Reportasje
Gjerding

Entreprenørene kommer

I Storbritannia og New Zealand er det entreprenører med spesialutstyr som setter opp husdyrgjerder. Nå tas metoden i bruk i Norge.

Erling Mysen

Frilansjournalist

er-mys@online.no

Fra England har Ragnar Vikingstad hentet beltegående gjerdemaskiner ombygd fra gamle gravemaskiner. Disse har hydraulisk bom både for å lage hull i bakken og å slå ned staur.

Der det er fjell brukes jernstolper. På ene siden har de ferdig hull for enkelt å sette inn gjerdekramper. Jernstolpene settes etter terrenget eller ca. 3 meter der det går.

Gjerdene kan etterstrammes med ei grippeltang.

Gjerde ned stor strekkfasthet satt opp i 2014 på Avaldnes Karmøy. Det er brukt 14 centimeter hjørnestolper og 8 centimeter på strekkene.

Vi er på den gamle kongsgården Avaldsnes på Karmøy. Det er februar, men allerede vår i lufta. Rett utenfor gården ligger verdens største lekter fra Corpus Christie i opplag i påvente av oppdrag fra oljeindustrien. På Avaldsnes kikker sauen på det tre hundre meter lange skipet gjennom stramme, strøkne og nye gjerder. Det vil si gjerdene er satt opp i 2014. Dette var det første gjerdet satt opp av selskapet «Viktige Verktøy» på Karmøy, men gjerdet ser fortsatt nytt ut. Oppskriften og utstyret som er brukt er hentet fra England, Irland og New Zealand.

– Vi bruker en spesialnetting med spesialstål som har stor strekkfasthet, forklarer Ragnar Vikingstad, en av tre bak firmaet «Viktige Verktøy». – Vanlig gjerdenetting blir både lengre og slappere for hvert år, men ikke den vi bruker.

14 centimeter hjørnestolper og grippeltang

Selve gjerdejobben skjer etter en annerledes mal enn tradisjonelle gjerder. Splitta halvstolper blir ikke brukt til denne typen gjerder. Alle trestolper er runde og har relativt grov diameter.

– Vi bruker 14 centimeter som hjørnestolper og 8 til 10 centimeter ellers, forklarer Vikingstad.

I hjørnet er det tre meter mellom tre grove stolper. Her skrues opp to tverrstolper for å sikre hjørnet (se bilde). Men på rette strekk er stolpeavstand 5 meter. Det er samme oppsett til storfe og sau. Vikingstad setter opp en del kombigjerder som passer begge dyreslag samt ku med kalv. Kombigjerdene har 50 centimeter netting nederst og to strømtråder over. Og nettingen settes opp slik at den kan etterstrammes i skjøter med ei grippeltang.

– Vi har hatt noen oppdrag for Statens vegvesen med nye veier. Der har berørte grunneierne fått ei slik tang hver som en del av pakka. Det betyr enkelt gjerdevedlikehold og kan hindre ulykker, forklarer Vikingstad.

Knytter til seg entreprenører

Vikingstad og firma Viktige Verktøy ønsker knytte til seg entreprenører som vil satse profesjonelt på å sette opp HT-gjerder. Gjerder satt opp på rett måte skal holde i mange år. I England tilbys faktisk opptil 20 års garanti. Vikingstad har selv vært ku- og sauebonde, og satt opp kilometervis med gjerder. Nå er gården overlatt til neste generasjon. Karmøybonden og det nye firmaet vil i stedet bidra med kvalitetsgjerder rundt på norske gårdsbruk.

– I fjor satt vårt firma opp 40 kilometer gjerder. En entreprenør med rett utstyr kan klare 30–50 kilometer på et år avhengig av hvor lang sesongen er, sier Vikingstad. Pris til bonden for både jobb og gjerde blir normalt fra 130 til 150 kr pr. meter.