Reportasje

Produsent-tur til Bosnia

6.-9. april ble det arrangert tur til Prijedor i nord-Bosnia for produsenter som har solgt dyr til Jusuf Arifagic. Det var 50 personer i følget.

Eva Husaas

Organisasjonskonsulent i Geno

eva.husaas@geno.no

Topp moderne fjøs med god plass.

Foto: Eva Husaas

I forbindelse med salg av dyr til Jusuf Arifagic i Bosnia, etterspurte produsentene som solgte dyr en tur for å se dyrenes nye hjem. Første dag gikk turen til gården til Jusuf Arifagic. Her var det omvisning i fjøset. Han har ca. 670 kyr og 30 ansatte på fjøset. Det var et stort, luftig og lyst fjøs med flotte dyr. Flere i følget fant igjen noen av dyrene de hadde levert.

En stor begivenhet hadde skjedd i fjøset dagen før besøket, da den første NRF-kua som ble født i Bosnia, Bosanka, fikk sin første kalv, Zeljka. Den er oppkalt etter en tolk som jobber ved den norske ambassaden i Sarajevo, og flere fra ambassaden var også på besøk i fjøset for å hilse på kalven.

Produsentene var veldig fornøyde med det de så i fjøset, og flere var lettet over at dyrevelferden var like bra som lovet for dyrene de hadde solgt.

Konferanse i Etno landsby

Etter fjøsbesøket var følget invitert på landbrukskonferanse i Etno landsby. Her var det presentasjoner fra både Jusuf Arifagic, Tor Arne Sletmoen (daglig leder i Geno Global) og Jan Ole Mellby (styreleder Geno). Det var også foredrag fra den norske ambassadøren i Bosnia og Hercegovina, samt landbruksministre og ordførere i omegn, fylkesmannen i Una - Sana Kanton, Handelsministeren for utenlandshandel og økonomiske relasjoner og veterinær ved fakultetet i Sarajevo. Det var også mye god lokal mat og kulturelt innslag.

Minnesmerke etter krigen

Etter konferansen var det omvisning ved minnesmerket i Kozarac, der altfor mange navn fra en massegrav under krigen stod oppført, blant annet flere nære slektninger av Jusuf. Det var også flere minnesmerker i området, og ett av disse var fra en massegrav der 700 000 menneskeliv hadde gått tapt.

Jusuf fortalte at det er viktig å ta de ansvarlige etter krigen, men ikke hate hele grupper av mennesker for noe som noen få er ansvarlig for. Det er viktig å ikke se seg for mye tilbake, men heller holde fokuset på framtiden. De ansatte i fjøset til Jusuf er fra forskjellige etniske grupper, noe han mener er viktig for å bygge en framtid sammen.

Besøk på to meierier

På resten av turen var det lagt inn besøk på to meierier, Mlijekoprodukt og Meggle. Jusuf leverer til Mlijekoprodukt, og de var veldig fornøyde med kvaliteten på melka han leverer. Begge steder fortalte de om kvalitetssikringssystemer, og de var blant annet veldig nøye på antibiotikarester i melken. Fant de rester av dette kunne produsenten risikere å få bot og en tids karantene eller i verste fall å bli utestengt. De fulgte EU-reglement på kvalitet, selv om Bosnia ikke er EU-medlem, for å kunne eksportere melkeprodukter til EU-land.

Det var en lærerik tur til Bosnia, med mange inntrykk og stor gjestfrihet. Takk til Geno Balkan for et flott opplegg.

Basketkurv sponset av Geno Balkan og Arifagic investment.

Foto: Torill Midtkandal

Jan Ole Mellby overrakte en bjelle til Jusuf Arifagic som takk for besøket.

Foto: Eva Husaas

Håkon Øverland med ku.

Foto: Inger-Lise Ingdal

Ola R. Moen sammen med ett av «sine» kyr.

Foto: Torill Midtkandal

Hanne Pettersen, ansatt på Kalnes vgs fant igjen ei ku sendt fra Kalnes.

Foto: Eva Husaas

Jusuf Arifagics prosjekt

Sitat på krigsminnemerke i Kozarac.

Foto: Eva Husaas

Jusuf Arifagic kom sammen med kona og to barn til Norge i 1992 da de måtte flykte fra Bosnia på grunn av krig. Etter krigen hadde han et sterkt ønske om å øke melke- og kjøttproduksjonen og skape økonomisk vekst i Bosnia. Dette ville han bruke den norske landbruksmodellen til, samt Norsk Rødt Fe. Årsaken til at han ville ha norske dyr var at han, etter å ha studert norsk landbruk og melkeproduksjon inngående, var overbevist om at Norsk Rødt Fe er den beste kua i verden med tanke på både helse- og melkeproduksjonsegenskaper.

I 2013-2014 gikk det derfor tre sendinger fra Norge til Bosnia, med totalt 377 drektige kviger solgt fra norske bønder til gården til Jusuf Arifagic i Bosnia. Dette er en av de største uttransporteringene av levende dyr fra Norge noen sinne.

I tillegg til å skape nye arbeidsplasser ønsker Jusuf at disse skal gå på tvers av de etniske og religiøse skillelinjene.