Reportasje

Fangfront – burde vært påbudt

Bjørnar Matberg har fanghekk i ulike størrelser fra DeLaval til alle kviger fra 12 måneder, sinkyr og i behandlingsbinge/fødebinge

Inger Hovde

Mjølkeprodusent/frilansjournalist

ingerho@msn.com

1. Bjørnar Matberg med ku i låst posisjon

2. Fjærlås drar i kulen for å flytte hendelen

3. Fanghekk på vei i lås. Stopper i en plastknopp.

Bjørnar Matberg driver gård med melk- og storfekjøttproduksjon i Levanger i Nord-Trøndelag. Han har svært gode erfaringene med fanghekk.

– Fangfronter burde vært påbudt i alle fjøs på grunn av HMS, hevder Bjørn. - Før gikk vi opp i bingene og la på tau på dyra vi skulle ha tak i. Nå strør vi på mel og stenger fanghekken. Det er behagelig for røkter og ikke noe stress for dyra. Da er det betydelig enklere å ta brystmål, inseminere og drektighetskontrollere. Dyra blir også fiksert når vi legger ned mineralkapsel og forebyggende bolus mot innvollssnyltere før beiteslipp. Kvigene får halsbånd fra 12-13 måneders alder for aktivitetsmåling, og da er det også lettvint med fanghekken. I tillegg bruker jeg fanghekken når dyra kommer inn på høsten og jeg klipper bakparten.

Montering

Bjørnar bygde nytt fjøs rett før han tok over gården for to år siden. Da monterte han fanghekk HL50 til de minste kvigene og HL 70 til kyrne. De største fanghekkene måtte han skru i hop. Det var enkelt å montere, bare noen skruer her og der. Til kvigene fikk han ferdig monterte fronter. De var det bare å løfte på plass og feste med fire bolter. – Jeg husker ikke prisen på de ulike fanghekkene, men de er definitivt verd pengene! Skulle ikke vært lov å bygge uten, sier Bjørn.

Fordeler og ulemper

Fordelene med denne fanghekken er at den er enkel å håndtere med et fjærbelasta låsehåndtak. Den var også svært enkel å montere. I tillegg er den ganske stille og ingen dyr har ødelagt seg i fanghekken – men noen av kyrne har mistet RFID-merket og Bjørnar mistenker at de har tatt den i fanghekken når det har vært litt trengsel ved fôring.

– Men det er ikke fanghekken sin feil, det er min fordi jeg ikke har fått ettermontert merket langt nok inn på øret, smiler Matberg. Dette er ikke noe problem på kvigene som fikk RFID-merke som kalv.

Slik bruker vi fangfront

  • Inseminering/drektighetskontroll

  • Klipping/lusbehandling

  • Sette inn vitamin-/mineralboluser og bolus mot innvollssnyltere

  • Ta brystmål

  • Påsetting av halsbånd på kvigene

  • Klipping ved innsett etter beite