Det som er viktig for Lisbet og Svein Magne er å få flest mulig dyr igjennom fjøset med et topp resultat. Det å spare to måneders framfôringstid på oksene, ja det blir det penger av.

-Ja, det er penger rett i baklomma, sier Svein Magne.

Oksene slaktes nå ut rundt årsgamle og veier mellom 280 og 300 kilo. Tilveksten ligger på 700 gram slaktevekt per dag. Det brukes 150 kilo kraftfôr per okse per måned. De oksene som er slaktet ut etter nytt fôringsregime er klassifisert i O+ med unntak av to okser, der den ene gikk i R- og den andre i O. Materialet er ikke så stort, men det er en helt klar tendens.

Robot gir mulighet for det lille ekstra

Fjøset er nå oppgradert med robot som ble satt inn før jul. Lisbet og Svein Magne hadde en problemfri mjølkestall fra 1997. Likevel valgte de å bygge på fjøset 40 kvadratmeter, sette inn robot for å spare egen helse og for å gjøre arbeidsplassen mer attraktiv for neste generasjon. Robot gir en mer fleksibel hverdag og spart tid i mjølkegrava brukes til ekstra oppfølging av blant annet kalvestell, noe det kan se ut som vil gi ekstra penger inn. Med kvoteutvidelsen på 90 000 liter vil det bli flere kalver, og Lisbet og Svein Magne har og store forventninger til kvigene som skal kalve inn etter nytt regime.

Figur. Klassifisering av okseslakt. Nytt regime synes godt.

Oksene går på fullspaltebinger, får 5 kilo kraftfôr og grovfôr etter appetitt. Grovfôret er det kyrne ikke spiser opp.